Ura

Näin Miisa Rotola-Pukkilasta tuli verkosta elantonsa saava somejulkkis, jolla on satojentuhansien yleisö – ”Mulla oli aikamoinen hikkemaine”

Miisa Rotola-Pukkila tubettaa kuin ammattilainen, ja miksi ei tubettaisi: elanto on tullut omalta Youtube-kanavalta jo hyvän aikaa.

Kun Miisa Rotola-Pukkila puhuu, yli kolmesataatuhatta ihmistä kuuntelee. Se on melkoinen yleisö 21-vuotiaalle opiskelijalle.

Fanit ovat löytäneet Rotola-Pukkilan Youtubesta. Hänen kanavansa mmiisas kuuluu Suomen suosituimpiin videoblogeihin.

Vuonna 2013 perustettu mmiisas löi nopeasti läpi. Nykyään sillä on tilaajia niin paljon, ettei tubettaja itsekään tahdo sitä ymmärtää.

”Käsityskyky loppui suunnilleen tuhannen ihmisen kohdalla. Kun 60 000 tilaajaa tuli täyteen, olin sattumalta katsomassa keikkaa ruotsalaisella areenalla, johon mahtui sama määrä väkeä. Sen tajuaminen oli aika pelottavaa”, Rotola-Pukkila sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hänen tekemiään videoita ilmestyy Youtubeen tiuhaan tahtiin, välillä jopa neljä kertaa viikossa. Videoilla hän kertoo kuulumisiaan ja esittelee arkeaan: näin pakataan laukku Lontoon-matkalle, tällaista on elämä etäsuhteessa, tältä näyttää Miisan siivouspäivä.

LUE LISÄÄ koulutusaiheisia uutisia HS:n Koulutus-liitteestä


Välillä mukana on Sannin ja Isac Elliotin kaltaisia julkkiksia.

Silloin tällöin taustalla vilahtelee myös Tampereen yliopisto. Toisin kuin monet muut somejulkkikset, Rotola-Pukkila on vakaasti päättänyt kouluttautua, vaikka pystyisikin tällä hetkellä elättämään itsensä tubettamalla. Netin kirkkaimmilla tähdillä sponsoreita nimittäin riittää.

Toistaiseksi päätös on pitänyt, mutta välillä opiskelu kyllästyttää. Pari kuukautta sitten mmiisas-kanavalle ilmestyi tilitysvideo, jolla oli erityisen mehukas otsikko: Elämä menee hukkaan.

Videolla Rotola-Pukkila potee opiskelukriisiä ja haikailee etelän lämpöön. Haastattelussa hän kuitenkin vakuuttaa, ettei ajattele niin kovinkaan usein.

”On päiviä, jolloin olen kateellinen niille, jotka tekevät pelkästään Youtubea. Silloin mietin, miksi käytän parhaat nuoruusvuoteni luennoilla istumiseen”, tubettaja avaa videon taustoja.

”Mutta kun ajattelen elämääni vaikka viiden vuoden päähän, ymmärrän, että opinnoista on hurjasti hyötyä.”

Elokuussa 2015 Rotola-Pukkila kertoi Youtubessa ilouutiset: hän aloittaisi pian puheviestinnän opinnot Tampereen yliopistossa.

Lukukauden alkaessa tuore fuksi puhkui intoa. Takana oli välivuosi, jonka aikana Rotola-Pukkila asui Helsingissä ja keskittyi videoiden tekemiseen. Paluu koulunpenkille tuntui vapauttavalta.

Keuruulla varttunut Rotola-Pukkila kertoo tykänneensä koulunkäynnistä pienestä pitäen. Niinpä yliopisto tuntui lukion jälkeen ainoalta oikealta vaihtoehdolta.

”Keuruulla mulla oli aikamoinen hikkemaine, koska luin niin ahkerasti ja olin hyvä koulussa. Jos yläasteella kokeesta tuli kymppi miikka, niin itku pääsi.”

Opettajavanhemmat ehdottivat tyttärelleen ensin opettajan, sitten toimittajan ammattia. Pitkän matematiikan opiskelun he kielsivät, sillä epäilivät sen tekevän lukiosta turhan haastavaa.

”He tiesivät, että olen stressaajaihminen ja perfektionisti. Pitkästä matikasta olisi seurannut vain itkua ja hampaiden kiristelyä”, Rotola-Pukkila nauraa.

Abivuoden päätteeksi hän haki yliopistoon mutta jätti pääsykoekirjat avaamatta, sillä välivuosi houkutteli. Silloisia hakukohteitaan – suomen kieltä ja journalistiikkaa – hän kuvailee nyt sanoilla ihan random.

Siksi tubetähti onkin tyytyväinen, että opiskelupaikka jäi ensimmäisellä kierroksella saamatta. Journalistiikkaan hän tosin aikoi hakea toistamiseen, sillä kirjoittaminen kiehtoi. Viime hetkellä vastaan tuli kuitenkin mielenkiintoisempi vaihtoehto.

”Huomasin, että on sellainenkin oppiaine kuin puheviestintä. Ei vitsi, miten kiinnostavaa! Innostuin siitä heti, vaikken edes tiennyt, mitä se on.”

Siitä alkoi pänttäys. Maaliskuussa 2015 Rotola-Pukkila sukelsi pääsykoekirjoihin tositarkoituksella: koko kevään ajan hän luki kuusi tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa.

Rotola-Pukkila kiskoi itsensä sängystä varhain aamulla, lähti kuntosalille tai juoksulenkille ja palasi kotiin lukemaan. Ahkerimpina päivinä kaikki oli hoidettu jo kahden maissa, ja illat jäivät vapaiksi. Sen ansiosta hän ehti myös tubettaa: uusi video ilmestyi Youtubeen säntillisesti joka perjantai miltei koko pääsykoerumban ajan.


Helppoa uurastaminen ei tietenkään ollut. ”Monesti olisi tehnyt mieli luovuttaa, mutta jostain löytyi aina lisää uskoa. Että ihan pakosti jotain tietoa jää päähän, kun vaan hinkkaa.”

Pääsykoepäivänä Rotola-Pukkila osasi kirjan käytännössä ulkoa. Silti häntä jännitti niin paljon, että muistikuvat koitoksesta ovat sumeita. Varsinkin esiintymiskoe sai jalat tärisemään.

Vaikka Rotola-Pukkila aavisti kokeiden sujuneen hyvin, uutinen yliopistoon pääsystä upposi hänen tajuntaansa viiveellä. Riemun sijaan tulikin pieni sokki: miten elämä nyt muuttuisi?

”Ensin se ei ollut mikään bileiden aihe vaan lähinnä suuri ihmetys. Koko ajatusta oli vaikea sisäistää, ja tuli pieni paniikki siitä, että nyt pitäisi ihan oikeasti muuttaa Tampereelle, kauas poikaystävästä.”

Huolet kuitenkin unohtuivat, kun Rotola-Pukkila poikaystävineen lähti kuukaudeksi reilaamaan pitkin Eurooppaa. He söivät vohveleita Brysselissä ja vaelsivat vuorilla Salzburgissa, shoppailivat Zagrebissa ja polskivat Riomaggioressa – ja tietenkin tallensivat tärkeimmät hetket videolle Youtubea varten.

Kun Rotola-Pukkila esiintyy kameran edessä, häntä ei juuri jännitä. Ei, vaikka lopputulosta tapittaisivat sadattuhannet katsojat.

”Höpöttelen kameralle yksin omassa kämpässäni, eihän sellainen pelota. Aika harvoin olen huolissani edes siitä, millaista palautetta on tulossa. Tiedän jo suurin piirtein, miten katsojat reagoivat.”

Elävä yleisö sen sijaan on aivan oma lukunsa, Rotola-Pukkila sanoo. Esiintymistilanteissa häntä jännittää joka ikinen kerta.

Tunne on tuttu jo lapsuudesta. Kun päiväkodissa järjestettiin valokuvaus, leikki-ikäinen Rotola-Pukkila syöksyi sängyn alle piiloon. Uusille ihmisille hän ei suostunut sanomaan sanaakaan.

Arkuudestaan huolimatta Rotola-Pukkila kuului näytelmäkerhoon. Lavalle päästyään hän puhkesi kukkaan, vaikka vielä esiripun takana jännitys oli tuntunut liki ylivoimaiselta.

Viisitoista vuotta myöhemmin Rotola-Pukkilan arjessa on jotain samaa. Puheviestinnän opiskelu on vähän kuin näytelmäkerhossa olemista: kun astuu jalat täristen lavalle muiden eteen, saa palkkioksi aplodit ja hyvän mielen.

Välillä on toki myös luettava ja käytävä tenteissä, mutta usein keskitytään esiintymiseen. Väitellään, pidetään puheita, joskus vähän näytelläänkin. Esitysten aiheet vaihtelevat päivän säästä kahvilaatuihin ja politiikkaan. Esiintymisjännityksestä puhutaan jatkuvasti, sillä siitä kärsivät lähes kaikki.

Puheviestijöitä ei yliopistolla ole paljoa. Vuosittain sisään otetaan 20 uutta opiskelijaa. Yhdessä he ovat kuitenkin varsin kovaääninen porukka, Rotola-Pukkila nauraa.

Hän itse tosin voi viettää pit­kiäkin aikoja puhumatta mitään. Monille uusista tutuista se on tullut yllätyksenä: eivätkö tubetähdet pidäkään jatkuvaa meteliä itsestään?

”Olen saanut Youtuben ansiosta lisää itsevarmuutta, mutta uusien ihmisten edessä olen usein vaitonainen”, Rotola-Pukkila sanoo.


Puheviestintää opiskelemalla voi päätyä esimerkiksi konsultiksi, toimittajaksi tai tiedottajaksi. Osa valmistuneista löytää itsensä televisiosta, toiset yliopistolta tutkimasta muiden puheita.

Rotola-Pukkila tähtää media-alalle. Sanomalehtien ja televi­sion kaltaiset perinteiset työpaikat eivät kuitenkaan kiinnosta häntä lainkaan.

Tubettajana Rotola-Pukkila on tottunut päättämään itse aikatauluistaan ja työtavoistaan.

Samaan tapaan hän haluaisi työskennellä myös tulevaisuudessa. Tietenkin myös katsojilta tuleva huomio ilahduttaa: ulkona liikkuessa joku tulee lähes aina vetämään hihasta. Miisa, otetaan selfie!

Kun Rotola-Pukkila neljä vuotta sitten aloitti tubettamisen, kyse oli lähinnä kokeilunhalusta.

”Halusin ylittää itseni ja tehdä jotain rohkeaa. Kun pienessä kaupungissa lataa videon nettiin, kaikki tutut näkevät sen aika nopeasti.”

Nykyään tubettajaa ei motivoi seikkailunhalu vaan ihmisten viihdyttäminen. Hän seuraa tarkasti kanavalleen tulevia kommentteja ja ilahtuu joka kerta, kun joku kertoo nauraneensa videoille. Hyvä palaute innostaa jatkamaan silloinkin, kun ei oikein huvittaisi.

”On aika yleinen ennakkoluulo, että tubettajat olisivat jotenkin narsistisia, mutta emme me tykkää itsestämme mitenkään erityisen paljon. Se vaan sattuu olemaan tämän päivän juttu, että ihmisiä kiinnostaa toisten arki. Sen takia videoita tehdään.”

Rotola-Pukkila on huomannut, etteivät vanhemmat sukupolvet aina ilahdu kuullessaan Youtuben kasvattien tulevai­suudensuunnitelmista.

”Luennoilla on käsitelty tubettamista jonkin verran. Vaikuttaa siltä, että perinteisen median edustajat kokevat meidät jopa vähän uhkaavina.”

Rotola-Pukkila ei kuitenkaan muiden mielipiteistä välitä. Tubettaminen jatkuu entistä suuremmalla itsevarmuudella, sillä puheviestinnän opiskelu on antanut lisää intoa videoiden tekemiseen.

Opintojensa ansiosta Rotola-Pukkila on uskaltautunut myös aivan uudenlaisiin esiintymis­tilanteisiin. Tänä talvena hän on pitänyt luentoja Youtuben käytöstä niin yläasteikäisille kuin suurten firmojen markkinointitiimeillekin.

Välillä töitä on niin paljon, että opiskelulle on vaikea löytää aikaa, Rotola-Pukkila myöntää. Viikon videot on saatava valmiiksi, vaikka yliopistolla olisi mitä.

”On valitettava fakta, että koulu on jäänyt kakkossijalle.”

Opiskelupaikastaan hän aikoo kuitenkin pitää kiinni.

”Mulla on aina ollut sellainen periaate, että jos jotain aloittaa, se pitää viedä loppuun asti. Uskon, että tutkinnosta on varmasti hyötyä. Sellainenkin kauhu­skenaario nimittäin on, että Youtube yhtäkkiä loppuisi.”

Niin, mitä Rotola-Pukkila tekisi, jos tubettaminen menisi yhtäkkiä pois muodista?

Siihen hänellä ei ole valmista vastausta. Kenties hän ryhtyisi sosiaalisen median konsultiksi, joka auttaisi yrityksiä saamaan näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Tai sitten hän suuntaisi aivan uusille urille, vaikkapa työhyvinvoinnin pariin.

Aivan heti alanvaihto tuskin on edessä. Pelkästään viimeksi kuluneen kuukauden aikana Rotola-Pukkila on saanut 15 000 uutta Youtube-seuraajaa – ja lukemattomia uusia ideoita.

”Olen ajatellut jatkaa niin ­pitkään kuin kivalta tuntuu. Jos tubettaminen alkaa muuttua pakkopullaksi, lopetan. Tällä hetkellä olen kuitenkin luottavainen, että tämä jatkuu vielä pitkään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Opiskelu
 • YouTube
 • Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  4. 4

   Theresa May tekee vihdoin tarjouksensa: Britannia aikoo selvitä jo sovituista 60 miljardin EU-maksuista 20 miljardilla

  5. 5

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  6. 6

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  7. 7

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  8. 8

   Kiina ei enää halua opettaa pohjoiskorealaisille mitään, mistä saattaisi olla apua ydinpommin rakentamisessa –Yliopistojen fysiikan opiskelijat erityistarkkailussa

  9. 9

   NHL-fanit irvailivat Jesse Puljujärven kielitaidolle – suomalaistoimittajan napakka puolustupuhe huomioitiin Ruotsissa: ”Lapsellista koulukiusaamista”

  10. 10

   Kallion seudun suosituille pussikaljakallioille sovitellaan 30 neliön koppia – ”Pömpeli on ongelma”, sanovat kaupunginosa-aktiivit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  7. 7

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  8. 8

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää
  Uusimmat