Valikko
Ura

Älypuhelin kannustaa nyt työntekijöitä treenaamaan – sovelluksella yritetään parantaa työhyvinvointia

Työyhteisöt voivat hankkia liikuntapalveluita jo usealta eri palveluntarjoajalta. Vierumäki kyllästyi tekemään tuloksettomia kuntotestejä ja lanseerasi mobiilisovelluksen.

Työntekijöiden hyvinvointia pyritään parantamaan entistä enemmän teknologian avulla. Yksi siirtymän merkki on perinteinen työhyvinvointipäiviä tarjoava liikuntakeskus Vierumäki, joka on kehittänyt oman mobiilisovelluksensa yritysten käyttöön.

Vierumäen projektityöntekijä Ella Korhonen kertoo, että sovelluksen kehittämisen taustalla olivat kuntotestien tulokset, jotka eivät kehittyneet.

”Ihmiset ovat käyneet meillä aina kuntotesteissä, mutta testien jälkeen ja testien välissä ei ole ollut riittävää tukea elämäntapamuutoksen aloittamiseen.”

Niinpä kerran vuodessa järjestettävän työhyvinvointipäivän kylkeen alettiin tehdä sovellusta, joka kannustaa liikkumaan arjessa. Vierumäen vahvuus on, että sillä on kattava 200 000 henkilön kuntotietokanta työikäisistä suomalaisista. Sen perusteella sovellus kehitettiin palvelemaan kaikenkuntoisia, mutta erityisesti riskiryhmiä.

”Tavoitteenamme on saada vähän liikkuvat työntekijät innostumaan aktiivisemmasta elämäntavasta.”

Sovelluksessa on jokaiselle työntekijälle henkilökohtainen liikuntaohjelma video-ohjeineen. Käyttäjä raportoi sovellukseen, kun on harrastanut liikuntaa. Sovellus myös ehdottaa uusia lajeja.

Liikuntaohjelma luodaan kuntotason mukaan: esimerkiksi 20 minuutin kävely tai hyötyliikunta kolme kertaa viikossa voi jollekin olla sataprosenttinen suoritus.

Tavoitteena on saavuttaa sataprosenttinen aktiivisuustaso joka viikko, mutta ajan myötä vaativuustaso nousee, eli käyttäjän täytyy liikkua enemmän saavuttaakseen täyden tason.

Yritys saa halutessaan raportteja siitä, miten sovellusta käytetään. Käyttäjiltä kysellään heidän liikkumisestaan, ravitsemustottumuksistaan, unen määrästä ja laadusta sekä koetusta stressistä kahdeksan viikon välein, jotta saataisiin todennettua sovelluksen vaikutus. Käyttötietoa kerätään anonyymisti.

”Kaikki eivät halua ottaa Manager-näkymää käyttöön, vaan jättävät sovelluksen käytön työntekijän omalle vastuulle”, Korhonen kertoo.

Sovelluksen nimi on Happy healthy people at work, ja sen käyttäjistä löytyy Korhosen mukaan kaikenkokoisia yrityksiä. Sovelluksen sisältöä on laajennettu asiakkaiden toiveesta myös stressin hallintaan ja ravitsemukseen.

Tärkeintä on motivoida työntekijä käyttämään liikuntasovellusta.

”Jos yritys haluaa tehostaa mobiilivalmennuksen vaikutusta, he voivat hankkia valmentajan, joka tsemppaa työntekijöitä ja vastaa kysymyksiin.”

Mobiilipalvelua työyhteisöille tarjoaa myös esimerkiksi kuntosovellus Heiaheia.

Työterveyshuoltoon ja työhyvinvointiin käytetään digitaalisia keinoja jo monessa paikassa, kertoo Jorma Mäkitalo Työterveyslaitokselta.

”Edelläkävijät ovat olleet asialla jo pitkään tarjoamalla esimerkiksi digitaalisia lääkärikontakteja. Tähän suuntaan maailma on menossa, ja suunta on hyvä.”

Työnantaja voi hakea 50 prosentin korvausta työterveyshuollon kustannuksista. Myös digitaaliset palvelut ovat korvattavissa sairaanhoidossa. Loppuvuodesta sosiaali- ja terveysministeriö antoi suosituksen, että myös ennaltaehkäisevät palvelut, kuten terveystarkastukset ja neuvonta, kuuluvat korvauksen piiriin.

Erilaiset terveysmittarit, kuten Vierumäen ja Heiaheian sovellukset, vaativat työntekijöiltä sitoutumista. Mäkitalo uskoo asenteiden olevan kaksijakoisia: osa työntekijöistä innostuu digitaalisista palveluista nopeasti ja osa vierastaa niitä.

”Tässä voi käydä sama ilmiö kuin pankkipalveluissa. Digitaalisista terveyspalveluista tulee ketteriä, mutta jos haluaa hoitaa asian menemällä paikan päälle, joutuu jonottamaan.”

Mäkitalo muistuttaa, että työntekijöiden erilaisten mittaustietojen seuranta aiheuttaa myös kysymyksiä esimerkiksi tietosuojasta: kenelle tietojaan haluaa luovuttaa.

Toinen kysymys on se, miten mittausdatan luotettavuus määritellään. Aktiivisuusmittauksessa tarkkuudella ei ole niin väliä, mutta jos datan perusteella aletaan tehdä hoitopäätöksiä, tarkkuuden merkitys kasvaa.

Kolmas kysymys on eri laitteiden ja sovellusten yhteensopivuus. Mäkitalo odottaa, että laitteet, terveystiedot ja sairauskertomukset alkaisivat muodostaa järkeviä ekosysteemejä.

”Mielenkiintoisia kysymyksiä, mutta olen varma että vastaukset löytyvät”, Mäkitalo sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Liikunta
 • Työhyvinvointi
 • Työterveyshuolto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  3. 3

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  4. 4

   Helsingin pormestari­ehdokkaat haukkuvat pääministeri Sipilän Malmi-puheet pystyyn: ”Näin isoilla asioilla ei voi leikkiä”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  7. 7

   Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   HS bongasi Lapissa naamioituja Mersuja, jotka piilotettiin nopeasti – ”Siellä on varmaan aika monella salaisuuksia”

  10. 10

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  4. 4

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  8. 8

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kieli­taidottomille ei enää löydy töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää