Valikko
Ura

Älypuhelin kannustaa nyt työntekijöitä treenaamaan – sovelluksella yritetään parantaa työhyvinvointia

Työyhteisöt voivat hankkia liikuntapalveluita jo usealta eri palveluntarjoajalta. Vierumäki kyllästyi tekemään tuloksettomia kuntotestejä ja lanseerasi mobiilisovelluksen.

Työntekijöiden hyvinvointia pyritään parantamaan entistä enemmän teknologian avulla. Yksi siirtymän merkki on perinteinen työhyvinvointipäiviä tarjoava liikuntakeskus Vierumäki, joka on kehittänyt oman mobiilisovelluksensa yritysten käyttöön.

Vierumäen projektityöntekijä Ella Korhonen kertoo, että sovelluksen kehittämisen taustalla olivat kuntotestien tulokset, jotka eivät kehittyneet.

”Ihmiset ovat käyneet meillä aina kuntotesteissä, mutta testien jälkeen ja testien välissä ei ole ollut riittävää tukea elämäntapamuutoksen aloittamiseen.”

Niinpä kerran vuodessa järjestettävän työhyvinvointipäivän kylkeen alettiin tehdä sovellusta, joka kannustaa liikkumaan arjessa. Vierumäen vahvuus on, että sillä on kattava 200 000 henkilön kuntotietokanta työikäisistä suomalaisista. Sen perusteella sovellus kehitettiin palvelemaan kaikenkuntoisia, mutta erityisesti riskiryhmiä.

”Tavoitteenamme on saada vähän liikkuvat työntekijät innostumaan aktiivisemmasta elämäntavasta.”

Sovelluksessa on jokaiselle työntekijälle henkilökohtainen liikuntaohjelma video-ohjeineen. Käyttäjä raportoi sovellukseen, kun on harrastanut liikuntaa. Sovellus myös ehdottaa uusia lajeja.

Liikuntaohjelma luodaan kuntotason mukaan: esimerkiksi 20 minuutin kävely tai hyötyliikunta kolme kertaa viikossa voi jollekin olla sataprosenttinen suoritus.

Tavoitteena on saavuttaa sataprosenttinen aktiivisuustaso joka viikko, mutta ajan myötä vaativuustaso nousee, eli käyttäjän täytyy liikkua enemmän saavuttaakseen täyden tason.

Yritys saa halutessaan raportteja siitä, miten sovellusta käytetään. Käyttäjiltä kysellään heidän liikkumisestaan, ravitsemustottumuksistaan, unen määrästä ja laadusta sekä koetusta stressistä kahdeksan viikon välein, jotta saataisiin todennettua sovelluksen vaikutus. Käyttötietoa kerätään anonyymisti.

”Kaikki eivät halua ottaa Manager-näkymää käyttöön, vaan jättävät sovelluksen käytön työntekijän omalle vastuulle”, Korhonen kertoo.

Sovelluksen nimi on Happy healthy people at work, ja sen käyttäjistä löytyy Korhosen mukaan kaikenkokoisia yrityksiä. Sovelluksen sisältöä on laajennettu asiakkaiden toiveesta myös stressin hallintaan ja ravitsemukseen.

Tärkeintä on motivoida työntekijä käyttämään liikuntasovellusta.

”Jos yritys haluaa tehostaa mobiilivalmennuksen vaikutusta, he voivat hankkia valmentajan, joka tsemppaa työntekijöitä ja vastaa kysymyksiin.”

Mobiilipalvelua työyhteisöille tarjoaa myös esimerkiksi kuntosovellus Heiaheia.

Työterveyshuoltoon ja työhyvinvointiin käytetään digitaalisia keinoja jo monessa paikassa, kertoo Jorma Mäkitalo Työterveyslaitokselta.

”Edelläkävijät ovat olleet asialla jo pitkään tarjoamalla esimerkiksi digitaalisia lääkärikontakteja. Tähän suuntaan maailma on menossa, ja suunta on hyvä.”

Työnantaja voi hakea 50 prosentin korvausta työterveyshuollon kustannuksista. Myös digitaaliset palvelut ovat korvattavissa sairaanhoidossa. Loppuvuodesta sosiaali- ja terveysministeriö antoi suosituksen, että myös ennaltaehkäisevät palvelut, kuten terveystarkastukset ja neuvonta, kuuluvat korvauksen piiriin.

Erilaiset terveysmittarit, kuten Vierumäen ja Heiaheian sovellukset, vaativat työntekijöiltä sitoutumista. Mäkitalo uskoo asenteiden olevan kaksijakoisia: osa työntekijöistä innostuu digitaalisista palveluista nopeasti ja osa vierastaa niitä.

”Tässä voi käydä sama ilmiö kuin pankkipalveluissa. Digitaalisista terveyspalveluista tulee ketteriä, mutta jos haluaa hoitaa asian menemällä paikan päälle, joutuu jonottamaan.”

Mäkitalo muistuttaa, että työntekijöiden erilaisten mittaustietojen seuranta aiheuttaa myös kysymyksiä esimerkiksi tietosuojasta: kenelle tietojaan haluaa luovuttaa.

Toinen kysymys on se, miten mittausdatan luotettavuus määritellään. Aktiivisuusmittauksessa tarkkuudella ei ole niin väliä, mutta jos datan perusteella aletaan tehdä hoitopäätöksiä, tarkkuuden merkitys kasvaa.

Kolmas kysymys on eri laitteiden ja sovellusten yhteensopivuus. Mäkitalo odottaa, että laitteet, terveystiedot ja sairauskertomukset alkaisivat muodostaa järkeviä ekosysteemejä.

”Mielenkiintoisia kysymyksiä, mutta olen varma että vastaukset löytyvät”, Mäkitalo sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Liikunta
 • Työhyvinvointi
 • Työterveyshuolto

Luetuimmat - Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  5. 5

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  8. 8

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  9. 9

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää