Valikko
Ura

Vartija arvioi työtään: Pahinta on väkivallan uhka, parasta vapaus päättää omista toimintatavoistaan

Henry Kaipiainen, 31, on työskennellyt vartijana yli kymmenen vuotta eri puolilla Suomea. Hänestä vartijan tärkein ominaisuus on maalaisjärki.

”Olen työskennellyt vartijana vuodesta 2005. Peruskoulun jälkeen yritin paria ammattikoulua, mutta ne eivät natsanneet.

Sitten olin sopimussotilaana puolustusvoimissa ja mietin, mitä tekisin elämässäni. Lähdin opiskelemaan vartijakorttia. Suoritin myöhemmin vartijan ammattitutkinnon. Nyt turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto on paria tenttiä vaille valmis.

Olen välillä yrittänyt tehdä muita hommia. Olen ajanut kuorma-autoa, ollut myyntiedustajana, rakennuksilla, betonielementtitehtaalla. Kaikki ovat olleet lyhyitä, yhden-kahden kuukauden pätkiä. Mutta aina olen palannut takaisin tähän työhön.

Vartijan ammatissa minua viehättää vastuu ja itsenäisyys. Tässä saa usein tehdä itse päätöksiä, käyttää omaa älyään ja maalaisjärkeä. Kukaan ei ole neuvomassa.

Jos ihminen tulee esimerkiksi yksityisalueelle, vartijan pitää päättää, miten hän reagoi tilanteeseen. Miten aloittaa keskustelun. Poistaako ihmisen neuvomalla, kehotuksilla ja käskyillä – vai vaatiiko tilanne voimankäyttöä. Kaikki tämä pitää itse päättää.

Itse menen tilanteisiin aina juttelemalla. Se on paras tapa aloittaa. Sen jälkeen toimin tilanteen mukaan.

Olen saanut tappeluita rauhoitettua ilman voimakeinoja pelkän puheen avulla, käskemällä ja omalla olemuksella. Silloin tilanne on mennyt oikein.

Voimankäyttö on vartijan ammatin varjopuoli. Niitäkin tilanteita valitettavasti tulee.

Vartijan pitää osata lukea ihmisen kehon kieltä. Työnteon ja kokemuksen kautta pelisilmä kehittyy. Hyvällä vartijalla on maalaisjärkeä, hyvä pelisilmä ja fyysinen kunto. Sukupuolella ei ole tässä työssä väliä. Joissain tilanteissa naispuolinen vartija voi olla parempi, sillä nainen ei provosoi samalla tavalla.

Teen 12-tuntisia työvuoroja. Päivävuoro alkaa usein kello 7 tai kello 8 ja yövuoro illalla kello 19 tai 20. Olen tottunut yövuoroihin. Tykkään niistä jopa enemmän kuin päivävuoroista.

Työskentelen nykyään paikalliskohteissa ja järjestyksenvalvojana tapahtumissa, kuten urheilukisoissa. Paikallisvartiointia tehdään esimerkiksi yritysten vastaanotossa. Se tarkoittaa kulunvalvontaa ja kiertelyä kiinteistössä. En tee piirivartiointia, jossa kierretään useissa kohteissa vuoron aikana.

Olen työskennellyt isoissa vartiointiyrityksissä Securitaksella ja Turvatiimillä. Puoli vuotta siirryin vakituiseksi työntekijäksi henkilöstövuokrausyritys Staffpointiin. Firmalla on pääkaupunkiseudulla muutamia kymmeniä vakituisia turvallisuusalan työntekijöitä, joiden lisäksi firman kautta työskentelee toistasataa ’reserviläistä’. He työskentelevät päätoimisesti muissa yrityksissä ja tekevät lisäkeikkaa meille.

Olen vartijan työni lisäksi kenttäpäällikkö. Täytän vuorolistoja ja vastaan kentän toiminnasta. Esimiestyöhön menee noin viikko kuukaudessa.

Työntekijän kannalta vuokratyössä parasta on joustavuus. Saa valita, mille keikalle lähtee. Tai tarjotun keikan voi ottaa vastaan, jos se sopii omaan kalenteriin. Jos ei ota keikkaa, no hard feelings.

Tällä alalla on paljon töitä tarjolla, kunhan vartijakortti on suoritettuna. Osa-aikaiseen vartijan työhön vaaditaan vartijan peruskoulutus. Vartijan peruskurssi kestää yhteensä sata tuntia.

En ole koskaan kuulunut ammattiliittoon. Minusta on turha maksaa jäsenmaksua, sillä tällä alalla työllistyy kyllä, jos vain osaa duuninsa. Aika monet vartijat kuuluvat liittoon.

Työn huono puoli on pitkät työvuorot. Toinen on väkivallan uhka. Nykyisissä kohteissani väkivallan uhkaa ei juuri ole. Tällä alalla se riippuu paljon siitä, missä työskentelet.

Jos tulee kriisitilanne, meille on tarjolla työnohjausta. Päivystävä esimies on aina tavoitettavissa. Jos tapahtuu jotain, esimies ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Työni takia en voi esiintyä kasvoillani lehdessä. Jos tekisin vaikka myymäläetsivän töitä, en halua, että ihmiset pystyvät yhdistämään minut ammattiini. Se hankaloittaisi työtäni.

Suomalaiset ovat vartijan näkökulmasta käytökseltään mainettaan parempia. Mutta jos vartija joutuu puuttumaan ihmisten perusoikeuksiin julkisessa tilanteessa, yleisin kommentti on: ’Etkö päässyt poliisikouluun?’.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • turvallisuusala
 • Henkilöstövuokraus
 • vartiointi
 • Ura
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  10. 10

   Poliisi: Cincinnatin yökerhoammuskelussa ei toistaiseksi viitteitä terrorismista – yksi kuollut, 14 loukkaantunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää