Valikko
Ura

Tuttu pakkopulla eli kehityskeskustelu edessä? Helsinki ottaa käyttöön lautapelin, jossa ratikkakuskit ja pomot läiskivät pian kortteja

Kaupungin henkilöstöstä alle puolet oli tyytyväisiä arviointikeskusteluihin. Nyt työntekijä pääsee nostamaan kehityskeskustelussa vaikka jokerikortin.

Ensin lyödään pöytään mennyt.

Missä onnistuit? Mitä opit? Minkälaista palautetta olet saanut työkavereilta?

Sitten vaihtuu kortti. Nyt katse on tulevassa.

Mitä on saatava aikaan seuraavana vuonna? Millaista tukea esimies voi antaa?

Taas kortinvaihto. Seuraa keskustelu oppimisesta ja osaamisen jakamisesta. Sitten jatketaan työntekijän itse valitsemilla aiheilla.

Erityissuunnittelija Hanna Kilkki siirtelee kortteja pelilaudalla. Helsingin kaupunginkanslian henkilöstöosastolla työskentelevä Kilkki esittelee lautapeliä, jota kaupungin henkilöstö on tänä vuonna kokeillut kehityskeskusteluissa.

Alkuvaiheessa mukana on ollut lähes 50 esimiestä sekä heidän alaisiaan 20:stä kaupungin virastosta. Nyt käynnistyy laajempi testivaihe. Jos kokemukset ovat yhtä hyviä kuin alkuvaiheessa, Suomen suurimman työnantajan kaikki vuosittaiset kehityskeskustelut on tulevaisuudessa tarkoitus käydä lautapelin avulla.

Oli työpaikka mikä tahansa, vuosittaiset kehityskeskustelut ovat monelle pakkopullaa. Etukäteen pitää usein täyttää lomake, johon henkilöstöhallinto on kirjannut oman työn kannalta turhiakin kysymyksiä. Keskustelussa pomo käy kankean lomakkeen läpi, mutta oikeasti mieltä painavista asioista ei välttämättä puhuta mitään.

Toisinaan kehityskeskustelut ovat puolestaan pelkkää pomon ja työntekijän jutustelua, eikä työntekijä välttämättä jälkikäteen edes tajua käyneensä virallista arviokeskustelua. Näin on käynyt Helsingin kaupungillakin.

”Uudet työkalut tulivat tarpeeseen. Vastanneista vain 39 prosenttia henkilöstöstä koki tulos- ja kehityskeskustelut hyödyllisiksi, kun tyytyväisyyttä mitattiin Kunta10-tutkimuksessa vuonna 2014. Se ei ole kauhean ilahduttava tulos”, henkilöstön kehittämispäällikkö Sanna Lyly valottaa syitä kaupungin tulos- ja kehityskeskustelujen uudistamiseen.

Helsinki työllistää kaikkiaan noin 40 000 ihmistä, ja esimiehiäkin on noin 4 000 kappaletta.

”Meillä voi olla esimerkiksi raitioliikenteessä pitkän linjan äärettömän viisaita esimiehiä, jotka tuntevat työntekijöidensä faijat ja pojatkin, kun ne tuppaavat olemaan joissakin paikoissa sukuina töissä. Tai sitten meillä voi olla papereihinsa hukkuva tohtorisihminen, joka muistaa, että ’ai niin, minulla on henkilöstöäkin’”, Lyly kuvaa erilaisten esimiesten suhdetta alaisiin.

Kun kaupunki päätti tulos- ja kehityskeskustelujen uudistamisesta, se otti kehitystyöhön mukaan palvelumuotoilutoimisto Hellonin.

”Yksiselitteinen palaute esimiehiltä oli se, että pois lomakkeista. Ne jäykistävät keskusteluja turhaan”, Hellonin työntekijäkokemuksen johtaja Kirsikka Vaajakallio sanoo.

Lautapelin avulla tulos- ja kehityskeskustelut käyvät läpi paljolti samoja asioita kuin ennenkin. Käyttöliittymä vain on vaihtunut, Lyly vertaa.

Uutta on se, että pakollisten aiheiden lisäksi työntekijä valitsee ennakolta korteista kaksi valinnaista aihetta, joista hän haluaa keskustella esimiehensä kanssa. Lisäksi kehityskeskustelu keskittyvät nyt enemmän tulevaan. ”Meillä oli tyyli, että jäimme vatuloimaan mennyttä”, Lyly sanoo.

Peli on saanut kehittäjiensä mukaan hyvän vastaanoton. Arviointikeskustelut ovat muuttuneet aidommiksi vuorovaikutustilanteiksi.

”Yleispalaute on ollut se, että pintatason suorittamisen sijaan puhutaan ihmisille oikeasti merkityksellisistä ja tärkeistä asioista”, Lyly sanoo.

Jotkut esimiehet ovat saaneet alaisiltaan ensi kertaa kunnon palautetta.

Peli ei päästä työntekijää helpolla. Keskusteluun valmistautuminen vie Kilkin mukaan noin tunnin, ja keskusteluun varataan puolestatoista kahteen tuntia. Teemakortteja on nyt laminoitu ja jaettu kuljettajien taukotiloihin, jotta he voivat tutustua aihealueisiin taukojensa aikana.

Kehityskeskustelut ovat työnantajille iso panostus. Jos kaikki Helsingin 37 876 vakituista työntekijää käyttäisivät valmistautumiseen tunnin ja itse keskusteluun puolitoista tuntia, pelkästään työntekijöiden työaikaa kuluisi niihin vuosittain 94 690 tuntia. Sen päälle tulee vielä esimiesten keskusteluihin käyttämä aika.

Monet kansainväliset jättiyritykset ovatkin alkaneet kyseenalaistaa vuosittain käytävän ponnistuksen mielekkyyttä, ja esimerkiksi konsulttiyhtiöt Accenture, Deloitte sekä ohjelmistotuottaja Adobe ovat parin viime vuoden aikana ilmoittaneet luopuvansa vuosittaisista kehityskeskusteluista ja suoritusarvioista.

Palautteen antamisesta ne eivät silti ole luopuneet. Sen sijaan palautetta pitäisi projektiluonteisissa töissä antaa mieluummin jatkuvasti kuin vuoden lopussa.

”Niiden toiminnan logiikka on ihan erilainen kuin meillä. Ymmärrän oikein hyvin, että Accenturen kaltaisissa organisaatioissa kerran vuodessa annettava palaute ei riitä. Sitä jäntevöitettiin”, Lyly sanoo.

Kaupungin kaltaiselle organisaatiolle vuosittaiset arviokeskustelut ovat hänen mielestään yhä paikallaan. Asioihin pitäisi silti palata myös päivittäisjohtamisessa.

Pisteitä tai palkintoja kaupungin lautapelissä ei jaeta. Korttipelien maailmasta mukaan on lainattu sen sijaan jokerikortti: työntekijä voi halutessaan valita aiheeksi jotain aivan yllättävää.

Kokeiluvaiheessa erityisen suosittu oli ”muutoshaasteet”-niminen kortti. Kaupungille on tulossa organisaatiouudistus, jossa virastot muuttuvat toimialoiksi. Monia työntekijöitä mietityttää juuri nyt se, mistä oma paikka tulevaisuudessa löytyy.

Pelissä palkinnoista voi olla jopa haittaa

 Pelillistäminen on nyt suosittua monissa organisaatioissa. Työyhteisöissä tarkoituksena on usein halu saada työntekijät toimimaan luovemmin ja tuottavammin.

 Pelillistäminen tarkoittaa prosessia, joka hyödyntää peliajattelua ja pelien dynamiikkaa ongelmien ratkaisemisessa ja käyttäjien sitouttamisessa.

 ”Pelillistäminen tuo hauskuutta, mutta enemmän se on psykologiaa. Se on vaikea prosessi. Jos yrität pelillistää vääriä asioita, se voi olla katastrofi”, sanoo palvelumuotoilutoimisto Hellonin Lontoon-toimiston johtava muotoilija Rudy de Belgeonne. Hän on kehittänyt yleisradioyhtiö BBC:n henkilöstöhallinnon järjestelmiä ja pelillistänyt teleoperaattori Orangen asiakaspalveluja.

 Pelillistämiseen liitetään usein pisteitä, palkintoja ja ansiomerkkejä. Näitä kutsutaan ulkoisiksi motivaatiotekijöiksi. ”Niillä saattaa itse asiassa olla kielteinen vaikutus. Ihmiset innostuvat merkeistä, tavoittelevat niitä hulluna ja kyllästyvät”, de Belgeonne kuitenkin sanoo. ”Avain on päästä sisäiseen motivaatioon, psykologiaan, jolla prosessista tulee nautittava.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kehityskeskustelu
 • Helsingin kaupunki
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   HS vieraili USA:n ”arabipää­kaupungissa”: Poliisipäällikkö pelkää Trumpin kääntävän muslimit viranomaisia vastaan – ”Siivoan presidentin päätösten jäljet”

  5. 5

   Patrik Laine hiljensi Toronton kotiyleisön ja rikkoi 30 maalin rajan – ”Kelpaa mulle”

  6. 6

   Lehti: Kim Jong-namin ruumis yritetty varastaa malesialaiselta ruumishuoneelta

  7. 7

   Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

  8. 8

   Korot ovat yhä alhaalla, mutta tilanne ei jatku ikuisesti – Seitsemän vinkkiä asuntovelalliselle: näin varaudut korkojen nousuun

  9. 9

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  10. 10

   Sudet purivat poikaa Ähtärin eläinpuistossa – Toimitusjohtaja: ”Susiaidan viereen pääsee, jos sinne haluaa mennä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  4. 4

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  5. 5

   Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

  6. 6

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  7. 7

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  8. 8

   Sudet purivat poikaa Ähtärin eläinpuistossa – Toimitusjohtaja: ”Susiaidan viereen pääsee, jos sinne haluaa mennä”

  9. 9

   Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

  10. 10

   Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  3. 3

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää