Valikko
Ura

Liika vapaus töissä uuvutti palkitun yhtiön johtajan – työpsykologi kertoo, miten itseään kannattaa johtaa

”En ehkä olekaan laiska, en vain osaa johtaa itseäni”, Vincitin asiakkuusjohtaja Petri Suhonen sanoo.

Euroopan parhaana työpaikkana palkittu ohjelmistokehitysyhtiö Vincit tunnetaan matalasta hierarkiastaan, avoimista palkkatiedoistaan ja henkilöstönsä tyytyväisyydestä. Perjantaina kuvaan tuli uusi ulottuvuus, kun yhtiön asiakkuusjohtaja Petri Suhonen kirjoitti blogijulkaisun työuupumuksestaan. Uupumuksen aiheutti Suhosen tekstin mukaan juuri työn vapaus ja riippumattomuus.

Julkaisu sai kiitosvyöryn, ja siitä uutisoivat ainakin Aamulehti ja Iltalehti.

Suhonen kertoo HS:lle, että blogikirjoitus itsessään ei ollut vaikea paikka.

”En ole missään vaiheessa hävennyt uupumustani. Nyt olen vain hämmästellyt, kuinka paljon julkaisusta on tullut kiitosta”, Suhonen sanoo.

Hän on saanut kymmeniä viestejä – suurimman osan ventovierailta ihmisiltä – ja moni on avautunut omista kokemuksistaan. Lukijoita on puhutellut erityisesti Suhosen oivallus siitä, että ihminen ei välttämättä ole laiska ja saamaton, jos ei koe pärjäävänsä uudenlaisessa itseohjautuvassa työympäristössä. Kun rakenteita ei määrätä ylhäältä, työ täytyy kyetä organisoimaan itse, ja sellaista ei opeteta missään.

”Olen saanut lukea ja kuulla monta helpotuksen huokausta ja huudahdusta blogitekstini lukijoilta. Yksikin kertoi itkeneensä kaksi tuntia saatuaan saman ahaa-elämyksen.”

Suhoselle itselleenkin oivallus tuli vasta viime viikon maanantaina. Hän keskusteli avopuolisonsa kanssa masennuksestaan ja tulevasta blogivuorostaan. Keskustellessa Suhoselle yhtäkkiä kirkastui, ettei hän osaa luovia rajattomissa ja vallattomissa olosuhteissa, ja tuntee siksi itsensä saamattomaksi.

”En ehkä olekaan laiska, en vain osaa johtaa itseäni”, Suhonen tiivistää. Vyyhtiin kietoutuu myös työkulttuurin muutos: perinteisesti arvostettu kirjaviisaus ja rankka työnteko eivät enää luovilla aloilla tuo tulosta.

”En ole osannut arvostaa sitä, mitä olen tehnyt tai mihin olen päässyt, koska menestys on tullut elementeillä, joita en ole oppinut lapsena arvostamaan.”

Onneksi sekä työnsä arvostamista että itsensä johtamistaitoja voi opetella. Suhoselle se tarkoittaa ensin oman työnsä hahmottamista. Kun rutiinityöt eivät rytmitä päiviä ja viikkoja, rytmitys täytyy luoda tyhjästä.

”Työ tarvitsee kuitenkin aina jonkinlaisia rakenteita”, Suhonen sanoo.

Vincitin toimistolla hänen oivalluksensa ei vielä konkreettisesti näy, mutta Suhonen uskoo että yhtiössä kiinnitetään jatkossa paremmin huomiota työntekijöiden tukemiseen työn rakenteiden löytämisessä ja itsensä arvostamisessa.

”Toivon myös, että samojen tunteiden kanssa painivat ihmiset saisivat rohkeutta puhua aiheesta.”

Miten vapaassa työssä sitten voisi ohjata itseään?

Työpsykologi Johanna Vilmi reagoi Suhosen blogikirjoitukseen heti lauantaina omalla blogikirjoituksellaan. Start-up -yritysten työntekijöiden kanssa paljon työskennellyt Vilmi tunnisti Suhosen tekstistä tarinan, jonka on kuullut monesti.

”Uudenlainen yrityskulttuuri tuo paljon vapautta ja omaa vastuuta. Murros on vielä tapahtumatta: työskennellään uudessa kulttuurissa, mutta vanhoilla taidoilla”, Vilmi sanoo.

Hän neuvoo ajatustyöläisiä kiinnittämään huomiota ainakin viiteen asiaan:

1. Aseta tavoitteita

”Aika usein tavoitteita ei ole määritelty kovin konkreettisiksi, etenkään johtotason ihmisillä. Mitä oikeastaan tarkoittaa operatiivinen johtaminen? Kun ei voi kysyä keneltäkään, täytyy määritellä itse. Jos tavoitteitaan ei konkretisoi, pilko ja aikatauluta, päätyy lupautumaan kaikkeen, sinkoilemaan ja multitaskaamaan. Tavoitteiden määrittely on hyvä tehdä yhdessä tiiminsä kanssa.”

2. Hallitse keskeytyksiä

”Aina ei tarvitse reagoida heti tai olla tavoitettavissa. Päivään voi aikatauluttaa viestittelyhetkiä ja keskittyneen työnteon hetkiä. Tärkeintä on keskittyä olennaiseen ja olla potematta huonoa omatuntoa niistä asioista, joita ei juuri sillä sekunnilla ole tekemässä.”

3. Muista palaute

”On tärkeää saada konkreettista myönteistä palautetta sekä rakentavaa ja kriittistä palautetta. Kannustavaa palautetta tulisi saada ja antaa viisi kertaa enemmän kuin kriittistä palautetta. Palautekäytäntöjä on hyvä miettiä porukalla.”

4. Lopeta työpäivä hallitusti

”Ota hetki miettiäksesi, mitä sait aikaan tänään. Konkretisoi aikaansaannoksia ja kiitä itseäsi niistä. Listaa epävarmuutta ja stressiä aiheuttavat asiat. Kiinnitä huomiosi niihin kohtiin, joihin voit itse vaikuttaa, ja varaa näiden asioiden hoitamiseen erikseen aikaa kalenterista.”

5. Muista muu elämä

”Start-upeissa on usein voimakas me-henki. Tiivis yhteisö suojaa monelta, mutta jos elämässä ei ole mitään muuta, identiteetti kietoutuu liikaa yrityksen ympärille. Silloin pettymykset tulevat kovina kolauksina. Ajatustyöstä palautuminen edellyttää, että aivot todella päästävät irti kuormittavista työajatuksista. Muu elämä, kuten harrastukset, tukevat työstä irrottautumista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työhyvinvointi
 • Kasvuyritys
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä puukotettu kahta ihmistä – kaksi epäiltyä otettu kiinni

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  5. 5

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  8. 8

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää