Valikko
Ura

Työelämä muuttuu, lisää pitäisi oppia – jatkokoulutuksesta saa hyviä verkostoja, kertoo tutkija

Tutkinnon jälkeen hankitun koulutuksen merkitys kasvaa, koska työelämä odottaa meiltä koko ajan enemmän, arvioi tutkijatohtori Kaisa Hytönen.

Tutkinnon jälkeen hankitun koulutuksen merkitys kasvaa, koska työelämä muuttuu yhä nopeampaan tahtiin, uskoo kasvatustieteen tohtori Kaisa Hytönen.

Hänen mukaansa parhaiten voi työelämässä kouluttautua yhdistämällä työpaikalla hankkimansa kokemuksen yliopistojen tarjoamaan tutkimustietoon ja osaamiseen.

”Kun työelämä muuttuu, työntekijät kohtaavat uusia haasteita ja odotuksia. Yhden tutkinnon tuoma osaaminen ei välttämättä riitä”, Hytönen sanoo.

Perinteisillä ja varsinkin nousevilla aloilla tarvitaan hänen mukaansa joustavia keinoja, joilla asiantuntijatehtävissä toimivat voivat kehittää ammattitaitoaan.

”Monet työpaikat eivät pysty tarjoamaan erikoistunutta tietämystä eivätkä riittävästi mahdollisuuksia oppia monimutkaista osaamista. Työelämän ja akateemisen tutkimuksen yhteistyö voi auttaa”, Hytönen sanoo.

Hytönen väitteli viime vuoden lopulla tohtoriksi tutkinnonjälkeisestä koulutuksesta.

Hytönen halusi paneutua väitöstutkimuksessaan erityisesti aloihin, joilla ei lyhyen ikänsä vuoksi vielä ole vakiintunutta koulutusjärjestelmää. Yksi sellainen on energiatehokkuusala.

Ala tähtää energian tehokkaaseen käyttämiseen ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen tavalla, joka myös säästää rahaa. Käytännössä energiatehokkuus koskettaa useita eri aloja teollisuudesta kiinteistöpalveluihin, rakentamiseen, maankäytön suunnitteluun, sisustukseen ja designiin.

Hytönen seurasi tutkimuksessaan 87 työntekijää, jotka toimivat asiantuntijatehtävissä ja jotka tarvitsivat päivitystä energiatehokkuuden osaamiseensa. Koulutukseltaan he olivat esimerkiksi insinöörejä, ympäristönsuunnittelijoita ja arkkitehteja.

He osallistuivat vuoden mittaiseen koulutukseen, johon kuului kolmen teknillisen yliopiston järjestämiä lähiopetuspäiviä, luentoja ja pienryhmätyöskentelyä. Lisäksi osallistujat tekivät työpaikkansa energiatehokkuuteen tähtäävän kehitysprojektin.

Kullakin koulutukseen osallistuvalla oli kaksi ohjaajaa. Toinen oli omalta työpaikalta ja toinen yliopistolta.

Hytönen keräsi osallistujista sosiaalisen verkostoaineiston ja analysoi heidän välisiään sosiaalisia verkostoja ja yhteyksiä. Hän myös haastatteli osallistujia koulutuksen alussa ja lopussa.

Keskeinen osa työntekijöiden kehittymistä olivat koulutuksen aikana syntyneet sosiaaliset verkostot, Hytönen havaitsi.

”Verkostot eivät synny itsestään, vaan vaativat tietoisia ponnisteluja niin koulutukseen osallistuvilta, työyhteisöiltä kuin koulutusta tarjoavilta instituutioiltakin”, Hytönen toteaa.

Toinen Hytösen havainto oli se, että nuoret tulokkaatkin voivat saavuttaa sekä työyhteisössään että laajemmassa ammatillisessa yhteisössä avaintoimijan aseman, mikäli he haluavat kovasti kehittää itseään ja mikäli työyhteisö tukee heitä.

Väitöskirjansa perusteella Hytönen suosittelee korkeakoulututkinnon suorittaneille työntekijöille koulutusta, joka yhdistää akateemista osaamista ja työelämän asiantuntemusta.

Se sopii hänen mukaansa erityisesti asiantuntijoille, jotka jo ovat mukana työelämässä.

”Siten ammatillista päivitystä kaipaavan ei tarvitse hakeutua tutkintokoulutukseen ja viedä opiskelupaikkaa nuorelta, jolla ei vielä ole lainkaan korkeakoulututkintoa”, Hytönen toteaa.

Energia-alan asiantuntijoiden lisäksi myös opettajat ovat saaneet kahden ohjaajan mallilla toteutettua erikoistumiskoulutusta, jossa on yhdistetty akateemista asiantuntijuutta ja työpaikkaosaamista.

Fakta

Uudenlaista koulutusta


 Korkeakoulut ovat järjestäneet vuodesta 2015 uudenlaista työelämän tarpeisiin räätälöityä erikoistumiskoulutusta.

 Se on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille ja työelämässä oleville ihmisille, jotka haluavat erikoistua ja kehittyä ammatillisesti. Koulutukset ovat laajuudeltaan 30 opintopistettä.

 Työn ohessa opiskelu kestänee 1–2 vuotta. Lisätietoja Erikoistumiskoulutusten julkisesta luettelosta verkosta.

 Osaamista täydentävää koulutusta voi etsiä myös avoimesta yliopistosta ja avoimesta ammattikorkeakouluopetuksesta. Kevään kursseille päässee vielä. Lisätietoja Opintopolku.fi.

 Yliopistot ja ammattikorkeakoulut järjestävät myös täydennyskoulutusta korkeakoulututkinnon suorittaneille. Lisätietoja korkeakoulujen verkkosivulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Työelämä
 • Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  4. 4

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  5. 5

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää