Valikko
Ura

Rangaistaanko työttömiä aktiivisuudesta? Asiantuntija: Työttömyysturva­järjestelmä on jäänyt jälkeen muutoksista

Yksi ongelma on työttömyysturvalain tulkinnanvaraisuus. Sen perusteella voidaan harkinnanvaraisesti tehdä päätelmiä, onko ihminen päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä.

Miksi työnteosta ja aktiviivisuudesta rangaistaan, kysyy työttömäksi joutunut sosionomi Nina Nores-Syvänen Helsingin Sanomien mielipidesivuilla maanantaina 9. tammikuuta.

Hän on saanut ansiosidonnaista työttömyystukea ja tehnyt sen ohella keikkatöitä yhdelle yritykselle. Lisäksi hän teki yhden osapäiväisen keikan laskutusyrityksen kautta ja ilmoitti töistä suullisesti te-toimistolle.

Te-toimisto lähetti Nores-Syväselle selvityspyynnön laskutusyrityksen kautta tehdystä työstä. TE-toimisto haluaa selvittää, onko Nores-Syvänen oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

”Ilmeisesti nyt selvitetään, voidaanko minut määritellä päätoimiseksi yrittäjäksi. Kyse oli kertaluontoisesta keikasta, josta ansaitsin bruttona noin sata euroa. Joudun tämän työn vuoksi taas jännittämään uutta ratkaisua työttömyysturvan osalta”, Nores-Syvänen kirjoittaa.

Mielipidekirjoitus osuu asiaan, joka on herättänyt monissa työttömissä huolta. Kyse on itsensä työllistäjien työttömyysturvasta ja siitä, määritelläänkö työnhakija te-toimistossa päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi.

Huoli tuli esille muun muassa valtiotieteen lisensiaatti Maria Kaisa Aulan selvityksessä, jossa hän tutki työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmin (ps) toimeksiannosta työllistymisen esteitä viime vuoden keväällä.

Aula sai kuusisataa vastausta, joista joka toisessa kerrottiin työttömyysturvajärjestelmän kankeuksista.

Vastaajien mukaan työttömyysturva ei kannusta osa-aikatyöhön, pätkätyöhön, yrittäjyyteen tai itsensä työllistämiseen.

”Omatoimiselle työttömälle työttömyysturvajärjestelmä on ennakoimaton ja epävarma. Työnhakijan on usein parempi pysyä työttömänä kuin riskeerata työttömyysturvalla saatavaa toimeentuloa. Lainsäädäntö on mutkikas ja paperisota vie aikaa”, Aula sanoo.

Yksi ongelma on työttömyysturvalain tulkinnanvaraisuus. Sen perusteella voidaan harkinnanvaraisesti tehdä päätelmiä, onko ihminen päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä.

Aulan mukaan lainsäädäntö ei ole pysynyt työelämän muutoksen mukana. Lakia on helpompi soveltaa kokopäiväiseen palkkatyöhön kuin uusiin työn muotoihin, esimerkiksi osa-aikaiseen yrittäjyyteen.

Aulan kyselyssä te-toimistot saivat paljon kritiikkiä osakseen.

”Palaute heijastaa toimintakulttuurin ongelmia. Te-palvelut ovat kehittyneet kaavamaisiksi, eikä niitä räätälöidä yksilöllisiin tarpeisiin. Työttömät valittavat mielivaltaisuudesta ja kyykyttämisestä.”

Hänen mukaansa työttömyysturvalaki kaipaa uudistuksia. Työttömien työllistymisen parantamista on jo selvitetty työryhmissä.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi joulukuussa myös selvityksen työttömyysturvajärjestelmän muutostarpeista palkkatyön ja perinteisen yrittäjyyden välimaastossa.

Tässäkin selvityksessä todetaan, että työttömyysturvassa yksi suurimmista ongelmista on pää- ja sivutoimiseen yritystoimintaan liittyvä tapauskohtainen harkinta.

Selvityksessä ehdotetaan muun muassa, että työttömän perustama yritys olisi aina ensimmäiset neljä kuukautta sivutoimista yrittämistä. Tavoitteena on tehdä sivutoimisen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä nykyistä sujuvammaksi.

Työttömällä työnhakijalla on nykyään oikeus ansaita kolmesataa euroa kuukaudessa menettämättä työttömyysturvaa. Suuremmista summista hän voi saada soviteltua päivärahaa.

Soviteltu päiväraha tarkoittaa osittaisen työskentelyn ajalta maksettavaa päivärahaa. Sovitellussa päivärahassa on kolmensadan euron suojaosa, mikä tarkoittaa, että enintään kolmensadan euron palkkatulo kuukaudessa ei vaikuta päivärahaan. Jos palkkatulo ylittää kolmesataa euroa kuukaudessa, päivärahasta vähennetään puolet kolmesataa euroa ylittävästä palkasta.

”Esimerkiksi viidensadan euron palkka kuukaudessa vähentää päivärahaa pääsääntöisesti sadalla eurolla. Kolmensadan euron suojaosa koskee kaikkia työttömiä”, kertoo koulutus- ja tiedotusasiamies Anni Alaja työttömyyskassojen yhteistyöjärjestöstä.

Hänen mukaansa työtön voi olla sivutoiminen yrittäjä, jolloin hänelle maksetaan soviteltua päivärahaa. Vuoden alusta lukien soviteltua päivärahaa maksetaan myös enintään kaksi viikkoa kestävän päätoimisen yrittäjyyden ajalta.

Nykyään korostetaan työttömyysturvan aktiivimallia, jossa työttömiä pyritään kannustamaan erilaisilla toimilla.

Uudenmaan te-toimiston palvelupäällikkö Ari Sormusen mukaan työttömän pitää etsiä aktiivisesti työtä. Hänen pitää osallistua työllistymistä edistävään koulutukseen joko te-toimiston järjestämässä koulutuksessa tai te-toimiston hyväksymässä muussa koulutuksessa. Työtön voi myös selvittää mahdollisuutta käynnistää yritystoiminta tai tehdä osa-aikatyötä.

Te-toimistojen saamaan kritiikkiin Sormunen vastaa, että sääntelyä pitäisi täsmentää.

”Kannattaa pohtia, miten sääntelyä voisi täsmentää niin, etteivät ohjeet johda monitulkintaisuuteen. Tämä on lainsäätäjän tehtävä.”

Työnhakija voi joutua karenssiin, jos hän toimii työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Karenssin aikana työttömyyskorvausta ei makseta. Karenssiin johtavia syitä ovat esimerkiksi työstä eroaminen ilman pätevää syytä tai työstä kieltäytyminen ilman pätevää syytä. Karenssin kesto vaihtelee viidestätoista vuorokaudesta yhdeksäänkymmeneen vuorokauteen.

Lue aiheesta lisää Helsingin Sanomien työ- ja urasivuilta sunnuntaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • Työttömyysturva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  3. 3

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  4. 4

   Helsingin pormestari­ehdokkaat haukkuvat pääministeri Sipilän Malmi-puheet pystyyn: ”Näin isoilla asioilla ei voi leikkiä”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  7. 7

   Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   HS bongasi Lapissa naamioituja Mersuja, jotka piilotettiin nopeasti – ”Siellä on varmaan aika monella salaisuuksia”

  10. 10

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  4. 4

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  8. 8

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kieli­taidottomille ei enää löydy töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää