Ura    |   Kolumni

Tunnetko työtoverisi todella? Työpaikoilla on yllättävän paljon yksinäisyyttä – ja sinäkin voit lievittää sitä helpolla keinolla


Yksi­näisyys on aihe, josta ei hevin puhuta työpaikalla. Töissä meitä mitataan työn tulosten mukaan. On tahdikasta ja reiluakin ajatella, että sillä ei ole väliä, onko työkaveri yksinäinen vai ei.

Yksinäisyys nähdään helposti luonteenpiirteenä tai asiana, joka kuuluu voimakkaasti itse kunkin yksityiselämään.

Yksinäisyyttä on myös vaikea määritellä, koska se tulkitaan usein tunnetilaksi. Joku on tyytyväinen vähemmilläkin ystävyyssuhteilla, toista yksinäisyys vihloo syvästi.

Työhyvinvoinnin ja johtamisen kannalta asia on monimutkaisempi. Yksinäisten oloon voi vaikuttaa ratkaisevasti se, miten innostavaksi ja läheiseksi kukin kokee työyhteisönsä.

Harvardin yliopistolla on tutkittu laajassa seurantatutkimuksessa 75 vuoden ajan sitä, mistä 724 miehen onnellisuus on rakentunut. Kun tutkimusaika on poikkeuksellisen pitkä, ja hankkeella on jo neljäs vetäjä, tutkija Robert Waldinger.

Waldingerin mukaan haastattelututkimusten tulos on harvinaisen selvä: Hyvät ihmissuhteet pitävät meitä onnellisempina ja terveempinä. Ystävien määrä ei ole ratkaiseva mittari, vaan se, millaisia läheiset suhteet ovat.

Esimerkiksi riitaisat tai etäiset parisuhteet ovat vaarallisia terveydelle.

Yksinäisyydestä ilmestyi viime syksynä professori Juho Saaren toimittama ja 15 kirjoittajan teos Yksinäisyys Suomessa (Gaudeamus 2016).

Senkin mukaan tärkeintä perusturvaa ovat toiset, tukea antavat ihmiset.

”Yksin jääminen vie elämältä perustan. Se lannistaa, sairastuttaa, eristää ja lisää itsetuhoisuutta”, Juho Saari toteaa.

Saari kertoo kerran kysyneensä 25-hengen työyhteisössä kaikilta, mikä heidän siivoojansa nimi on.

Kukaan ei ollut tiennyt, vaikka siivooja oli ollut töissä kymmenen vuotta.

Tällaisia hierarkiaan perustuvia nokkimisjärjestyksiä työpaikat ovat täynnä. Tutkimuksissa on osoitettu tällaisen asemaan perustuvan ahdistuksen heikentävän elämänlaatua.

Suomalaisissa pienryhmätutkimuksissa on huomattu, että hyvin toimivissakin työyhteisöissä on usein henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaista sosiaalista verkostoa.

Muun muassa käyttäytymistieteilijä Matthew Lieberman on tutkimuksissaan näyttänyt, että sosiaalinen hyljeksintä aktivoi aivoissa samoja alueita kuin fyysinen kipu.

Niin kuin nälän tunne kehottaa syömään, sosiaalinen kipu kannustaa liittymään laumaan, Saari selittää tätä perustarvetta.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ne miehet, jotka olivat 50-vuotiaina kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa, olivat myös joukon terveimpiä 80-vuotiaina.

Waldingerin mukaan parhaiten elämästä näyttävät nauttivan ne, joilla oli läheisiä, joihin tukeutua.

Siinä hyvä ohje arjen raatajillekin. Jos pitää valita minkä tahansa ja kaveruuden välillä, kannattaa valita kaveruus.

Juho Saaren ohje työpaikoille on vielä yksinkertaisempi: kukaan ei ole koskaan menettänyt mitään sillä, että tervehtii jokaista työtoveriaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Juha-Pekka Raeste
 • Työelämä
 • Yksinäisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää