Valikko
Ura

Työelämä muuttuu, lisää pitäisi oppia – jatkokoulutuksesta saa hyviä verkostoja, kertoo tutkija

Tutkinnon jälkeen hankitun koulutuksen merkitys kasvaa, koska työelämä odottaa meiltä koko ajan enemmän, arvioi tutkijatohtori Kaisa Hytönen.

Tutkinnon jälkeen hankitun koulutuksen merkitys kasvaa, koska työelämä muuttuu yhä nopeampaan tahtiin, uskoo kasvatustieteen tohtori Kaisa Hytönen.

Hänen mukaansa parhaiten voi työelämässä kouluttautua yhdistämällä työpaikalla hankkimansa kokemuksen yliopistojen tarjoamaan tutkimustietoon ja osaamiseen.

”Kun työelämä muuttuu, työntekijät kohtaavat uusia haasteita ja odotuksia. Yhden tutkinnon tuoma osaaminen ei välttämättä riitä”, Hytönen sanoo.

Perinteisillä ja varsinkin nousevilla aloilla tarvitaan hänen mukaansa joustavia keinoja, joilla asiantuntijatehtävissä toimivat voivat kehittää ammattitaitoaan.

”Monet työpaikat eivät pysty tarjoamaan erikoistunutta tietämystä eivätkä riittävästi mahdollisuuksia oppia monimutkaista osaamista. Työelämän ja akateemisen tutkimuksen yhteistyö voi auttaa”, Hytönen sanoo.

Hytönen väitteli viime vuoden lopulla tohtoriksi tutkinnonjälkeisestä koulutuksesta.

Hytönen halusi paneutua väitöstutkimuksessaan erityisesti aloihin, joilla ei lyhyen ikänsä vuoksi vielä ole vakiintunutta koulutusjärjestelmää. Yksi sellainen on energiatehokkuusala.

Ala tähtää energian tehokkaaseen käyttämiseen ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen tavalla, joka myös säästää rahaa. Käytännössä energiatehokkuus koskettaa useita eri aloja teollisuudesta kiinteistöpalveluihin, rakentamiseen, maankäytön suunnitteluun, sisustukseen ja designiin.

Hytönen seurasi tutkimuksessaan 87 työntekijää, jotka toimivat asiantuntijatehtävissä ja jotka tarvitsivat päivitystä energiatehokkuuden osaamiseensa. Koulutukseltaan he olivat esimerkiksi insinöörejä, ympäristönsuunnittelijoita ja arkkitehteja.

He osallistuivat vuoden mittaiseen koulutukseen, johon kuului kolmen teknillisen yliopiston järjestämiä lähiopetuspäiviä, luentoja ja pienryhmätyöskentelyä. Lisäksi osallistujat tekivät työpaikkansa energiatehokkuuteen tähtäävän kehitysprojektin.

Kullakin koulutukseen osallistuvalla oli kaksi ohjaajaa. Toinen oli omalta työpaikalta ja toinen yliopistolta.

Hytönen keräsi osallistujista sosiaalisen verkostoaineiston ja analysoi heidän välisiään sosiaalisia verkostoja ja yhteyksiä. Hän myös haastatteli osallistujia koulutuksen alussa ja lopussa.

Keskeinen osa työntekijöiden kehittymistä olivat koulutuksen aikana syntyneet sosiaaliset verkostot, Hytönen havaitsi.

”Verkostot eivät synny itsestään, vaan vaativat tietoisia ponnisteluja niin koulutukseen osallistuvilta, työyhteisöiltä kuin koulutusta tarjoavilta instituutioiltakin”, Hytönen toteaa.

Toinen Hytösen havainto oli se, että nuoret tulokkaatkin voivat saavuttaa sekä työyhteisössään että laajemmassa ammatillisessa yhteisössä avaintoimijan aseman, mikäli he haluavat kovasti kehittää itseään ja mikäli työyhteisö tukee heitä.

Väitöskirjansa perusteella Hytönen suosittelee korkeakoulututkinnon suorittaneille työntekijöille koulutusta, joka yhdistää akateemista osaamista ja työelämän asiantuntemusta.

Se sopii hänen mukaansa erityisesti asiantuntijoille, jotka jo ovat mukana työelämässä.

”Siten ammatillista päivitystä kaipaavan ei tarvitse hakeutua tutkintokoulutukseen ja viedä opiskelupaikkaa nuorelta, jolla ei vielä ole lainkaan korkeakoulututkintoa”, Hytönen toteaa.

Energia-alan asiantuntijoiden lisäksi myös opettajat ovat saaneet kahden ohjaajan mallilla toteutettua erikoistumiskoulutusta, jossa on yhdistetty akateemista asiantuntijuutta ja työpaikkaosaamista.

Fakta

Uudenlaista koulutusta


 Korkeakoulut ovat järjestäneet vuodesta 2015 uudenlaista työelämän tarpeisiin räätälöityä erikoistumiskoulutusta.

 Se on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille ja työelämässä oleville ihmisille, jotka haluavat erikoistua ja kehittyä ammatillisesti. Koulutukset ovat laajuudeltaan 30 opintopistettä.

 Työn ohessa opiskelu kestänee 1–2 vuotta. Lisätietoja Erikoistumiskoulutusten julkisesta luettelosta verkosta.

 Osaamista täydentävää koulutusta voi etsiä myös avoimesta yliopistosta ja avoimesta ammattikorkeakouluopetuksesta. Kevään kursseille päässee vielä. Lisätietoja Opintopolku.fi.

 Yliopistot ja ammattikorkeakoulut järjestävät myös täydennyskoulutusta korkeakoulututkinnon suorittaneille. Lisätietoja korkeakoulujen verkkosivulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Työelämä
 • Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää