Valikko
Ura

Oletko työpäivän jälkeen niin poikki, että haluat vain rojahtaa sohvalle? Asiantuntija kertoo, milloin siitä pitäisi huolestua

Vapaa-ajalla pitäisi tehdä asioita, jotka ovat vastakkaisia omalle työlle, muistuttaa työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola.

Työpäivän jälkeen väsyttää niin paljon, ettei jaksa kuin maata sohvalla. Pitäisikö siitä huolestua? Tutkimus- ja palvelukeskuksen johtaja, työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta kertoo.

Kun ahkeroi, väsyy. On aivan normaalia, jos työpaikalta ei poistu energiaa puhkuen.

”Kun kulutamme voimavarojamme, väsymme. Se on luontainen reaktio”, sanoo Ahola.

Töissä väsyy etenkin silloin, jos on paljon muutoksia tai uuden oppimista. Mukavatkin asiat saattavat väsyttää.

”Vaikka muutokset olisivat positiivisia, ne vievät voimavaroja. Jos on paljon ajateltavaa, tehtävää ja opittavaa, väsyy. Väsymys on muistutus siitä, että välillä pitää levätä.”

Aholan mukaan normaalin väsymyksen raja menee siinä, poistuuko väsymys levolla viikonloppuna tai yön aikana. Jos ei poistu, jotain on pielessä.

Voinko vain maata sohvalla? Välillä saattaa väsyttää töiden jälkeen niin, ettei jaksaisi eväänsä liikauttaa. Ahola ei silti suosittele, että ainakaan kovin monena iltana rojahtaa vain sohvalle.

”Siitä voi käynnistyä kielteinen kehä. Lepäämällä fyysinen väsymys poistuu, mutta mieli ei virkisty. Sohvalla makaaminen voi lopulta heikentää luovuutta ja virkeyttä.”

Kehän muuttaminen myönteiseksi on työlästä, mutta kannattaa.

”Pitää vain yrittää lähteä liikkeelle ja tapaamaan ihmisiä. Jos voisi lähteä vaikka ystävän kanssa kävelemään.”

Riittävä palautuminen on tärkeää jaksamiselle, ja siihen on Aholan mukaan aktiivisia ja passiivisia keinoja. Passiivista palautumista on nukkua riittävästi ja irrottautua työstä. Aktiivinen palautuminen taas on tekemistä, joka on mahdollisimman kaukana omista töistä. Erilaisuus tuo vaihtelua, saa ihmisen käyttämään eri voimavarojaan ja virkistää mieltä.

Jos siis istuu työpäivän tietokoneella, ei kannata istua kaikkea vapaa-aikaa läppäri sylissä. Suositeltavampaa olisi liikkua, ulkoilla, harrastaa ja tavata ihmisiä.

Aholan mukaan on jo sinänsä huolestuttavaa, jos ei jaksa tehdä muuta kuin maata sohvalla. Välillä väsymyksestä huolestuu ensin lähipiiri.

”Kannattaa kuunnella läheisiä. Jos kotona kommentoidaan, että et jaksa nykyään tehdä mitään, kannattaa alkaa pohtia, onko esimerkiksi työmäärä kohtuuton tai kuormituksen ja palautumisen suhde oikea.”

Mieti syitä. Jos töissä on jotain poikkeavaa, välillä saattaa olla muutaman viikonkin väsynyt. Sen verran väsymystä kyllä kestää, sanoo Ahola.

Jos jatkuvasti väsyttää, kannattaa pohtia työskentely- ja elämäntapojaan. Nukutko tarpeeksi? Teetkö ylitöitä?

Jos työpäivät venyvät, ne aiheuttavat ajan mittaan väsymystä. Töissä saattaa olla muitakin väsyttäviä tekijöitä: esimerkiksi epärealistiset tavoitteet, epävarma tilanne tai ihmissuhdeongelmat. Väsymystä voi aiheuttaa sekin, jos työ on kovin yksitoikkoista.

Nämä kannattaa ottaa puheeksi esimiehen kanssa ja yrittää löytää niihin ratkaisuja.

Aholan mukaan ei ole vaarallista, jos töissä on välillä hektisiä rupeamia. Sellaiset eivät voi kuitenkaan kestää kuukausia, eivätkä varsinkaan jäädä pysyväksi tilaksi.

”Kiireisen jakson jälkeen pitäisi tulla maltillisempi aika. Jos koko ajan täytyy toimia huipputehokkaasti, jokainen väsyy ennen pitkää.”

Höllää tiukoissa paikoissa. Väsymyksen syy ei aina ole työn, vaan tilanne voi olla seurausta vapaa-ajan kuormittavuudesta.

”Väsymys on elämän kokonaiskuormituksesta kiinni. Maratonille harjoittelu voi virkistää mieltä, mutta väsyttää fyysisesti.”

Jos yksityiselämässä tai työssä on suuria muutoksia, kannattaa suhtautua itseensä armollisesti vapaa-ajalla.

”Kuormittavassa tilanteessa ei kannata yrittää olla täydellinen vanhempi, puoliso, ystävä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Voi jättää suosiolla jotkut elämänalueet vähemmälle ja panostaa enemmän lepäämiseen ja itsensä hoitamiseen.”

Entä fyysinen työ? Fyysistä työtä tekeviin pätevät samat asiat kuin muihinkin: työpäivän jälkeen saattaa väsyttää, mutta siitä pitäisi palautua, kun lepää ja tekee erilaisia, ei-fyysisiä asioita.

Ahola huomauttaa, että fyysisessä työssä on usein tarkasti määritelty tauot. Siitä voisivat ottaa mallia myös toimistotyöläiset, jotka saattavat paahtaa monta tuntia nousematta työpisteeltä kertaakaan.

Väsymys voi kieliä sairaudesta. Jos väsyttää jatkuvasti, eikä syitä löydy muualta, on syytä mennä työterveyshuollon tai lääkärin pakeille. Taustalla saattaa olla jokin sairaus tai häiriö, esimerkiksi kilpirauhasen toimintaan liittyvät ongelmat tai anemia. Muita mahdollisia syitä on listattu esimerkiksi täällä.

Myös silloin väsymyksestä kannattaa huolestua, jos se vaikuttaa rajusti toimintakykyyn. Ei ole siis normaalia väsymystä, että on apaattinen, saamaton ja jaksaa hädin tuskin nousta aamulla sängystä.

Väsymys saattaa olla myös työuupumuksen oire, mutta silloin oireita on yleensä muitakin.

”Esimerkiksi uupuneen asenne työtä kohtaan on kyyninen ja hän kokee oman pystyvyytensä heikentyneeksi.”

Jatkuva väsymys itsessäänkin vaikuttaa mielialaan.

”Väsyneenä kaikki näyttää synkemmältä. On kuin maailmaa katsoisi harmaiden silmälasien läpi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Väsymys
 • uupumus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   EU-pomot hahmottelevat jo Britannian hajoamista – Brexit-huippukokous toivottamassa Pohjois-Irlannin suoraan EU:hun, jos Irlanti yhdistyy

  9. 9

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  10. 10

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  8. 8

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää