Ura

Miten ottaa työssä vastaan kielteinen palaute? Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen ja vasemmistoliiton Li Andersson antavat vinkkinsä

Kritiikki on kaiken kehityksen ehto, mutta ilkeily kannattaa yrittää unohtaa saman tien, sanovat Tuukka Temonen ja Li Andersson.

Kielteinen palaute työstä on asia, joka kirpaisee, mutta jota jokaisen tulisi kyetä ottamaan vastaan. Miten ihmeessä kritiikkiä sulattavat ne, joiden saama kritiikki on julkista ja joka voi olla myös epäreilua tai asiatonta?

Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen sanoo, että kritiikki on hänelle ”kiehtova haaste” ja vasemmistoliiton puheenjohtajalle, kansanedustaja Li Anderssonille se on ”työn edellytys”. Mutta kyllä se heitäkin kirpaisee.

Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen sai Apulanta-yhtyeestä kertovasta elokuvastaan Teit meistä kauniin sekä myönteistä että kielteistä palautetta.

Hän kertoo jakavansa kielteisen palautteen kahteen ryhmään:

”On olemassa ilkeämielistä palautetta, jossa ei ole asiaa alkuunkaan. Se ei tunnu kivalta ja niistä tunteista kannattaakin päästä nopeasti eroon.

Oikean palautteen otan hyvin vakavasti. Kritiikki on kaiken kehityksen ehto ja kiehtova haaste.

Palautteen jälkeen mietin tarkkaan, voinko parantaa omaa työtäni niin, että samasta asiasta ei enää tule sanomista.

Kun tein Teit meistä kauniin -elokuvaa, pyysin monta kollegaa katsomaan sitä. Sanoin heille, että haukkukaa tämä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Niin he tekivätkin. Tein elokuvaan monta muutosta heidän mielipiteidensä perusteella.”

Ehkä rajuimman kritiikin kirjoitti elokuvakriitikko Kalle Kinnunen Image-lehdessä. Temonen otti puolestaan Facebookissa kantaa Kinnusen kirjoitukseen: ”Pakko myöntää, Kalle, että mulle tuli tästä tosi paha mieli.”

Temonen sanoo, että hän ei ymmärtänyt kolumnin pohjimmaista tarkoitusta. ”Arvostan Kallea ja olisin toivonut, että hän olisi ammattitaidollaan kirjoittanut elokuvasta oikean kritiikin.”

Entä kannattaako omia tunteita tuulettaa somessa?

”Jos kysyt, saavatko miehet osoittaa tunteitaan, niin totta kai saavat. Tulevaisuudessa harkitsen silti tarkemmin, mitä kirjoitan. Jos rehellisiä ollaan, mietin, kannattaako sosiaalisessa mediassa sanoa yhtään mitään. Periaatteessahan Facebookiin kirjataan hetken tunnelmia, jotka on tarkoitettu ystävien ja kaveripiirin tietoon. Käytännössä sanomiset voivat päätyä otsikoihin.”

Poliitikolle kansalaisten palaute on työn edellytys, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Li Andersson.

”En pystyisi tekemään työtäni ilman sitä. Asioita nostetaan esiin ja lähdetään selvittämään usein aivan tavallisilta ihmisiltä saadun palautteen perusteella. Välillä tulee moitteita, mutta välillä myös kiitosta. Puimme palautetta työyhteisössä ja pohdimme, missä olemme onnistuneet ja mitä olisi voitu tehdä paremmin.”

Lisäksi Andersson – kuten muutkin poliitikot – saa niskaansa kasoittain asiatonta palautetta. ”Saan kritiikkiä esimerkiksi mielipiteistä, joita en ole koskaan esittänyt. Ja toisinaan joku haluaa vain kertoa, että ei tykkää minusta, arvomaailmastani tai vaikka tavastani puhua.”

Naispuoliset poliitikot saavat Anderssonin mukaan myös seksuaalissävytteistä ja väkivallalla uhkaavaa palautetta.

”Vaikea kuvitella ketään, johon sellainen palaute ei vaikuttaisi. Tuntuu välillä tosi pahalta.”

Pahaa oloaan Andersson käsittelee puhumalla siitä työkavereilleen. ”Lähden siitä, että en anna asiattoman palautteen vaikuttaa työhöni. Enemmänkin olen huolissani siitä, että vihapuhe nostaa yleisesti kynnystä osallistua julkiseen keskusteluun, jolloin se aiheuttaa demokratiaongelman. Jos alkaisin sensuroida itseäni, toimisin juuri niin kuin nämä palautteen antajat toivovat.”

Huumori voisi Anderssoniin mukaan olla hyvä väline käsitellä asiatonta palautetta.

Hän viittaa toimittaja ja Mep-avustaja Maria Petterssoniin, joka kirjoitti äskettäin islaminuskoa käsittelevän blogikirjoituksen. Kirjoitus sai aikaan palautevyöryn, jossa Petterssonia uhkailtiin muun muassa raiskauksilla ja ihmissyönnillä. Pettersson järjesti palautteestaan Suuren vihaviestikilpailun, jossa vihaisin viesti palkittiin.

”Pettersson halusi tehdä saamansa palautteen näkyväksi. Raskasta palautetta oli psykologisesti helpompi käsitellä, kun sille sai nauraa”, Andersson sanoo.

Suomessa poliitikoiden saama palaute on kevyttä verrattuna Yhdysvaltoihin.

USA:n presidentinvaalikamppailun seuraaminen onkin Anderssonin mielestä vain masentavaa ja surullista. ”Olen varma, että suurin osa äänestäjistä kokee samoin.”

Donald Trumpin ja Hillary Clintonin vaalikamppailu on hänen mielestään osoitus politiikan alennustilasta. ”Sekä taloudessa että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on nyt poikkeuksellisen paljon epävarmuutta, mutta samaan aikaan poliittinen keskustelu keskittyy henkilöiden aiempien tekosien perkaamiseen ja keskinäisiin loukkauksiin. Jos tästä jotakin hyvää seuraa, niin toivottavasti se yhteisesti jaettu käsitys, että tällaista kampanjaa ei enää haluta nähdä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • palaute
 • Elokuvakritiikki
 • Vihapuhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  3. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  4. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  5. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  6. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  7. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  8. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  9. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  10. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  11. Justyna Kowalczyk hylkää norjalaisen maratonhiihtojoukkueen liian kansallishenkisenä
  12. Näytä lisää