Valikko
Ura

Työnhakija, näistä merkeistä tunnistat mukavan työilmapiirin jo haastattelussa

Hyvä työilmapiiri tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Voiko työnhakuvaiheessa saada vihiä siitä, millainen henki tai kulttuuri yrityksessä on?

Kiinnostavassa firmassa on paikka auki, tai pohdit avoimen hakemuksen lähettämistä, mutta organisaatio ei ole ennestään tuttu. Entä jos ilmapiiri onkin ankea tai pomo tyranni? Voiko hakuvaiheessa arvioida, onko työpaikka oikeasti itselle sopiva?

Jokaiselle sopivaa unelmatyöpaikkaa ei ole, vaan hyvä työilmapiiri tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, kertovat Työterveyslaitoksen tutkija Piia Seppälä ja Master Suomi -konsulttiyhtiössä työskentelevä työpsykologi Kirsi Laine.

Yksi haluaa esittää ja toteuttaa omia ideoitaan vapaasti, kun taas toiselle selvät raamit ja rutiinit tuovat turvaa. Joku saa energiaa tiiviistä työyhteisöstä ja yhteisistä tempauksista, toinen haluaa keskittyä työtehtäviin eikä kaveeraamiseen.

Työn imua tutkinut Seppälä puhuu työn voimavaroista, jotka vaihtelevat yksilöllisesti. Itselle tärkeät voimavarat voi tunnistaa pohtimalla, mikä työssä antaa energiaa ja innostusta tai mitä ilman ei haluaisi työskennellä.

Kun tietää itselleen tärkeät asiat, on helpompaa arvioida, onko lupaavalta vaikuttava paikka oikeasti napakymppi.

Seuraaviin asioihin kannattaa kiinnittää työnhakuvaiheessa huomiota, jotta voit saada vihiä, olisiko harkitsemasi työpaikka juuri sinua varten.

Ennen työhaastattelua

Tyypillisesti työpaikalta toivotaan työntekijöihinsä luottavia esimiehiä, toimivaa tiimiä sekä vapautta työskennellä itselle sopivalla tavalla. Toiveiden täyttyminen on tietysti helpointa selvittää, jos organisaatiossa on töissä tuttuja, jotka voivat kertoa kokemuksistaan.

”Siihenkin kannattaa suhtautua jossain määrin suodattaen, sillä ilmapiirikokemus on subjektiivinen. Voi olla, että joku ei viihdy tietyssä työpaikassa, mutta kymmenen muuta viihtyykin tosi hyvin”, Kirsi Laine kertoo.

Työpaikkailmoituksesta tai yrityksen nettisivuilta voi myös saada vihiä siitä, millainen yrityksen kulttuuri on. Laine ja Seppälä neuvovat kysymään suoraan, kuinka kerrotut arvot näkyvät arjen työssä.

”Jos työpaikan kerrotaan olevan esimerkiksi perhemyönteinen, voi kysyä, mitä tämä käytännön arjen tasolla tarkoittaa”, Seppälä sanoo.

Haastattelupäivänä

Jo paikalle saapuessaan voi tarkkailla, kuinka tulija otetaan vastaan. Usein haastattelijana on tehtävään valittavan tuleva pomo. Silloin jo haastattelu antaa jonkinlaisen kuvan siitä, kuinka henkilökemiat pelaavat.

Jos organisaatiosta ei tunne ennestään ketään, myös työhön­ottajalta voi Laineen mukaan kysyä, ketkä nykyisistä työntekijöistä voisivat kertoa paikasta tarkemmin.

Jos haastatteluun mennessään ohittaa esimerkiksi avokonttorin, voi tarkkailla ihmisten työtä, työtiloja ja vuorovaikutusta. Jutustellaanko tilassa rennosti, näyttävätkö ihmiset viihtyvän vai istuuko työpöytien ääressä tylsistyneen näköisiä haamuja?

”[Ihmisten välinen viestintä] riippuu tietysti myös työn luonteesta, mutta siitä voi aistia, onko ilmapiiri avoin ja välitön vai kireä ja jäykkä”, Laine kertoo.

Jos tällaista mahdollisuutta ei tarjoudu, Seppälä vinkkaa pyytämään pientä kävelykierrosta työpaikalla – ellei tietysti halua pitää työnhakuaan salassa vielä haastatteluvaiheessa.

Haastattelun lopussa

Haastattelun päätteeksi kannattaa kysyä esimerkiksi yrityksen kulttuurista tai siitä, mitä työntekijöiltä odotetaan.

Yleensä kysymyksiin vastataan rehellisesti. Laine on kuitenkin törmännyt uransa varrella sellaisiinkin tapauksiin, joissa työpaikasta on maalailtu liian ruusuinen kuva.

”Jos haastattelussa annetaan kuva, että meillä on kaikki täydellistä, niin ehkä siinä alkavat jo hälytyskellot soida. Täydellistä työpaikkaa ei ole”, hän kertoo.

Ammattitaitoinen rekrytoija ei pahastu, jos hakija kysyy työn haasteista tai siitä, millaisissa asioissa työnantaja haluaa kehittyä.

”Jos työnhakija itse kysyy, mitä työnantaja haluaisi parantaa tai kehittää, eikä siihen tule mitään vastausta, sanoisin että asioita kaunistellaan. Silloin voi tulla mitä tahansa pommeja vastaan”, Laine sanoo.

Seppälä muistuttaa kuitenkin, että minkään työpaikan tunnelma ei ole kiveen hakattu, vaan jokainen tuo siihen oman panoksensa.

”Yksi ’työn imuinen’ voi hyvinkin tartuttaa koko työyhteisön innostuksellaan. Toisaalta pelisääntöjen noudattamisesta ovat vastuussa kaikki”, Seppälä pohtii.

Fakta

Voit kysyä esimerkiksi näitä


 Millainen työ-/keskustelukulttuuri teillä on?

 Kuinka työntekijät perehdytetään ja mitä heiltä odotetaan? Mitä virheistä seuraa?

 Työpaikkailmoituksessa luki, että … Kuinka se näkyy työntekijöiden arjessa?

 Millaisia haasteita teillä on yrityksenä? Mitä haluaisitte kehittää?

 Minkälaista yhteis- tai harrastustoimintaa työntekijöillä on vapaa-ajalla?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työnhaku
 • Rekrytointi
 • työilmapiiri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  8. 8

   Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

  9. 9

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  10. 10

   Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää