Valikko
Ura

Rangaistaanko työttömiä aktiivisuudesta? Asiantuntija: Työttömyysturva­järjestelmä on jäänyt jälkeen muutoksista

Yksi ongelma on työttömyysturvalain tulkinnanvaraisuus. Sen perusteella voidaan harkinnanvaraisesti tehdä päätelmiä, onko ihminen päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä.

Miksi työnteosta ja aktiviivisuudesta rangaistaan, kysyy työttömäksi joutunut sosionomi Nina Nores-Syvänen Helsingin Sanomien mielipidesivuilla maanantaina 9. tammikuuta.

Hän on saanut ansiosidonnaista työttömyystukea ja tehnyt sen ohella keikkatöitä yhdelle yritykselle. Lisäksi hän teki yhden osapäiväisen keikan laskutusyrityksen kautta ja ilmoitti töistä suullisesti te-toimistolle.

Te-toimisto lähetti Nores-Syväselle selvityspyynnön laskutusyrityksen kautta tehdystä työstä. TE-toimisto haluaa selvittää, onko Nores-Syvänen oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

”Ilmeisesti nyt selvitetään, voidaanko minut määritellä päätoimiseksi yrittäjäksi. Kyse oli kertaluontoisesta keikasta, josta ansaitsin bruttona noin sata euroa. Joudun tämän työn vuoksi taas jännittämään uutta ratkaisua työttömyysturvan osalta”, Nores-Syvänen kirjoittaa.

Mielipidekirjoitus osuu asiaan, joka on herättänyt monissa työttömissä huolta. Kyse on itsensä työllistäjien työttömyysturvasta ja siitä, määritelläänkö työnhakija te-toimistossa päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi.

Huoli tuli esille muun muassa valtiotieteen lisensiaatti Maria Kaisa Aulan selvityksessä, jossa hän tutki työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmin (ps) toimeksiannosta työllistymisen esteitä viime vuoden keväällä.

Aula sai kuusisataa vastausta, joista joka toisessa kerrottiin työttömyysturvajärjestelmän kankeuksista.

Vastaajien mukaan työttömyysturva ei kannusta osa-aikatyöhön, pätkätyöhön, yrittäjyyteen tai itsensä työllistämiseen.

”Omatoimiselle työttömälle työttömyysturvajärjestelmä on ennakoimaton ja epävarma. Työnhakijan on usein parempi pysyä työttömänä kuin riskeerata työttömyysturvalla saatavaa toimeentuloa. Lainsäädäntö on mutkikas ja paperisota vie aikaa”, Aula sanoo.

Yksi ongelma on työttömyysturvalain tulkinnanvaraisuus. Sen perusteella voidaan harkinnanvaraisesti tehdä päätelmiä, onko ihminen päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä.

Aulan mukaan lainsäädäntö ei ole pysynyt työelämän muutoksen mukana. Lakia on helpompi soveltaa kokopäiväiseen palkkatyöhön kuin uusiin työn muotoihin, esimerkiksi osa-aikaiseen yrittäjyyteen.

Aulan kyselyssä te-toimistot saivat paljon kritiikkiä osakseen.

”Palaute heijastaa toimintakulttuurin ongelmia. Te-palvelut ovat kehittyneet kaavamaisiksi, eikä niitä räätälöidä yksilöllisiin tarpeisiin. Työttömät valittavat mielivaltaisuudesta ja kyykyttämisestä.”

Hänen mukaansa työttömyysturvalaki kaipaa uudistuksia. Työttömien työllistymisen parantamista on jo selvitetty työryhmissä.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi joulukuussa myös selvityksen työttömyysturvajärjestelmän muutostarpeista palkkatyön ja perinteisen yrittäjyyden välimaastossa.

Tässäkin selvityksessä todetaan, että työttömyysturvassa yksi suurimmista ongelmista on pää- ja sivutoimiseen yritystoimintaan liittyvä tapauskohtainen harkinta.

Selvityksessä ehdotetaan muun muassa, että työttömän perustama yritys olisi aina ensimmäiset neljä kuukautta sivutoimista yrittämistä. Tavoitteena on tehdä sivutoimisen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä nykyistä sujuvammaksi.

Työttömällä työnhakijalla on nykyään oikeus ansaita kolmesataa euroa kuukaudessa menettämättä työttömyysturvaa. Suuremmista summista hän voi saada soviteltua päivärahaa.

Soviteltu päiväraha tarkoittaa osittaisen työskentelyn ajalta maksettavaa päivärahaa. Sovitellussa päivärahassa on kolmensadan euron suojaosa, mikä tarkoittaa, että enintään kolmensadan euron palkkatulo kuukaudessa ei vaikuta päivärahaan. Jos palkkatulo ylittää kolmesataa euroa kuukaudessa, päivärahasta vähennetään puolet kolmesataa euroa ylittävästä palkasta.

”Esimerkiksi viidensadan euron palkka kuukaudessa vähentää päivärahaa pääsääntöisesti sadalla eurolla. Kolmensadan euron suojaosa koskee kaikkia työttömiä”, kertoo koulutus- ja tiedotusasiamies Anni Alaja työttömyyskassojen yhteistyöjärjestöstä.

Hänen mukaansa työtön voi olla sivutoiminen yrittäjä, jolloin hänelle maksetaan soviteltua päivärahaa. Vuoden alusta lukien soviteltua päivärahaa maksetaan myös enintään kaksi viikkoa kestävän päätoimisen yrittäjyyden ajalta.

Nykyään korostetaan työttömyysturvan aktiivimallia, jossa työttömiä pyritään kannustamaan erilaisilla toimilla.

Uudenmaan te-toimiston palvelupäällikkö Ari Sormusen mukaan työttömän pitää etsiä aktiivisesti työtä. Hänen pitää osallistua työllistymistä edistävään koulutukseen joko te-toimiston järjestämässä koulutuksessa tai te-toimiston hyväksymässä muussa koulutuksessa. Työtön voi myös selvittää mahdollisuutta käynnistää yritystoiminta tai tehdä osa-aikatyötä.

Te-toimistojen saamaan kritiikkiin Sormunen vastaa, että sääntelyä pitäisi täsmentää.

”Kannattaa pohtia, miten sääntelyä voisi täsmentää niin, etteivät ohjeet johda monitulkintaisuuteen. Tämä on lainsäätäjän tehtävä.”

Työnhakija voi joutua karenssiin, jos hän toimii työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Karenssin aikana työttömyyskorvausta ei makseta. Karenssiin johtavia syitä ovat esimerkiksi työstä eroaminen ilman pätevää syytä tai työstä kieltäytyminen ilman pätevää syytä. Karenssin kesto vaihtelee viidestätoista vuorokaudesta yhdeksäänkymmeneen vuorokauteen.

Lue aiheesta lisää Helsingin Sanomien työ- ja urasivuilta sunnuntaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • Työttömyysturva

Luetuimmat - Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  5. 5

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  8. 8

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  9. 9

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää