Valikko
Ura

Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

Howtomon ilmaiset koulutukset antavat erikoisosaamista ja luovat verkostoja – naisille. Koulutukset täyttyvät minuuteissa.

Eräs ärsyttävimpiä ja vaarallisimpia nykymaailman valheita – tai ainakin puolitotuuksia – on tämä: hommaa tutkinto, niin saat työpaikan.

Monet työnantajat arvostavat nykyään enemmän jonkin alan erikoisosaamista, ja näihin työnantajiin ei saa yhteyttä tutkinnon vaan verkostojen avulla. Kun tunnet oikeat tyypit, saat töitä.

Sitä vain ei sanota ääneen.

Erityisen hankala tilanne on naisilla, sanoo Satu Heikinheimo.

”Sitä on tutkittu, että kun haetaan työpaikkaa, naiset vähättelevät itseään useammin kuin miehet. He ajattelevat, että heillä pitää olla tämä ja tuo tutkinto ennen kuin he voivat hakea sitä työpaikkaa.”

Tämän vuoksi yrittäjät Heikinheimo, Yvonne Westerlund, Iris Sandelin, Armi Ahvenainen, Pilvimaari Heikkinen ja Heta Kärki Perustivat Howtomon.

Se on vertaiskoulutusverkosto, jossa ei tutkinnoilla pullistella. Howtomossa kuka tahansa pääsee kouluttamaan mitä tahansa kenelle tahansa ilmaiseksi. Tarkoitus on madaltaa kouluttautumisen ja kouluttamisen kynnystä sekä luoda verkostoja ja vertaisryhmiä erilaisten ammattilaisten välille.

Yksi kriteeri mukaan pääsemiselle on. Pitää olla nainen.

Istumme Howtomon ydinjoukon kanssa Katajanokalla Westerlundin asunnossa. Koko porukka on ulkomailla olevaa Heta Kärkeä lukuun ottamatta paikalla.

Kaikki alkoi Facebookin Ompeluseura-ryhmästä. Kyseessä on yli 10 000 jäsenen ryhmä, jossa naiset keskustelevat lähinnä työhön liittyvistä asioista.

Armi Ahvenainen laittoi viime keväänä ryhmään kysymyksen: ”ketä kiinnostaisi kouluttaa toisia naisia omasta osaamisestaan?”

Innostusta oli niin paljon, että Ahvenainen kokosi Ompeluseurasta viisi muuta naista organisoimaan tulevaa vertaiskoulutusverkostoa.

He tapasivat syksyllä ja järjestivät kokeilumielessä kolme koulutusta, joita pitivät Westerlund (itsensä brändäämisestä), Heikinheimo (palvelumuotoilusta) ja Era Content -yritys (sisältömarkkinoinnista).

”Varsinainen räjähdys tapahtui helmikuussa, kun laitoimme Linkediniin päivityksen, jossa kerroimme, että tarvitsisimme keväälle vielä muutamia kouluttajia”, Heikinheimo sanoo.

Eri alan kouluttajia ilmoittautui äkkiä kuutisenkymmentä. Isot yritykset kuten Elisa ilmoittivat, että heidän tilojaan saa käyttää koulutuksia varten. Linkedinin päivityksen on nähnyt tähän mennessä yli 100 000 ihmistä.

Nyt keväällä erilaisia koulutuksia on neljästä viiteen kuukaudessa, ja koulutukset täyttyvät minuuteissa siitä, kun niistä on ilmoitettu.

Mielenkiintoista on se, että kukaan ei ollut kenenkään taskuilla. Kaikki Howtomon perustajista ja kouluttajista tiloja tarjoaviin yrityksiin tekevät hommaa ilmaiseksi.

Miksi suosio on näin suurta, vaikka kukaan ei edes tienaa tällä toiminnalla?

Yksi syy suosioon on se, että työelämä on muuttunut. Ihmiset säntäilevät projektista toiseen, joissa kussakin tarvitaan erilaisia taitoja eri aloilta. Tähän tarpeeseen Howtomo tarjoaa koulutuksia laidasta laitaan.

”Eihän se, että käyt vaikkapa palvelumuotoilun koulutuksen, tee sinusta ammattilaista. Mutta sen avulla voit sanoa, että tiedät siitä asiasta jotain ja pystyt kehittämään osaamistasi siinä”, Ahvenainen sanoo.

Lisäksi Howtomo luo verkostoja, kun eri alojen ammattilaiset kohtaavat toisiaan. Raaka fakta on se, että jos sinua ei tunneta, sähköpostiisi ei vastata. Kun on tavannut tämän ja tuon alan tyyppejä koulutuksissa, on heti jonkinlainen yhteys useaan eri ammatilliseen ryhmään.

Tiloja tarjoaville yrityksille Howtomo taas on mahdollisuus brändätä itseään työnantajana, joka arvostaa tasa-arvoa ja eri alojen osaamista sekä osaamisen kehittämistä.

Howtomo on juuri julkistanut uuden nettisivunsa, ja tulevaisuudessa toimintaa on tarkoitus skaala vielä isommaksi ja ehkä saada siitä jonkinlaisella bisnesmallilla myös leipää pöytään. Koulutuksien on kuitenkin tarkoitus pysyä ilmaisina, sillä osallistumiskynnys halutaan pitää mahdollisimman matalalla.

Sitten on vielä se naisasia.

Sukupuoliasioissa toisessa ääripäässä sanotaan, että naiset ovat Venuksesta ja miehet Marsista, ja toisessa sanotaan, että sukupuoli ei ole biologinen vaan yksinomaan sosiaalinen asia.

Oli totuus mikä hyvänsä, Howtomo on nähnyt parhaaksi keskittyä tarjoamaan palveluaan vain naisille.

”Sitä on tutkittu, miten naiset suoriutuvat silloin, kun paikalla on pelkästään naisia tai naisia ja miehiä. Yleinen havainto on, että naiset alisuoriutuvat, jos heidän tekemisiään verrataan miehiin”, Sandelin sanoo.

”Olemme halunneet tehdä koulutuksista sellaisia, että siellä on vain sellaisia ihmisiä, jotka nostavat sinua, ettei synny sitä kilpailua, jota arjessa on. Ja miehillä on paljon verkostoja, pörssiklubit ja muut, joiden kynnystä he varjelevat. Tämä on nyt meidän juttu.”

Kysymys ei ole siitä, että Howtomo olisi jonkinlainen miehiä vihaava liike. Kysymys on realismista: usein naiset puhuvat joistain asioista naisten kanssa vapautuneemmin kuin miesten kanssa ja päinvastoin.

Kysymys on myös joidenkin koulutusten luonteesta. Esimerkiksi erään koulutuksen nimi oli ”Naisen häpeä – vitut siitä”.

Kukaan Howtomon naisista ei sulje pois sitä, että tulevaisuudessa koulutuksia voisi järjestää myös miehille, vaikka tällä hetkellä sellaista ei olekaan suunnitteilla.

Tilausta olisi, he uskovat.

”Joku mies voi ottaa tästä kopin ja alkaa järjestää miehille samantyyppistä palvelua”, Ahvenainen sanoo.

”Joo. Mehän voimme vaikka kouluttaa heitä siinä, miten tämä toimii”, Westerlund sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Ura
 • Koulutus
 • verkostoituminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  6. 6

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  7. 7

   Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

  8. 8

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  9. 9

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  10. 10

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  5. 5

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  6. 6

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää