Valikko
Ura

Öisiä häirikkösoittoja ja työpuheluita mustikkametsästä – onko nykyihmisen oltava aina tavoitettavissa?

Toimitusjohtajan puhelin pysyy makuuhuoneen ulkopuolella, kansanedustaja vastaa puhelimeen vaikka keskellä yötä.

Pitääkö sähköposteihin vastata myös lomalla? Kuuluuko työpuhelin ottaa mukaan makuuhuoneeseen?

Työelämässä odotetaan tavoitettavuutta, mutta hyvinvointiasiantuntijat kannustavat pitämään teknologiapaastoa. Kysyimme kolmelta uraihmiseltä, mihin he vetävät tavoitettavuuden rajat.

Asiantuntija puhuu puhelimeen hiihtoladulla

Teija Tiilikainen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja:

”Pidän puhelinta suljettuna hyvin harvoin: vastaan puheluihin myös iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Ulkopoliittisen instituutin johtajana koen olevani ikään kuin päivystysvuorossa. Velvoitteeni on olla tavoitettavissa ja ainakin neuvomassa eteenpäin, ellen osaa itse vastata minulle esitettyihin kysymyksiin.

Iltaisin saatan valvoa hyvinkin myöhään, jos maailmalla tapahtuu jotakin merkittävää. Esimerkiksi Euroopan talouskriisin ratkaisevissa vaiheissa seurasin EU-kokouksia ja annoin toimittajille haastatteluja pitkälle yöhön saakka. Yöuneni haluan kuitenkin rauhoittaa, ja niiden aikana puhelimeni on äänettömällä.

Muuten olen miltei aina tavoitettavissa. Olen antanut haastatteluja jopa mustikkametsästä ja hyiseltä hiihtoladulta käsin. Yleensä jätän sentään puhelimen kotiin, jos olen menossa urheilemaan tai saunomaan.

Kotona käytän puhelinkoppina vaatehuonetta. Se on rauhallinen, suljettu tila, johon ei kuulu television ääntä tai muuta mölyä. Pimeässä kopperossa istuminen on kyllä hieman yksitoikkoista.

Mieheni ja poikani ovat tottuneet tilanteeseen ja ymmärtävät, että tavoitettavissa oleminen kuuluu työni luonteeseen. Jos puhelinhaastattelu menee radioon tai televisioon, he näkevät sen eleistäni ja osaavat olla hiljempaa.

En koskaan jätä poissaoloviestiä sähköpostiini, vaan luen postejani lomallakin. Sähköpostitse tulevien asioiden hoito ei kuitenkaan yleensä ole kauhean työlästä: usein on vain mietittävä, kenelle jokin tietty asia on delegoitava tai kuka hyötyisi saamistani tiedoista.

Vaikka olen lomalla tavoitettavissa, pystyn myös rentoutumaan, sillä minulla on muutakin mietittävää kuin työasioita. Harrastan paljon urheilua: juoksen lenkkejä, käyn jumpassa ja pelaan golfia. Liikunta on tehokas virkistäytymismuoto.”

Toimitusjohtaja lukee sähköpostinsa kerran päivässä

Kaisa Vikkula, Soprano Oyj:n toimitusjohtaja:

”En ole tavoitettavissa aikaisin aamulla enkä myöhään illalla tai yöllä. Teen iltaisin etätöitä, ja voin vastata silloin puhelimeen, jos tiedän, mihin asia liittyy. Muussa tapauksessa palaan asiaan seuraavana päivänä. Öisin puhelin pysyy makuuhuoneen ulkopuolella.

Pyrin käymään sähköpostini yhdellä kertaa läpi jossain työpäivän vaiheessa. Pyrin olemaan lukematta viestejä esimerkiksi kesken kokouksen, vaan keskityn siihen asiaan, jota olen kulloinkin tekemässä.

Työnteko pirstaloituu liiaksi, jos tarttuu jokaiseen sähköpostiin sen sijaan, että noudattaisi päivän alkuperäistä agendaa. Silloin saattaa huomata, että päivän päätteeksi puolet alkuperäisistä tehtävistä on yhä tekemättä.

Kesälomalla pidän useita sähköpostittomia päiviä. Jos jotakin todella tärkeää tapahtuu, saan kyllä puhelinsoiton. Mikään ei niin sanotusti pala pohjaan, vaikken lukisikaan viestejäni heti. Toisaalta lomailuani ei juuri häiritse, vaikka jossain välissä vilkaisisinkin, mitä sähköpostilleni kuuluu.

Lomilla ja viikonloppuisin en pidä puhelinta jatkuvasti mukanani. Katson välillä, onko yhteydenottoja tullut, ja reagoin niihin, jos se on välttämätöntä. Jos tuntematon henkilö on soittanut, odotan hänen palaavan itse asiaan.

Mielestäni kaikkiin puheluihin ei tarvitse olla välittömästi vastaamassa. Jokaisen pitäisi pystyä ottamaan itselleen myös omaa aikaa, jotta voi keskittyä kunnolla tärkeisiin tehtäviin. Puhelin ei saa hallita päivää, vaan sen kuuluu olla väline, joka auttaa viemään asioita eteenpäin.”

Kansanedustaja vastaa myös häirikkösoittoihin

Juhana Vartiainen, kansanedustaja:

”Tässä ammatissa on oltava tavoitettavissa. Kansanedustajan täytyy hyväksyä se, että kansalaisilla saattaa olla asiaa. Myös toimittajien kysymyksiin on vastattava. Siksi sähköpostiosoitteeni ja puhelinnumeroni ovat julkisia.

Yhteydenottoja tulee valtavana pommisateena. Sähköposti kilisee satoja kertoja päivässä, eikä kaikkia viestejä ehdi lukea. Onneksi avustaja auttaa sähköpostivirran seuraamisessa ja poimii joukosta olennaisimmat viestit.

Kun aloitin kansanedustajana, mietin, kannattaako puhelinnumero pitää julkisena. Häirikkösoittoja on kuitenkin tullut vähemmän kuin pelkäsin, ehkä muutama viikossa. Perjantai-iltaisin joku turhautunut henkilö saattaa rohkaistua soittamaan, kun on ensin nauttinut hieman alkoholia.

Puhelimeni ei ole äänettömällä edes öisin. Puolisoni matkustaa paljon, ja abiturientti-ikäinen poikani viettää välillä öitä poissa kotoa. On mukavaa, että he saavat minut tarvittaessa kiinni.

Tapanani on ollut vastata puheluihin myös lomalla. Kuluneen kesän jälkeen huomasin kuitenkin olleeni liian hyvin tavoitettavissa. Loman jälkeen tuntui, etten ollut levännyt riittävästi. En tarvitse viikkokausien erämaalomaa, mutta muutama päivä omissa oloissa tekee terää. Nyt olenkin päättänyt, että kun talvella lähden vaelluslomalle, tarkistan puhelimeen tulleet yhteydenotot vain kerran päivässä.

Näissä asioissa on vaikea löytää tasapainoa. Osittain kysymys on myös itsekurista. Elämme maailmassa, jossa on hankala pitää sormiaan erossa sosiaalisesta mediasta.

Itse olen Twitterissä aika paljon, ehkä liikaakin. Riippuu tilanteesta, pidänkö some-kanavia auki muiden töiden ohella. Jos eduskunnan täysistunnossa on pitkäpiimäisiä tai hölmöjä puheenvuoroja, voihan siinä jonkun twiitin vaikka lähettää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • tavoitettavuus
 • vapaa-aika

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  7. 7

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  8. 8

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää