Valikko
Ura

Työelämä muuttuu, lisää pitäisi oppia – jatkokoulutuksesta saa hyviä verkostoja, kertoo tutkija

Tutkinnon jälkeen hankitun koulutuksen merkitys kasvaa, koska työelämä odottaa meiltä koko ajan enemmän, arvioi tutkijatohtori Kaisa Hytönen.

Tutkinnon jälkeen hankitun koulutuksen merkitys kasvaa, koska työelämä muuttuu yhä nopeampaan tahtiin, uskoo kasvatustieteen tohtori Kaisa Hytönen.

Hänen mukaansa parhaiten voi työelämässä kouluttautua yhdistämällä työpaikalla hankkimansa kokemuksen yliopistojen tarjoamaan tutkimustietoon ja osaamiseen.

”Kun työelämä muuttuu, työntekijät kohtaavat uusia haasteita ja odotuksia. Yhden tutkinnon tuoma osaaminen ei välttämättä riitä”, Hytönen sanoo.

Perinteisillä ja varsinkin nousevilla aloilla tarvitaan hänen mukaansa joustavia keinoja, joilla asiantuntijatehtävissä toimivat voivat kehittää ammattitaitoaan.

”Monet työpaikat eivät pysty tarjoamaan erikoistunutta tietämystä eivätkä riittävästi mahdollisuuksia oppia monimutkaista osaamista. Työelämän ja akateemisen tutkimuksen yhteistyö voi auttaa”, Hytönen sanoo.

Hytönen väitteli viime vuoden lopulla tohtoriksi tutkinnonjälkeisestä koulutuksesta.

Hytönen halusi paneutua väitöstutkimuksessaan erityisesti aloihin, joilla ei lyhyen ikänsä vuoksi vielä ole vakiintunutta koulutusjärjestelmää. Yksi sellainen on energiatehokkuusala.

Ala tähtää energian tehokkaaseen käyttämiseen ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen tavalla, joka myös säästää rahaa. Käytännössä energiatehokkuus koskettaa useita eri aloja teollisuudesta kiinteistöpalveluihin, rakentamiseen, maankäytön suunnitteluun, sisustukseen ja designiin.

Hytönen seurasi tutkimuksessaan 87 työntekijää, jotka toimivat asiantuntijatehtävissä ja jotka tarvitsivat päivitystä energiatehokkuuden osaamiseensa. Koulutukseltaan he olivat esimerkiksi insinöörejä, ympäristönsuunnittelijoita ja arkkitehteja.

He osallistuivat vuoden mittaiseen koulutukseen, johon kuului kolmen teknillisen yliopiston järjestämiä lähiopetuspäiviä, luentoja ja pienryhmätyöskentelyä. Lisäksi osallistujat tekivät työpaikkansa energiatehokkuuteen tähtäävän kehitysprojektin.

Kullakin koulutukseen osallistuvalla oli kaksi ohjaajaa. Toinen oli omalta työpaikalta ja toinen yliopistolta.

Hytönen keräsi osallistujista sosiaalisen verkostoaineiston ja analysoi heidän välisiään sosiaalisia verkostoja ja yhteyksiä. Hän myös haastatteli osallistujia koulutuksen alussa ja lopussa.

Keskeinen osa työntekijöiden kehittymistä olivat koulutuksen aikana syntyneet sosiaaliset verkostot, Hytönen havaitsi.

”Verkostot eivät synny itsestään, vaan vaativat tietoisia ponnisteluja niin koulutukseen osallistuvilta, työyhteisöiltä kuin koulutusta tarjoavilta instituutioiltakin”, Hytönen toteaa.

Toinen Hytösen havainto oli se, että nuoret tulokkaatkin voivat saavuttaa sekä työyhteisössään että laajemmassa ammatillisessa yhteisössä avaintoimijan aseman, mikäli he haluavat kovasti kehittää itseään ja mikäli työyhteisö tukee heitä.

Väitöskirjansa perusteella Hytönen suosittelee korkeakoulututkinnon suorittaneille työntekijöille koulutusta, joka yhdistää akateemista osaamista ja työelämän asiantuntemusta.

Se sopii hänen mukaansa erityisesti asiantuntijoille, jotka jo ovat mukana työelämässä.

”Siten ammatillista päivitystä kaipaavan ei tarvitse hakeutua tutkintokoulutukseen ja viedä opiskelupaikkaa nuorelta, jolla ei vielä ole lainkaan korkeakoulututkintoa”, Hytönen toteaa.

Energia-alan asiantuntijoiden lisäksi myös opettajat ovat saaneet kahden ohjaajan mallilla toteutettua erikoistumiskoulutusta, jossa on yhdistetty akateemista asiantuntijuutta ja työpaikkaosaamista.

Fakta

Uudenlaista koulutusta


 Korkeakoulut ovat järjestäneet vuodesta 2015 uudenlaista työelämän tarpeisiin räätälöityä erikoistumiskoulutusta.

 Se on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille ja työelämässä oleville ihmisille, jotka haluavat erikoistua ja kehittyä ammatillisesti. Koulutukset ovat laajuudeltaan 30 opintopistettä.

 Työn ohessa opiskelu kestänee 1–2 vuotta. Lisätietoja Erikoistumiskoulutusten julkisesta luettelosta verkosta.

 Osaamista täydentävää koulutusta voi etsiä myös avoimesta yliopistosta ja avoimesta ammattikorkeakouluopetuksesta. Kevään kursseille päässee vielä. Lisätietoja Opintopolku.fi.

 Yliopistot ja ammattikorkeakoulut järjestävät myös täydennyskoulutusta korkeakoulututkinnon suorittaneille. Lisätietoja korkeakoulujen verkkosivulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Työelämä
 • Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

  9. 9

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  10. 10

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  4. 4

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää