Valikko
Ura

Kiinnostavatko kansainväliset tehtävät? Kovan luokan YK-osaaja ja ulkomaanuraansa käynnistelevä kertovat vinkkinsä

Laura Londén on tehnyt 27 vuoden uran YK:n palveluksessa ja on nyt yksi maailmanjärjestön apulaispääsihteereistä. Henni Taari puolestaan aloitti Unicefilla apulaisasiantuntijana hiljan. He kertovat, kuinka heidän työpolkunsa käynnistyivät ja mitä vinkkejä heillä on muille.

Voisi sanoa, että Laura Londén eli poikkeuksellisen lapsuuden. Hänen isänsä teki töitä YK:ssa, ja perheen koti oli 1960- ja -70 -luvuilla milloin Guatemalassa, milloin Uruguayssa tai Etiopiassa.

Siis paikoissa, joissa ihmisoikeudet tai naisten asema eivät merkinneet paljoakaan.

Etiopiassa Londénin perheellä oli kotiapulaisena yksinhuoltajanainen. Apulainen ei kyennyt huolehtimaan suuresta lapsikatraastaan. Lapset ehtivät tuskin teini-ikään, kun he joutuivat kadulle kerjäämään ja elättämään itseään.

Yhden kotiapulaisen pojista Londénin isä otti huoltaakseen ja tarjosi tälle koulun ja ruuan. Lapsi sai harvinaisen mahdollisuuden.

Silloin Etiopiassa nuorelle Laura Londénille valkeni, mitä hän haluaisi tehdä isona.

Londén, 55, on ollut nyt noin vuoden ajan yksi YK:n apulaispääsihteereistä sekä maailmanjärjestön väestörahaston UNFPAn hallinnosta vastaava varapääjohtaja.

Aiemmin korkean tason YK-tehtävissä ovat työskennelleet Helvi Sipilä, presidentti Martti Ahtisaari ja Elisabeth Rehn – kaikki ihmisiä, jotka Londén nimeää esikuvikseen.

Mutta palataan Etiopiaan. Mitä Londén siellä tarkalleen ottaen tajusi?

”Halusin jo silloin pienenä kansainvälisen uran, mutta en mitä tahansa uraa, vaan humanitaarisen. Halusin sinne, missä olisi pakolaisia ja kriisitilanteita.”

Erityisen tärkeäksi Londénille tuli se, että naisten asema kehitysmaissa paranisi. Suomessa on itsestään selvää, että nainen saa päättää hankkiiko lapsia, kuinka monta ja mihin tahtiin. Kaikkialla näin ei ole vieläkään.

”Kotiapulaisemme ei häätänyt lapsiaan kadulle pahuuttaan, hän vain ei pystynyt huolehtimaan heistä tai itsestään.”

Londén iloitsee siitä, että hänen työnsä väestörahastossa liittyy nyt nimenomaan naisten oikeuksiin, perhesuunnitteluun ja seksuaalivalistukseen.

Kansainväliseen uraan tähtääminen vaati valintoja jo lukiossa. Londén panosti kieliin. Hän mietti, mistä olisi eniten hyötyä eli missä päin maailmaa olisi eniten pakolaisia, ongelmia ja avuntarvetta.

Pakollisten kielten lisäksi hän luki paljon espanjaa ja ranskaa. Suomalaistyttö ajatteli, että palaisi Latinalaiseen Amerikkaan opintojen päätyttyä.

Kun Londén valmistui valtiotieteiden maisteriksi Åbo Akademista 1988, maailma oli kuitenkin muuttunut.

"Latinalaisessa Amerikassa monet asiat oli saatu paremmalle tolalle.”

Niinpä Londén aloitti uransa pakolaissihteerinä – Maalahdella. Hän järjesteli Vietnamista Suomeen tulleiden pakolaisten asioita kunnes YK kutsui. Ensimmäinen tehtävä oli Länsirannalla UNRWA:ssa, joka on YK:n perustama Palestiinan pakolaisista vastaava järjestö.

Polku maailmalle voi saada alkunsa myös siitä, että ei luovu intohimoistaan. Ainakaan siitä rakkaimmasta. Näin kävi Henni Taarille.


Taarin, 33, intohimo oli italian kieli. Taari harrasti musiikkia nuoresta lähtien, ja nuottien italiankielisissä merkinnöissä oli hänestä jotain kaunista ja kiehtovaa.

”Intohimo syttyi siitä. Lukiossa aloin lukea kieltä ja päätin pian, että jonain päivänä muutan Italiaan.”

Kieli ei jäänyt ainoastaan harrastukseksi, vaan siitä tuli Taarin pääaine Helsingin yliopistossa. Toisena opiskeluvuonnaan hän oli opiskelijavaihdossa.

Taari tarttui myös rohkeasti mahdollisuuksiin tehdä työkomennuksia eri puolilla Eurooppaa. Hän työskenteli majatalossa, kahviloissa sekä Pariisin Disneylandissa merirosvona esiintyen.

Hän pisteli aina lisää nuppineuloja seinäkarttaansa. Eri maat tulivat tutuiksi: Italia, Ranska, Sveitsi ja Espanja.

Kaikille kansainvälistä uraa luoville tulevaisuus ei siis ole ollut kirkas eikä pääseminen tavoitteeseen ole ollut systemaattista suorittamista. Toiset hakevat suuntaa kauemmin.

Kielten opiskelijat päätyvät usein opettajiksi, tulkeiksi tai kääntäjiksi. Mahdollisuuksia on Taarin mukaan kuitenkin lukemattomia, jos ei itse kavenna ajatteluaan. Joskus pitää vain uskaltaa heittäytyä.

”Kun valmistuin vuonna 2008, pakkasin laukkuni ja muutin Italiaan. Työpaikkaa minulla ei vielä ollut, mutta sosiaalinen verkosto kyllä. Opiskeluaikana solmimani ihmissuhteet ja kontaktit helpottivat lähtemistä.”

Taari ei tuolloin olisi voinut aavistaa, että työskentelisi joskus YK:ssa. Siellä hän nyt kuitenkin on lastenapujärjestö Unicefilla henkilöstöpolitiikan apulaisasiantuntijana. Hän on tuorein YK-virkamies järjestön rekrytoimista suomalaisista.

Italiaan muuton jälkeen Taarilla alkoi työnhaku.

”Vein ansioluetteloni paikallisiin vuokravälitysfirmoihin. Kielitaidon ja suomalaisen koulutuksen pohjalta minut lähetettiin suoraan työhaastatteluun.”

Vastavalmistunut Taari aloitti äitiysloman sijaisena EU:n elintarvikevirastossa Parmassa. Hän teki siellä tuurauksia kolme vuotta ja oppi EU:n hallintorakenteen, virastojen toimintatavat ja tehtävät.

Samalla hän opetteli paremmin tuntemaan itseään, koska ”kaikki oli vielä vähän hakusessa”. Henkilöstövuokraus – jonka kautta Taari siis työskenteli EU-virastossa – ei ole erityisen hyvässä maineessa vaan sitä on moitittu työntekijöiden aseman huonontamisesta. Taarin mukaan se toimi hänelle kuitenkin erinomaisena väylänä saada kokemusta, tehdä erilaisia töitä ja kehittää omia taitoja.

Parmassa hänelle valkeni, että hän haluaa työskennellä henkilöstöasioiden parissa.

Laura Londénin mukaan suunnitelmallisen uran luominen YK:ssa on melko mahdotonta.

”Yleisen suunnan voi ehkä suunnitella, mutta ei uraa. Työskentely siellä on monen asian summa.”

Parasta on, jos pystyy ottamaan vastaan kaikki tarjotut tehtävät. Maailmanjärjestö myös usein edellyttää sitä työntekijöiltään. Aina se ei tietenkään ole mahdollista, mutta Londénin mukaan töihin kannattaa tarttua, vaikka omaa aikataulua joutuisi viilaamaan.


Eivätkä kaikki tarjotut työt ole välttämättä mielekkäitä. Vuonna 1999 Londén oli kenttätöissä Bosniassa ja olisi halunnut pysyä siellä, mutta hänen piti tarttua tehtävään pääkonttorissa New Yorkissa.

”Minulla oli silloin viisas päällikkö ja mentori. Hän auttoi ymmärtämään, että tarvitsen tietoa pääkonttorin toimintatavoista, vaikka en työstä pitäisikään samalla tavalla kuin kenttätöistä.”

Pesti kesti vuoden, ja sen aikana Lundén sanoo oppineensa uskomattoman paljon – myös siitä, miten voi toimia tehokkaammin kentällä.

Myöhemmin Londén sai suunnitella New Yorkissa rauhanturvaoperaation logistiikkaa kahdentoista everstiluutnantin kanssa, ja suunnitelma piti esittää jäsenvaltioille budjetteineen päivineen. Sellaista hän ei ollut tehnyt aiemmin.

”Jokainen raskaaltakin tuntunut työ on ollut uskomattoman hyödyllinen. Ja aina se on askel kohti seuraavaa, vaikka sitä seuraavaa ei tietäisikään.”

EU:ssa suurin osa sekä määräaikaisista että pysyvistä viroista täytetään kaikille avoimien virkakilpailujen kautta. Virastoilla voi olla myös erillishakuja.

Virkakilpailun voittanut saa ansioluettelonsa tietokantaan, josta rekrytoijat voivat sen poimia ja tarjota töitä.

Taari osallistui Parmassa sihteeristötason kilpailuun ja voitti. Kauan hänen ansioluettelonsa ei ehtinyt vanhentua kolmentuhannen nimen tietokannassa, kun hänet poimittiin Euroopan komission henkilöstöhallinnon assistentiksi eli juuri siihen työhön, johon hän oli halunnut. Seuraavat kolme vuotta Taari vietti toimipisteessä Milanon pohjoispuolella.

”Kun cv:hen saa yhdenkin kokemuksen, hakemukseen suhtaudutaan myönteisemmin. Jalan saaminen oven väliin on siis tärkeää.”

Kun Suomen ulkoministeriön rahoittama Unicefin apulaisasiantuntijan paikka tuli hakuun vuonna 2014, Taari tarttui siihen. Nyt hän asuu New Yorkissa ja työskentelee pienessä tiimissä, joka kirjoittaa Unicefin henkilöstöhallinnon sääntöjä.

Kansainvälinen ura tarkoittaa usein monista mukavuuksista luopumista, perusturvallisuuden uudelleenmäärittelyä ja sukulaisista erossa olemista. Monelle se ei sovi.

Londénin mukaan maailmalle kannattaa lähteä nuorena, koska silloin ei vielä osaa pelätä vaan kokee asiat jännittävinä. Myöhemmin mieli voi muuttua, varsinkin jos päätyy töihin sota- ja kriisialueille.

”Aina kun näen nuoren miehen poimivan maasta jotain, varon vaistomaisesti mahdollisesti lentävää kiveä. Sireenin ääni taas saa miettimään, onko vaara todellinen”, Londén sanoo.

Monet nuorena lähteneet palaavat Suomeen perustaakseen perheen, koska ympäristö on turvallisempi. Londén on naimisissa, mutta hänellä ei ole lapsia.

”Jos tuntuu siltä, että perheen haluaa perustaa, se kannattaa tehdä. Ei ole kiva herätä keski-ikäisenä siihen, ettei ole jotain, mitä olisi halunnut. Sen katuminen on ihmiselle vaikea asia.”

Perheen hankkiminen ja perhesiteiden luominen ei tietenkään ole mahdotonta työkomennuksella maailmallakaan. Londén tapasi miehensä työskennellessään Sierra Leonessa. Mies on jäänyt eläkkeelle Englannin armeijasta.

Mikä kansainvälisessä urassa YK:n kaltaisessa järjestössä sitten kiehtoo? Yksityisellä sektorilla palkka olisi parempi. Rauhanturva- ja avustusoperaatiot ovat raskaita ja vaarallisia tehtäviä, ja työstä saa harvoin julkista tunnustusta.

Urasta puhuminen saa Londénin hymyilemään.

"Kun herää aamulla jossain kontissa ilman vettä ja sähköä, glamour on tosiaan aika kaukana. Sitä ei mieti tekevänsä uraa. Olen ollut töissä YK:ssa 27 vuotta, ja vasta nyt kukaan edes tietää, mitä teen."

Londénin mukaan työ motivoi ja on palkinto itsessään, muuten ei jaksaisi.

YK-uransa ensi askelia ottava Taari toteaa, että vaikka hänen ammatillinen matkansa näyttääkin sattumanvaraiselta, Unicefissa yhdistyy kaikki, mistä hän on kiinnostunut. Tätä matkaa hän ei olisi pystynyt lukiossa suunnittelemaan.

Taari tuntee olevansa omiensa parissa Unicefissa. Hän on huomannut niiden kuuluisten palasten loksahtavan kohdalleen, kun tekee työtään motivoituneesti. Se on tuttua Londénillekin.

Hän istui viime heinäkuussa pienessä mökissä erään vuoren huipulla Guatemalassa. Seurana oli kaksi perinneasuihinsa pukeutunutta maya-naista. Naiset olivat ryhtyneet toimeen, koska heidän miehensä olivat piesseet heitä kotona.

”Naiset olivat opetelleet lukemaan ja kirjoittamaan, ja he matkustavat nyt kansainvälisissä konferensseissa ja puhuvat alkuperäiskansojen naisten oikeuksista. Siitä on suoraa käytännön apua. Se herätti toivoa. Ihminen on ihmeellinen ja sitkeä.”

Maya-naiset olivat ymmärtäneet sen, mikä on oikein ja mitä sen eteen pitää tehdä.

Jokin samankaltainen kokemus oli ollut Londénillakin, silloin nuorena tyttönä Etiopiassa.

Kuka?

Laura Londén


 YK:n palveluksessa 27 vuotta.

 Valittiin reilu vuosi sitten YK:n apulaispääsihteeriksi päätoimena väestörahaston UNFPA:n hallinnosta vastaava varapääjohtajuus.

 Ollut kenttätöissä Sierra Leonessa, Israelissa, Gazassa, Jordaniassa, Bosniassa ja Itä-Timorissa.

 Tekee nyt töitä tyttöjen ja naisten oikeuksien, perhesuunnittelun ja seksuaalivalistuksen puolesta.

 Matkusti lapsena kehitysmaissa YK-tehtävissä olleen isänsä komennusten takia. Äiti on Karjalan evakkoja.

Vinkit

Laura Londén: Pohdi näitä, jos halajat tehtäviin ulkomaille


 Kriisi- ja humanitaariseen työhön on helpompi lähteä nuorena.

 Itsesuojeluvaisto ei ole vielä niin kehittynyt ja ihminen on rohkeampi.

 Mieti, millainen vaikutus ulkomailla asumisella on perhesuhteisiin? Vanhemmista, sisaruksista tai puolisosta erossa oleminen on raskasta.

 Verkostoituminen on tärkeää. Joku tuttu voi muistuttaa paikasta ja sen hakemisesta. Vaikka YK:ssa kaikki tehtävät tulevat hakuun ja valintaprosessit ovat tiukkoja, hyvä maine kantaa.

 Suomalaiset pääsevät usein alueille, jonne kaikki kansallisuudet eivät pääse. Suomalainen passi on neutraali ja arvostettu. Ainakaan ennen suomalaisia ei ole kidnapattu tai häiriköity kansallisuutensa takia.

Kuka?

Henni Taari


 Aloitti 2015 Unicefin New Yorkin -toimistossa henkilöstöpolitiikan asiantuntijana. Työskenteli vuosia eri EU-virastoissa Italiassa.

 Filosofian maisteri, pääaineena italialainen filologia. Ei vielä opiskeluaikana tiennyt, mitä töitä haluaisi tehdä, mutta täydentävien taloushallinnon ja EU-opintojen myötä kiinnostui henkilöstöpolitiikasta.

 Arvostaa suomalaista koulu- ja opiskelujärjestelmää, joka tarjoaa nuorille joka vuosi 2–4 kuukauden mahdollisuuden hankkia erilaista työkokemusta.

Vinkit

Henni Taari: Lähde maailmalle opiskeluaikana


 Kerää yökokemusta, vaikket vielä tietäisi, mitä tavoittelet. Kaikki työ kehittää.

 Panosta kieliin. EU:ssa rekrytoinneissa kielistä saa lisäpisteitä. YK:ssa virallisia kieliä on kuusi ja vähintään kahta pitää osata.

 Lähde maailmalle opiskeluaikana. Pari kuukautta avustus- ja vapaaehtoistöissä kriisialueilla on arvokas kokemus ja erinomainen lisä cv:hen.

 Suomalaisia hakijoita on vähän Etelä-Euroopan virastoissa. Viroissa pitäisi noudattaa tasapuolista jakaumaa jäsenvaltioiden kesken, joten se parantaa suomalaisten mahdollisuuksia.

 Älä säikähdä palkkatasoa. Hallintotason tehtävissä vastavalmistuneiden palkka on melko pieni, mutta esimerkiksi Italiassa hintatasokin on halvempi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

  9. 9

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  10. 10

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  4. 4

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää