Valikko
Ura

Rangaistaanko työttömiä aktiivisuudesta? Asiantuntija: Työttömyysturva­järjestelmä on jäänyt jälkeen muutoksista

Yksi ongelma on työttömyysturvalain tulkinnanvaraisuus. Sen perusteella voidaan harkinnanvaraisesti tehdä päätelmiä, onko ihminen päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä.

Miksi työnteosta ja aktiviivisuudesta rangaistaan, kysyy työttömäksi joutunut sosionomi Nina Nores-Syvänen Helsingin Sanomien mielipidesivuilla maanantaina 9. tammikuuta.

Hän on saanut ansiosidonnaista työttömyystukea ja tehnyt sen ohella keikkatöitä yhdelle yritykselle. Lisäksi hän teki yhden osapäiväisen keikan laskutusyrityksen kautta ja ilmoitti töistä suullisesti te-toimistolle.

Te-toimisto lähetti Nores-Syväselle selvityspyynnön laskutusyrityksen kautta tehdystä työstä. TE-toimisto haluaa selvittää, onko Nores-Syvänen oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

”Ilmeisesti nyt selvitetään, voidaanko minut määritellä päätoimiseksi yrittäjäksi. Kyse oli kertaluontoisesta keikasta, josta ansaitsin bruttona noin sata euroa. Joudun tämän työn vuoksi taas jännittämään uutta ratkaisua työttömyysturvan osalta”, Nores-Syvänen kirjoittaa.

Mielipidekirjoitus osuu asiaan, joka on herättänyt monissa työttömissä huolta. Kyse on itsensä työllistäjien työttömyysturvasta ja siitä, määritelläänkö työnhakija te-toimistossa päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi.

Huoli tuli esille muun muassa valtiotieteen lisensiaatti Maria Kaisa Aulan selvityksessä, jossa hän tutki työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmin (ps) toimeksiannosta työllistymisen esteitä viime vuoden keväällä.

Aula sai kuusisataa vastausta, joista joka toisessa kerrottiin työttömyysturvajärjestelmän kankeuksista.

Vastaajien mukaan työttömyysturva ei kannusta osa-aikatyöhön, pätkätyöhön, yrittäjyyteen tai itsensä työllistämiseen.

”Omatoimiselle työttömälle työttömyysturvajärjestelmä on ennakoimaton ja epävarma. Työnhakijan on usein parempi pysyä työttömänä kuin riskeerata työttömyysturvalla saatavaa toimeentuloa. Lainsäädäntö on mutkikas ja paperisota vie aikaa”, Aula sanoo.

Yksi ongelma on työttömyysturvalain tulkinnanvaraisuus. Sen perusteella voidaan harkinnanvaraisesti tehdä päätelmiä, onko ihminen päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä.

Aulan mukaan lainsäädäntö ei ole pysynyt työelämän muutoksen mukana. Lakia on helpompi soveltaa kokopäiväiseen palkkatyöhön kuin uusiin työn muotoihin, esimerkiksi osa-aikaiseen yrittäjyyteen.

Aulan kyselyssä te-toimistot saivat paljon kritiikkiä osakseen.

”Palaute heijastaa toimintakulttuurin ongelmia. Te-palvelut ovat kehittyneet kaavamaisiksi, eikä niitä räätälöidä yksilöllisiin tarpeisiin. Työttömät valittavat mielivaltaisuudesta ja kyykyttämisestä.”

Hänen mukaansa työttömyysturvalaki kaipaa uudistuksia. Työttömien työllistymisen parantamista on jo selvitetty työryhmissä.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi joulukuussa myös selvityksen työttömyysturvajärjestelmän muutostarpeista palkkatyön ja perinteisen yrittäjyyden välimaastossa.

Tässäkin selvityksessä todetaan, että työttömyysturvassa yksi suurimmista ongelmista on pää- ja sivutoimiseen yritystoimintaan liittyvä tapauskohtainen harkinta.

Selvityksessä ehdotetaan muun muassa, että työttömän perustama yritys olisi aina ensimmäiset neljä kuukautta sivutoimista yrittämistä. Tavoitteena on tehdä sivutoimisen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä nykyistä sujuvammaksi.

Työttömällä työnhakijalla on nykyään oikeus ansaita kolmesataa euroa kuukaudessa menettämättä työttömyysturvaa. Suuremmista summista hän voi saada soviteltua päivärahaa.

Soviteltu päiväraha tarkoittaa osittaisen työskentelyn ajalta maksettavaa päivärahaa. Sovitellussa päivärahassa on kolmensadan euron suojaosa, mikä tarkoittaa, että enintään kolmensadan euron palkkatulo kuukaudessa ei vaikuta päivärahaan. Jos palkkatulo ylittää kolmesataa euroa kuukaudessa, päivärahasta vähennetään puolet kolmesataa euroa ylittävästä palkasta.

”Esimerkiksi viidensadan euron palkka kuukaudessa vähentää päivärahaa pääsääntöisesti sadalla eurolla. Kolmensadan euron suojaosa koskee kaikkia työttömiä”, kertoo koulutus- ja tiedotusasiamies Anni Alaja työttömyyskassojen yhteistyöjärjestöstä.

Hänen mukaansa työtön voi olla sivutoiminen yrittäjä, jolloin hänelle maksetaan soviteltua päivärahaa. Vuoden alusta lukien soviteltua päivärahaa maksetaan myös enintään kaksi viikkoa kestävän päätoimisen yrittäjyyden ajalta.

Nykyään korostetaan työttömyysturvan aktiivimallia, jossa työttömiä pyritään kannustamaan erilaisilla toimilla.

Uudenmaan te-toimiston palvelupäällikkö Ari Sormusen mukaan työttömän pitää etsiä aktiivisesti työtä. Hänen pitää osallistua työllistymistä edistävään koulutukseen joko te-toimiston järjestämässä koulutuksessa tai te-toimiston hyväksymässä muussa koulutuksessa. Työtön voi myös selvittää mahdollisuutta käynnistää yritystoiminta tai tehdä osa-aikatyötä.

Te-toimistojen saamaan kritiikkiin Sormunen vastaa, että sääntelyä pitäisi täsmentää.

”Kannattaa pohtia, miten sääntelyä voisi täsmentää niin, etteivät ohjeet johda monitulkintaisuuteen. Tämä on lainsäätäjän tehtävä.”

Työnhakija voi joutua karenssiin, jos hän toimii työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Karenssin aikana työttömyyskorvausta ei makseta. Karenssiin johtavia syitä ovat esimerkiksi työstä eroaminen ilman pätevää syytä tai työstä kieltäytyminen ilman pätevää syytä. Karenssin kesto vaihtelee viidestätoista vuorokaudesta yhdeksäänkymmeneen vuorokauteen.

Lue aiheesta lisää Helsingin Sanomien työ- ja urasivuilta sunnuntaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • Työttömyysturva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  9. 9

   HS ilmestyy tänään digitaalisena: Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – HS Aamussa tämä ja yli 30 muuta juttua

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää