Valikko
Ura

Töissä on nyt kysyntää taitaville kirjoittajille – näillä vinkeillä pääset eroon kirjoituskammosta ja tuotat parempaa tekstiä

Kirjoittaminen on yhä tärkeämpi taito työelämässä, koska netissä viestitään pääosin kirjallisesti. Silti kirjoittaminen ja etenkin sen aloittaminen on monille vaikeaa.

Tuttu tilanne monelle: töissä pitäisi kirjoittaa raportti, blogiteksti tai esitys, mutta aloittaminen on vaikeaa.

Tai vielä pahempaa, se on pelottavaa ja inhottavaa. Mikä tahansa muu työtehtävä tuntuu houkuttelevammalta kuin kirjoittaminen.

Tilalle on nimikin: writer’s block eli tyhjän paperin kammo. Sen voi onneksi taltuttaa, tietää viestintäkouluttaja Oili Valkila. Hän vetää kursseja, joilla opitaan kirjoittamaan ilman inspiraatiota. Kursseilla käy muun muassa johtajia, tiedottajia ja toimihenkilöitä.

Nykyään on tärkeää osata kirjoittaa. Yritykset viestivät netissä enimmäkseen kirjallisesti. Teräväkynäisille blogin kirjoittajille on kysyntää. Hyvä kirjoittaja voi myös brändätä itseään netissä.

”Se, että osaa tuottaa tekstiä, on yhä tärkeämpi työelämätaito. Teksteillä vaikutetaan ja hoidetaan asioita”, sanoo Valkila.

Valkilan mukaan kirjoituskammo on tavallinen ongelma. Yksi syy on se, että kirjoittajat toivovat tekstinsä olevan täydellistä – ja sellaisen luominen tuntuu ahdistavalta.

Kirjoittaminen saattaa pelottaa myös sen vuoksi, että tuotos on yleensä julkinen. Moni samastuu tekstiinsä eli kokee, että jos tekstiä arvostellaan, arvostellaan häntä ihmisenä.

Iso ongelma on, että ainakaan ennen ei koulussa opetettu kirjoittamista.

”Opettaja antoi aineen aiheet ja meni valvomaan toista luokkaa. Siten hän haki valmiit tuotokset ja palautti ne kahden viikon kuluttua punakynän täyttämänä. Missään vaiheessa ei kerrottu, miten pitäisi kirjoittaa.”

Ei ihme, että monelle kirjoittamisen aloittaminen tuntuu valtavalta haasteelta: kuin vuoren ylittämiseltä.

Mutta vuorikin ylitetään askel kerrallaan. Sama on kirjoittamisessa.

Valkilan konsti tyhjän paperin kammon nujertamiseen on prosessikirjoittaminen. Siinä kirjoitustyö puretaan osiin. Prosessikirjoittaminen kehitettiin Yhdysvalloissa 1970-luvulla, jotta teinipojat oppisivat kirjoittamaan.

Valkila muistuttaa, että inspiraatio tulee yleensä, kun kirjoittaa. Jos jää odottamaan inspiraatiota ennen työhön ryhtymistä, saattaa joutua odottamaan kauan.

”Ei se inspiraation lintu lennä olkapäälle. Vasta kirjoittaessa pääsee flow-tilaan.”

Hyväksi kirjoittajaksi tulee vain, kun kirjoittaa paljon. Palautetta kannattaa pyytää esimerkiksi työkavereilta.

Tosin palautteen antaminen on vaikeaa. Valkilalla on palautteen antamiseen vinkki.

”Sano tekstistä kaksi hyvää asiaa ja kaksi kehityskohdetta.”

Palautteen pyytäjällekin on neuvo.

”Kysy tarkasti jotakin asiaa. Esimerkiksi onko tämä teksti looginen tai hajoaako näkökulma.”

Entä sitten kielioppi? Onko sillä väliä?

On todellakin, sanoo Valkila.

”Töihin liittyvän tekstin uskottavuus repsahtaa, jos omistusliitteet puuttuvat tai on yhdyssanavirheitä.”

Kielioppia kannattaa siis kerrata.

”Sitä voi omaksua pienen alueen kerrallaan. Voi vaikka päättää, että nyt opettelen kaksi kieliopin aluetta, myöhemmin taas kaksi.”

Valkila on huomannut kursseillaan, että monen mielestä monimutkaisesti kirjoittaminen on tavoiteltavaa.

”Ajatellaan, että jos on julkishallinnon hankekieltä, se on hienoa.”

Hyvä teksti on kuitenkin täsmälleen päinvastaista.

”Kurssilla joku saattaa sanoa tekstistään, että tämä on kirjoitettu ihan lapsellisesti. Silloin voin vain kiittää, että hyvä kun käytit arkista kieltä. Mitä yksinkertaisemmin osaa asiat ilmaista, sen parempi.”

10 vinkkiä: näin kirjoitat ilman inspiraatiota

1. Tekstillä pitää olla tavoite, ja aihe ei ole sama asia. Tavoite valkenee sinulle miettimällä, mitä haluat lukijoiden tietävän tai ymmärtävän tekstin luettuaan. Vai haetko jotain tunnetta? Tavoite voi olla sekin, että nostat tekstilläsi me-henkeä.

2. Tiedä, kenelle kirjoitat. Mieti, keitä yrityksen asiakkaat ovat tai keiden toivotaan olevan asiakkaita. Jos ajattelet kirjoittavasi kaikille, teksti ei osu kehenkään.

3. Ilman deadlinea kirjoittamisesta ei tule mitään. Tee myös aikataulu. Jos blogipostauksen pitää olla valmis perjantaina iltapäivällä, aikatauluta pitkin viikkoa hetket, milloin kirjoitat sitä.

4. Pidä kollegan kanssa ideariihi ennen kuin aloitat. Vaikka sinulla olisi ideoita mielessäsi, keskustelussa opit katsomaan aihetta laajemmin.

5. Kerää tietoa tekstiä varten.

6. Kavenna näkökulma mahdollisimman teräväksi ja pysy siinä. Jos tekstisi tarkoitus on vaikkapa arvostella rakennusmateriaaleja, arvostele niitä, äläkä kirjoita hinnoista.

7. Kirjoita nopeaa tajunnanvirtaa. Älä kritisoi, mitä kirjoitat, anna vain näppäimistön laulaa. Älä välitä vielä kielenhuollosta tai siitä, missä järjestyksessä asiat esität. Kun kirjoitat sensuroimatta, mukaan saattaa pujahtaa kuningasajatuksia. Lopulta sinulla on kasassa rutkasti tekstiä, jota voit muokata – tyhjää paperia ei enää ole.

8. Kirjoita varsinainen teksti, johon mietit lopullisen sisällön, laitat pilkut paikoilleen ja kerrot asiat selkeässä järjestyksessä. Luo myös iskevä alku ja napakka lopetus.

9. Viimeistele teksti. Käy teksti läpi yhdestä näkökulmasta kerrallaan: Onko esimerkiksi rakenne looginen? Ovatko kieli ja sanasto sopivia lukijalle? Viimeistely onnistuu heikosti, jos yrität tarkistaa jokaisen asian yhdellä oikoluvulla.

10. Muista vaatia aikaa kirjoittamiselle: sitä ei tarvitse tehdä kotona omalla ajalla. Toisinaan yrityksissä kuvitellaan, että kirjoitus ilmestyy verkkosivulle itsestään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • kirjoittaminen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  10. 10

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  8. Tunti sitten
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää