Valikko
Ura

”Jos sitä allergiaa ei oikeasti ole, niin kannattaisi vaan syödä” – asiakaspalvelijat kertovat totuuden asiakkaista

Kaikki sanovat, että asiakas on aina oikeassa, mutta se on vain puhetta. HS pyysi erilaisissa asiakassuhteissa olevia ammattilaisia puhumaan suunsa puhtaaksi: mitä he oikeasti ajattelevat asiakkaistaan?

Kirjanpitäjän asiakkaita ovat yrittäjät

”Hoidan pienten ja keskisuurten yritysten kirjanpitoa. Jos on ongelmia, he sitten soittelevat ja kyselevät.

Osa kysymyksistä ei liity mitenkään minun hommaani. He kyselevät vaikkapa, millainen avioehto heillä on ja miten se vaikuttaa firmaan. Mistä minä sen voisin tietää?


Osa kyselee melkoisen idioot­timaisia asioita: että miksi verottaja laittoi kymppitonnin mätkyt, vaikkei firmassa ole tapahtunut mitään aikoihin – ja tätä ennen on nostettu osakeyhtiön tili tyhjäksi ja jätetty hoitamatta kaikki asiat. Ei ymmärretä sitä, että firman raha on eri asia kuin henkilökohtaiset rahat.

Aloittelevat tyypit ovat sympaattisia, kun eivät tiedä mistään mitään. Heitä on mukavaa neuvoa.

Jotkut kokeneemmat taas kysyvät samat asiat joka vuosi. Luulisi, että se osingon ennakkopidätys alkaa olla jo tuttu juttu neljännellä kerralla.

Jotkut asiakkaat perustavat yrityksen, jotta voivat kierrättää suuret tulonsa firman kautta. Firma ei siis tee mitään, mutta veroja täytyy maksaa paljon vähemmän, kun rahat otetaan pääomatulona ja osinkona.

Firman piikkiin halutaan laittaa vaikka mitä. Perusjuttu ovat kaljakuitit. Ollaan ’bisnestapaamisessa’ joka perjantai kello 22-04. Eräs tyyppi laittoi koiranruokakuititkin firman piikkiin. En minä jaksa olla lapsenvahtina tässä asiassa.

Saan monilta asiakkailta joululahoja, ja niihin suhtaudun usein varauksella. Osa nimittäin antaa niitä voitelumielessä: ensin tulee lahja ja sitten kasa epämääräisiä kuitteja, jotka pitäisi laittaa firman piikkiin.”

 

Vartijan asiakkaita ovat putkaan tulijat

”Toimin vartijana niin sanotussa juoppoputkassa. Kun asiakas tulee paikalle, otan hänet vastaan, perkaan ja listaan tavarat ja ohjaan hänet koppiinsa.

Asiakas on yleensä humalassa, aggressiivinen tai humalassa ja aggressiivinen. Ja sitten ovat vielä näpistelijät ja he, jotka eivät maksa laskuaan ravintolassa tai taksissa.

Yleensä asiakas on mies, mutta naisiakin on jonkin verran. He ovat useimmiten erityisen kiukkuisia.

’Pari kaljaa otin’, useimmat asiakkaat sanovat, vaikka ovat kolmen promillen humalassa. Tai ’ihan rauhassa olin kotona tai kadulla, ja poliisi vaan yhtäkkiä nappasi mukaan’.

Ihan sama, vaikka kaikki olisi nauhalla, kaikki vakuuttavat syyttömyyttään. Ensin ne kyselevät poliisilta 15 kertaa, että mitä on muka tehty. Sitten ne kyselevät minulta tiskillä, että miksi hän on täällä. Vielä käytävällä koppiin mennessä käydään se sama keskustelu vielä läpi.

Jotkut pistävät hanttiin. Sitten täytyy antaa vähän ohjeistusta, että menepäs nyt, ettei ketään satu. On asiakkaasta kiinni, mennäänkö koppiin kolinalla vai ilman.

Jos aletaan sylkeä päälle, potkimaan ja haukkumaan koko perhe, ei ole enää mielenkiintoa olla erityisen mukava. Mutta ei se enää niin mene, että tyyliin hakataan niitä asiakkaita. Me olemme vastuussa asiakkaista. Meidän täytyy pitää huoli, että he ovat turvallisesti siellä valvotuissa olosuhteissa.

Vakioasiakkaat ovat harmittomia perusjuoppoja, jotka tietävät, miten homma toimii. He nukkuvat humalansa pois ja lähtevät aamulla taas uuteen seikkailuun. Voi sitä vanhassa miehessä heräävää riemua, kun huomaa, että ’ai jumankauta, mulla on vielä viinaa!’

Pikkujoulukausi on mielenkiintoista, koska uusia asiakkaita on paljon. Se pikkujouluissa könyäjä ensin ahdistelee pomoaan, sitten vetää sitä turpaan ja sitten joutuu putkaan. Aamulla ei muisteta, mitä on tapahtunut.

En sääli asiakkaita tai yritä toimia heille psykologina. En voi ratkoa niiden ihmisten ongelmia tai ottaa niitä itseeni. Sen verran voidaan tehdä, että jos takki on hävinnyt ja on kylmä, niin annetaan palttoo päälle lähtiessä.”

 

Rockmuusikon asiakkaita ovat kuuntelijat

”Artistille kulttuuriset viitteet tai vaikka visuaaliset vihjeet levyllä ovat tosi tärkeitä. 90 prosenttia niistä menee kankkulan kaivoon, koska populaarimusiikin kuuntelija – meidän asiakkaamme – ei keskimäärin ole kauhean fiksu.


Toisaalta, kun joku joskus saa niistä nyansseista kiinni, sitä ajattelee, että ’Joku tajuaa! Wau!’ Ongelma on siinä, että he eivät koskaan tule kertomaan asiasta. He ovat siihen – omasta mielestään – liian cooleja.

Myös keikalla erilaisten nyanssien esittäminen on turhaa. Tulee mieleen, että mikä arvo tässä on: on tehnyt vuosia duunia, ja etenkin eturivin jengi on niin jurrissa, ettei tajua mitään. Yleisö haluaa helppoa hepsankeikkaa. Apinan, jolla on ne tietyt maneerit. On minullakin maneerini: keikkapukeutumiseni on surullinen vitsi ja varmaan hatuttaa bändikavereita.

Toinen ääripää yleisön suhteen on rockpoliisit. Ei kukaan halua soittaa ihmiselle, jonka ainoa ilo on spotata virheitä soitosta. Toisaalta, kun löytää sellaisen tietynlaisen pariskunnan, sitä voi soittaa vain sille yhdelle pariskunnalle vaikka vartin. Tuntuu, että ne tajuaa sen homman.”

 

Kokin asiakkaita ovat ruokailijat

”Kerron mielelläni annoksista kaiken mahdollisen, jos se asiakasta kiinnostaa, ja esittelen ravintolatiloja.

Pitää kuitenkin lukea tilannetta. Jos sitä ministeriä ei nyt satu kiinnostamaan tippaakaan, niin on turha jauhaa.

Jos annoksessa on vikaa, totta kai haluan, että asiakas kertoo siitä. Todella harvoin valitetaan.


Rasittavaa on se, että erilaiset ruoka-aineallergiat on nykyään trendi. Jos sitä allergiaa ei oikeasti ole – jos ei tule gluteenista jotain maksahalvausta – niin kannattaisi vaan syödä.

Asiakkaat eivät ymmärrä, että jos seitsemän ruokalajin menu pitää alkaa vääntää laktoosittomaksi, gluteenittomaksi ja vegaaniseksi, se on työlästä. Toisaalta on meidän duunimme sopeutua siihen, ja senkin ruoan pitää olla samantasoista ja arvoista kuin perusmenun ruoan.

Nuoret raskaana olevat naiset voivat myös olla hankalia. He eivät voi syödä enää mitään. Kerran olimme tehneet 45 hengen porukalle alkuruoat valmiiksi, ja yksi ilmoitti, että ei voi syödä mätiä, koska on raskaana. Toinen keksi, ettei voi syödä silakkaa, koska on raskaana. Yhtäkkiä seurueessa oli kymmenen raskaana olevaa naista.

Kysyin ulkomaalaiselta kokiltamme, että miten heillä menetellään, jos nainen on raskaana. No ei mitenkään. Suomessa tämä on täysin liioiteltua.

On huolestuttavaa nähdä, miten ruoanlaitosta ei tiedetä yhtään mitään. Mielletään, että on ruoanlaittoa, kun yhdistellään eineksiä. Ihmiset ovat etääntyneet ruoan alkuperästä.

Kun tavallisen ihmisen eteen laitetaan ahven, otetaan metri taaksepäin. Jos on kokonainen riekko, otetaan kaksi metriä taaksepäin ja ihmetellään, että sillähän on kynnet ja silmätkin.” 

 

Liikuntaneuvojan asiakkaita ovat salilla kävijät

”Ikävimmät asiakkaat ovat kassalla. Ei tervehditä ja heitetään rahat kuin koiralle. Se tosin auttaa, kun pääsee purkamaan tunteitaan näistä asiakkaista työkavereiden kanssa.


Jumppien vetäminen on mukavaa, mutta ei se ole sellaista, mitä näkee USA:ssa. Että on kova meno ja huudetaan ’woo!’ ja ’jee!’ koko ajan.

Minulla on jumpissa usein keski-ikäisiä. Heistä on vaikeaa saada mitään irti. Treenataan koko jumppa naama peruslukemilla. Olisi hyvä nähdä tai kuulla, onko liian rankkaa tai löysää.

Joissain jumpissa ei ehdi opastaa erikseen, joten yritän ottaa katsekontaktin asiakkaaseen ja ohjeistaa sillä tavalla. Suomalaiseen jumppaajaan vain on erittäin vaikeaa saada katsekontaktia. Kun yrittää ottaa sen kontaktin, katsellaan pitkin seiniä.

Jotkut sooloilevat, mikä on ärsyttävää. Ymmärrän, ettei voi tehdä, jos jokin liike sattuu. Mutta sitten on niitä, jotka eivät pysty tekemään melkein mitään ja täytyy koko ajan keksiä heille omia liikkeittä. Kannattaisi ehkä mennä oman tasoiseen jumppaan.

Moni nuori mies tuntuu treenaavan pelkkää yläkroppaa. Naiset taas treenaavat paljon pakaraa, kun pitää saada pyöreä pylly. Ja aina joskus näkee anorektisen laihan tyypin, joka treenaa hulluna. Silloin ajattelen, että voi raukkaa.

En koskaan ajattele salilla saatikka ryhmäliikuntatilanteissa, että hyvä, että tuokin läski on täällä. Ajattelen, että hieno homma, kun on uskaltanut tulla paikalle.”

Freelance-toimittajan asiakkaina ovat mediatalot ja lukijat

”Tilanteeni on paljolti sama kuin muillakin pienyrittäjillä ja itsensä työllistäjillä: minulla ei ole juurikaan neuvotteluvaltteja asiakkaideni kanssa. Siitä seuraa kaikenlaista.


Sähkö­posteihin vastaa­mattomuus on ärsyttävää. Tai se, ettei viitsitä lähettää sitä lehteä kotiin, johon olen kirjoittanut. Kaikista ikävintä on, että palkkioita ei makseta ajallaan. Tätä tapahtuu usein. Jos kuukausipalkkalaisen palkka on myöhässä, se on katastrofi, mutta freelancerilla ei ole väliä.

Toisaalta en usko, että kukaan tahallaan unohtaa niitä palkkioita. Kaikki alalla ovat ylityöllistettyjä ja kiireisiä. Ongelma on siinä, että minä olen se viimeinen lenkki, joka nyt vaan joskus unohtuu.

Myös lukijat ovat asiakkaitani. Suhteeni heihin on etäinen. En edes halua, että minulle soitetaan ja annetaan palautetta, oli se mukavaa tai ikävää. Siihen menee aikaa ja siitä tulee vaivaantunut olo.

Asiavirheistä huomauttavat lukijat ovat melkein aina miehiä. Ehkä se johtuu siitä, että he ovat tottuneempia olemaan oikeassa.

Ajattelen lukijaa siinä mielessä, että tekstini eivät olisi kikkailevia vaan selkeitä.

Olen myös velvollinen kertomaan lukijalle jutuissani molemmat puolet, en vain omaa näkökantaani. Tosin en mieti tässä asiassa varsinaisesti lukijaa, vaan sitä, että haluan tehdä työni hyvin.

Kommenttipalstoja ei kannata lukea. Jos siihen erehtyy, menee usko kaikkiin ihmisiin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asiakaspalvelu
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   STT: Timo T.A. Mikkonen on kuollut

  5. 5

   Toimittaja katsoi kameraan ja sinutteli

  6. 6

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  7. 7

   Trump toisti väitteensä miljoonista laittomista äänestäjistä – senaatin demokraattijohtaja sanoi, että Trump saisi lopettaa vaaleista puhumisen ja keskittyä johtamaan

  8. 8

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  9. 9

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  10. 10

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  3. 3

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  6. 6

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää