Valikko
Ura

Työelämä muuttuu, lisää pitäisi oppia – jatkokoulutuksesta saa hyviä verkostoja, kertoo tutkija

Tutkinnon jälkeen hankitun koulutuksen merkitys kasvaa, koska työelämä odottaa meiltä koko ajan enemmän, arvioi tutkijatohtori Kaisa Hytönen.

Tutkinnon jälkeen hankitun koulutuksen merkitys kasvaa, koska työelämä muuttuu yhä nopeampaan tahtiin, uskoo kasvatustieteen tohtori Kaisa Hytönen.

Hänen mukaansa parhaiten voi työelämässä kouluttautua yhdistämällä työpaikalla hankkimansa kokemuksen yliopistojen tarjoamaan tutkimustietoon ja osaamiseen.

”Kun työelämä muuttuu, työntekijät kohtaavat uusia haasteita ja odotuksia. Yhden tutkinnon tuoma osaaminen ei välttämättä riitä”, Hytönen sanoo.

Perinteisillä ja varsinkin nousevilla aloilla tarvitaan hänen mukaansa joustavia keinoja, joilla asiantuntijatehtävissä toimivat voivat kehittää ammattitaitoaan.

”Monet työpaikat eivät pysty tarjoamaan erikoistunutta tietämystä eivätkä riittävästi mahdollisuuksia oppia monimutkaista osaamista. Työelämän ja akateemisen tutkimuksen yhteistyö voi auttaa”, Hytönen sanoo.

Hytönen väitteli viime vuoden lopulla tohtoriksi tutkinnonjälkeisestä koulutuksesta.

Hytönen halusi paneutua väitöstutkimuksessaan erityisesti aloihin, joilla ei lyhyen ikänsä vuoksi vielä ole vakiintunutta koulutusjärjestelmää. Yksi sellainen on energiatehokkuusala.

Ala tähtää energian tehokkaaseen käyttämiseen ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen tavalla, joka myös säästää rahaa. Käytännössä energiatehokkuus koskettaa useita eri aloja teollisuudesta kiinteistöpalveluihin, rakentamiseen, maankäytön suunnitteluun, sisustukseen ja designiin.

Hytönen seurasi tutkimuksessaan 87 työntekijää, jotka toimivat asiantuntijatehtävissä ja jotka tarvitsivat päivitystä energiatehokkuuden osaamiseensa. Koulutukseltaan he olivat esimerkiksi insinöörejä, ympäristönsuunnittelijoita ja arkkitehteja.

He osallistuivat vuoden mittaiseen koulutukseen, johon kuului kolmen teknillisen yliopiston järjestämiä lähiopetuspäiviä, luentoja ja pienryhmätyöskentelyä. Lisäksi osallistujat tekivät työpaikkansa energiatehokkuuteen tähtäävän kehitysprojektin.

Kullakin koulutukseen osallistuvalla oli kaksi ohjaajaa. Toinen oli omalta työpaikalta ja toinen yliopistolta.

Hytönen keräsi osallistujista sosiaalisen verkostoaineiston ja analysoi heidän välisiään sosiaalisia verkostoja ja yhteyksiä. Hän myös haastatteli osallistujia koulutuksen alussa ja lopussa.

Keskeinen osa työntekijöiden kehittymistä olivat koulutuksen aikana syntyneet sosiaaliset verkostot, Hytönen havaitsi.

”Verkostot eivät synny itsestään, vaan vaativat tietoisia ponnisteluja niin koulutukseen osallistuvilta, työyhteisöiltä kuin koulutusta tarjoavilta instituutioiltakin”, Hytönen toteaa.

Toinen Hytösen havainto oli se, että nuoret tulokkaatkin voivat saavuttaa sekä työyhteisössään että laajemmassa ammatillisessa yhteisössä avaintoimijan aseman, mikäli he haluavat kovasti kehittää itseään ja mikäli työyhteisö tukee heitä.

Väitöskirjansa perusteella Hytönen suosittelee korkeakoulututkinnon suorittaneille työntekijöille koulutusta, joka yhdistää akateemista osaamista ja työelämän asiantuntemusta.

Se sopii hänen mukaansa erityisesti asiantuntijoille, jotka jo ovat mukana työelämässä.

”Siten ammatillista päivitystä kaipaavan ei tarvitse hakeutua tutkintokoulutukseen ja viedä opiskelupaikkaa nuorelta, jolla ei vielä ole lainkaan korkeakoulututkintoa”, Hytönen toteaa.

Energia-alan asiantuntijoiden lisäksi myös opettajat ovat saaneet kahden ohjaajan mallilla toteutettua erikoistumiskoulutusta, jossa on yhdistetty akateemista asiantuntijuutta ja työpaikkaosaamista.

Fakta

Uudenlaista koulutusta


 Korkeakoulut ovat järjestäneet vuodesta 2015 uudenlaista työelämän tarpeisiin räätälöityä erikoistumiskoulutusta.

 Se on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille ja työelämässä oleville ihmisille, jotka haluavat erikoistua ja kehittyä ammatillisesti. Koulutukset ovat laajuudeltaan 30 opintopistettä.

 Työn ohessa opiskelu kestänee 1–2 vuotta. Lisätietoja Erikoistumiskoulutusten julkisesta luettelosta verkosta.

 Osaamista täydentävää koulutusta voi etsiä myös avoimesta yliopistosta ja avoimesta ammattikorkeakouluopetuksesta. Kevään kursseille päässee vielä. Lisätietoja Opintopolku.fi.

 Yliopistot ja ammattikorkeakoulut järjestävät myös täydennyskoulutusta korkeakoulututkinnon suorittaneille. Lisätietoja korkeakoulujen verkkosivulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Työelämä
 • Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  7. 7

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää