Palomiehen ja poliisin työ vaatii kovaa kuntoa – mitä istumatyöläiset voivat oppia heiltä?

Palomiesten, poliisien ja ensihoitajien tulee olla hyvässä kunnossa. Mitä istumatyöläiset voivat oppia heiltä?

Palomies pelaa sählyä työajalla  

Sari Rautiala, 42. Työskentelee palomiehenä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella Järvenpäässä.


”Olen aina ollut urheilullinen, se on veren­perintöä. Lapsuuden­perheessäni kaikki hiihtivät. Pelasin myös pallopelejä.

Liikunnallisuuteni oli lähtökohta, kun valitsin ammattia. Hain opiskelemaan liikunnanopettajaksi Jyväskylän yliopistoon, mutta en päässyt.

Veljeni opiskeli poliisiksi, ja kiinnostuin siitä ammatista. Vapaapalokunnassa kuitenkin huomasin, että palomieshän on aika samantyyppinen ammatti.

Naisten pitää Pelastusopiston pääsykokeissa saada tehtyä samat fyysiset suoritukset kuin miesten. Minun ei tarvinnut erikseen treenata pääsykokeita varten: sen verran olin jo punttia nostanut.

Mies selviää Pelastusopiston testistä, jos on kohtuullinen lihaskunto ja melko liikunnallinen. Naisten pitää yltää enempään. Kaikki naiset eivät nostele niin paljon penkistä tai vedä leukoja.

Jo opiskeluaikana oli paljon liikuntaa. Harjoittelu oli monipuolista, vähän kuin koululiikuntaa. Siellä me luistelimme, hiihdimme sekä pelasimme sählyä ja jalkapalloa.

Kuntoilen 5–6 kertaa viikossa. Enimmäkseen teen crossfitiä, joka on alun perin räätälöity palokunnan ja armeijan työntekijöiden sekä poliisien treenimuodoksi. Laji kehittää monipuolisesti voimaa ja kestävyyttä. Siinä yhdistyy painonnosto ja aerobinen liikunta.

Hurahdin lajiin heti, kun kokeilin. Nykyään valmennan crossfitiä ja olen osakkaana crossfit-salilla Lohjalla.

Liikuntaa tulee harrastettua myös töissä. Meillä on 24 tunnin työvuorot, minkä jälkeen on kolme päivää vapaata.

Työpäivät on suunniteltu niin, että niihin kuuluu liikuntaa. Pelastuslaitoksella on kuntosali. Punttitreenin lisäksi saatamme pelata sählyä tai lentopalloa.

Palomiehen on pakko pysyä kunnossa. Jo pelkästään hälytystehtäviin laitettava varustus painaa yli 20 kiloa.

En silti treenaa vain sen vuoksi, että työn vuoksi täytyy. Oloni on kaikkiaan parempi, kun olen hyvässä kunnossa.

Kuntoilu on minulle elämäntapa. Saan sen melkein aina mahtumaan arkeeni: se menee päiväjärjestyksessä kärkeen.

Hälytystehtävissä työskentelevien palomiesten pitää läpäistä joka vuosi fyysiset testit. Jos on ollut esimerkiksi leikkauksessa, testi ei välttämättä mene läpi. Silloin saa yleensä kolme kuukautta aikaa treenata itsensä kuntoon.

Jos ei läpäise testiä, palokunnasta saattaa löytyä muitakin töitä. Eivät kaikki kuitenkaan voi ryhtyä esimerkiksi valistustöihin tai kuljettajiksi: paikkoja on rajoitetusti.

Nykyään palomiehillä on sama eläkeikä kuin muillakin suomalaisilla. Minun pitäisi siis jaksaa töissä vielä yli 20 vuotta. Luulen, että en 65-vuotiaana enää läpäise testejä, mutta sen miettiminen ei ole vielä ajankohtaista.

Minulla on kaksi lasta. Raskaana ollessani olen loppuun saakka pystynyt liikkumaan ja heti synnytyksen jälkeen uudestaan. Lapsi vaan sitteriin ja salille.

Suuri osa palomiehistä on liikunnallisesti aktiivisia. Joukossa on huippu-urheilijoitakin.

Palomiehillä on omia SM-kisojaan monessa lajissa. Itsekin olen osallistunut, mutta naistensarjoissa ei ole paljon osanottajia.

Suomessa on vain muutamia naispuolisia palomiehiä. En silti koe, että minun olisi koskaan tarvinnut todistella kenellekään, että olen naisena pätevä palomieheksi. Kukaan ei ole esimerkiksi epäillyt, että jaksanko.”

Pelastuslain mukaan pelastustoimintaan osallistuvien palomiesten tulee ylläpitää tehtäviensä edellyttämiä perustaitoja ja kuntoa. Hälytystehtävissä työskentelevien palomiesten tulee joka vuosi läpäistä kuntotesti, jossa mitataan kestävyyttä ja lihaskuntoa.

Palomiesten pitää pystyä tekemään 18 jalkakyykkyä 45 kilon painoilla minuutissa, 18 penkkipunnerrusta 45 kilon painoilla minuutissa, 29 istumaan nousua (vatsalihasliike) minuutissa ja viisi leuanvetoa.

Poliisi ryhtyi fitnesskisaajaksi  

Sami-Jaakko Konttas, 33. Vanhempi konstaapeli, jonka työtehtäviin kuuluu hälytystehtävien hoitaminen ja yleisen järjestyksen turvaaminen. Konttas työskentelee Helsingin poliisilaitoksella eteläisessä piirissä.


”Hain poliisi­kouluun ensim­mäistä kertaa vuonna 2003, mutta en päässyt sisään. Soitin koululle kysyäkseni pääsykokeiden tuloksia. Minulle kerrottiin, että jos olisin vetänyt yhden leuan enemmän, olisin saanut opiskelupaikan.

Seuraavana vuonna pääsin heittämällä sisään. Sain liikunnasta täydet pisteet.

Aloin nostaa painoja, kun luin ylioppilaskirjoituksiin. Alkuperäinen syy oli yksinkertaisesti se, että halusin päästä ylioppilasjuhlia varten parempaan kuntoon.

Nykyään kuntosalilla käyminen on minulle päivän happy hour, onnenhetki. Laitan kuulokkeet korviin ja keskityn vain treeniin.

Treenaan kuntosalilla 5–6 kertaa viikossa. Välillä käyn myös aamulenkeillä.

Tässä työssä hyvä fyysinen kunto on tärkeää. Poliisi voi joutua juoksemaan pakenevan henkilön kiinni tai kävelemään henkilöetsintöjä tehdessä pitkiä matkoja vaikeissa maastoissa.

Poliisi saattaa myös joutua käyttämään fyysistä voimaa virkatehtävää suorittaessaan, esimerkiksi tilanteen rauhoittamiseksi. Fyysinen kunto lisää työturvallisuutta: hyvällä kunnolla turvaa myös työparia.

Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan henkisellä puolella. Poliisi kohtaa työssään monesti ikäviä, stressaavia tai jopa järkyttäviä asioita. Uskon, että kuntoilulla on iso merkitys mielen hyvinvoinnille.

Kuntoilulla varmistan sen, että pystyn tekemään tätä työtä myös vanhemmiten. Tunnen monta sellaista poliisia, jotka ovat jääneet niin sanotusti suoraan maijan penkiltä eläkkeelle. Hekin ovat korostaneet fyysisen kunnon tärkeyttä.

Poliisit saavat käyttää työajasta kaksi tuntia viikossa urheilemiseen, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Perusteluna on se, että laki velvoittaa poliisia olemaan hyvässä fyysisessä kunnossa.

Poliisit ovat pääsääntöisesti urheilullisia. Varmaan seura tekee kaltaisekseen. Jo poliisikoulussa lähdettiin usein vapaa-ajalla treenaamaan television katselun sijaan.

Välillä jotkut ihmettelevät, miten jaksan aina kuntoilla. Se kuitenkin on minulle sama kuin hyvän kirjan lukeminen tai hyvän ruoan syöminen jollekin toiselle. Nautin siitä niin paljon!

Tulosten saaminen motivoi jatkamaan. En kuitenkaan mittaa kehitystä numeroilla vaan yleiskunnon nousemisella ja mielialan paranemisella. En edes muista, paljonko kyykkään tai paljonko nousee penkistä.

Kyllä minullakin on joskus motivaatio-ongelmia. Yövuoron jälkeen saattaa tuntua, että olisi kivempi katsoa sohvalla elokuvaa ja syödä herkkuja kuin hikoilla kuntosalilla jalkaprässissä. Olen kuitenkin oppinut, että on parempi omatunto katsoa elokuvaa ja syödä herkkuja, kun on ensin harrastanut liikuntaa.

Osallistuin tänä syksynä ensimmäistä kertaa fitnesskisoihin. Minulla oli oma valmentaja, ja söin kisadieetillä vielä tavallistakin terveellisemmin. Voin kisoihin valmistautuessani aivan poikkeuksellisen hyvin.

Saan sosiaalisen median kautta usein viestejä, joissa kysytään vinkkejä treenaamiseen. Mielelläni yritän neuvoa ja auttaa, jos osaan. Instagramissa käytän nimeä Somejaakko.

Liikkuisinko näin paljon, jos en olisi poliisi? Luultavasti. Jos tekisin seisoma- tai istumatyötä, silloin kuntoilua vasta tarvitsisinkin.”

Lain mukaan poliisin tulee ylläpitää työtehtäviensä edellyttämää kuntoa ja ammattitaitoa. Poliisien työkunto testataan yleensä kahden vuoden välein. Riittävä hapenottokyky pitää osoittaa kuntopyörällä poljettavalla testillä tai 12 minuutin juoksulla (Cooperin testillä), josta pitää saada tulokseksi vähintään 1 915 metriä.

Lihaskuntoa testataan istumaan nousulla, toistokyykistyksellä ja pystypunnerruksella. Miesten tulee tehdä puolessa minuutissa vähintään 18 istumaan nousua ja naisten 13. Kyykkyjä pitää tehdä puolessa minuutissa miesten 22 ja naisten 19. Pystypunnerruksia miesten tulee tehdä kymmenen kilon käsipainoilla 19 ja naisten viiden kilon käsipainoilla 22.

Näiden lisäksi mitataan puristusvoimaa, selän sivutaivutusta sekä kehon koostumusta.

Ensihoitaja kantaa 25 kilon reppua  

Sofia Ajo, 27. Ensihoitaja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella Turussa.


”Ensi­­hoitajan työssä on paljon nostoja ja kanta­­mista. Myös työvälineet ovat raskaita. Mukana on aina ensihoitoreppu ja monitori. Reppu painaa 25 kiloa, monitori 7–8 kiloa. Jos mukana on happireppu, siitä tulee vielä 20 kiloa lisää.

Välillä potilaat epäilevät, pystynkö nostamaan heitä. Etenkin silloin sitä kuulee, jos minulla on nainen parina. Silloin saatetaan sanoa, että ette te tyttöset jaksa minua nostaa.

Yleensä kuitenkin jaksetaan: kukaan ei ole jäänyt lattialle.

Ensihoitajan työssä tekniikka ja ergonomia ovat tärkeitä. Meille korostetaan koko ajan, mikä on oikea nostotapa. Työpaikaltamme on nimetty vastuuhenkilöt ergonomiakoulutuksiin, ja he kouluttavat muut.

Miehiä ja naisia on ensihoitajina yhtä paljon. Miehillä saattaa olla enemmän voimaa, mutta minä panostan tekniikkaan.

Käyn kolme kertaa viikossa kuntosalilla. Minulla on personal trainerin tekemä ohjelma, jossa on huomioitu ammattini.

Koska teen töissä paljon nostoja, niitä on ohjelmassa vähemmän. Näin ei tule rasitettua koko ajan samoja lihaksia.

Vuorotyö väsyttää välillä. Jos olen liian väsynyt salille, menen kävelylle, tanssiin tai pilatekseen. Tärkeintä on, että tekee jotain.

Pyrin olemaan kuntoilun suhteen lempeä. Siitä tulee vain stressiä, jos on tiukat säännöt, miten täytyy syödä ja treenata.

Pitää myös nauttia elämästä, eikä elää vain työtä varten.

En ole mikään himokuntoilija, enkä ole koko elämääni harrastanut liikuntaa. En tiedä, kuntoilisinko näin säännöllisesti, jos en olisi ensihoitaja. Toivottavasti, koska auttaahan se muutenkin jaksamaan arjessa.

Yksi tärkeä syy kuntoilla on se, että selkä pysyy kunnossa. Työni rasittaa selkää, ja se kipeytyy ilman liikuntaa.

Ensihoitajille ei ole määritelty laissa, millaisessa kunnossa heidän pitää olla. Siksi liikunta pitää harrastaa omalla ajalla, ei työajalla.

Työnantajani kyllä kannustaa kuntoilemaan, ja työpaikallani on kuntosali. Työnantajan kannustavuus ilmenee esimerkiksi siinä, että jos toivoo salille jotain välineitä, niitä kyllä hankitaan.

Kun hain opiskelemaan ensihoitoa Turun ammattikorkeakouluun vuonna 2008, siellä oli kuntotestaus. Nykyään sitä ei ole.

Aloin käydä kuntosalilla, kun hain opiskelemaan. Läpäisin testit heti ensimmäisellä kerralla.

Olen miettinyt, jaksanko työskennellä ensihoitajana eläkeikään saakka. Vaikka voimat riittäisivät työn tekemiseen, jaksanko tehdä vuorotyötä?

Opiskelen parhaillaan myös kätilöksi. Ensihoitokin on kyllä tosi kiva työ.”

Ensihoitajilla ei ole lakisääteisiä kuntovaatimuksia. Jotkut työpaikat tai oppilaitokset saattavat kuitenkin vaatia kuntotestin.

Fakta

Rautialan vinkit


 Kenenkään ei tarvitse liikkua samalla tavalla kuin minä. Olisi kuitenkin hyvä, että löytäisi itselleen mieluisan lajin ja liikkuisi edes vähän. Kaikki liikunta on hyvästä.

 Liikuntaan ja sen tuomaan hyvään oloon jää koukkuun. Vaikka ei huvittaisi kuntoilla, sen jälkeen on tuplasti parempi olo.

 Jos on vaikea motivoitua liikunnan harrastamiseen, kannattaa liittyä johonkin joukkueeseen. Silloin kuntoiluun tulee myös sosiaalinen puoli.

Konttaksen vinkit

 Liikuntaan ei kannata suhtautua joko tai -asenteella vaan ottaa se osaksi arjen rutiineja. Aina voi hissin sijaan kävellä portaat. Tai jos on perhekiireitä eikä ehdi kuntoilla, voi pelata ulkona lasten kanssa.

 Älä unohda kehonhuoltoa. Hyvääkin autoa pitää huoltaa, ja sama on kehon kanssa. Jos paikat ovat jumissa, ryhti on huono ja selkä kipeä. Venyttele ja käy hierojalla.

 Kuntoilu kannattaa aloittaa pikkuhiljaa ja mennä vähitellen mukavuusalueen ulkopuolelle. Kannattaa muistaa, että lihaksia kasvattaessa ravinnolla on suuri rooli. Ja levolla ja kehonhuollolla on yhtä suuri merkitys kuin treenillä.

Ajon vinkit

 Ergonomia on tärkeää kaikessa työssä. Ensihoitajien pitää nostaa hyvässä työasennossa, ettei keho kuormitu. Samasta syystä istumatyöläisen kannattaa esimerkiksi käyttää säädettäviä pöytiä ja tauottaa työtä.

 Liikuntaan saattaa motivoida se, että se auttaa niska-, hartia- ja selkävaivoihin. Liian pitkään ei kannata istua, vaan nousta, kävellä tai taukojumpata. Jo pelkästään venyttely ja hartioiden pyörittely tekee hyvää.

 Personal trainerin palkkaaminen voi olla hyvä idea, koska ammattilaiselta saa täsmäohjeet, jossa on huomioitu oma työ ja mahdolliset vaivat. Personal trainereilta saa muutenkin vinkkejä. Treeniin tulee uutta intoa, vaikka olisi käynytkin salilla pitkään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  4. 4

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  10. 10

   Barcelonan terrori-iskusta epäilty vahvisti oikeudessa, että solu suunnitteli iskua Sagrada Famílian kirkkoon – 12 epäillystä vain neljä on elossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää