Ura

Marco Saracino kävi luisteluopissa maailmalla, mutta päätyi pitämään kulttikahvilaa Helsingissä – ravintolasuvun vesa pyörittää Cafe Aaltoa

Akateemisen kirjakaupan toisessa kerroksessa Cafe Aallon pöytien väleissä pyörii ja liukuu nuori mies. Tarjoilijoilla on valkoiset paidat ja mustat alaosat, mutta tällä herralla on khakin­väriset housut, tummansininen puvuntakki ja taskuliina.

Omistaja, selvästi.

Jos hänen liikkeistään tulee mieleen tanssija, sellainen hän on ollutkin – jäällä.

Marco Saracino oli kesälomalla Italiassa, isänsä kotimaassa, kun hän näki rullaluistelijoita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Osta mulle noi kengät, joissa on pyörät”, hän aneli äidiltään.

Äiti vastasi, että ensin pojan pitää opetella luistelemaan jäällä. Ja niin alkoi Saracinon luistelu-ura, kuusivuotiaana.

Seuraavana jouluna hän pääsi luistelemaan Susanna Rahkamon ja Petri Kokon tähdittämään Prinsessa Ruusunen -jää­satuun. Saracino esitti lepakkoa jätesäkki yllään.

Teini-iässä Saracino vaihtoi yksinluistelun jäätanssiin, mutta kun hän riiteli alituiseen parinsa kanssa, luisteluseuran venäläinen koreografi lähetti hänet Moskovaan harjoittelemaan.

Teini-ikäinen Saracino pääsi legendaarisen taitoluisteluvalmentajan Tatjana Tarasovan luistelukouluun. Vuoden ajan hän asui yksin Moskovan keskustassa. Hänet yritettiin ryöstää ja pahoinpidellä, ja poliisit pistivät hänet putkaan, kun henkilö­paperit eivät olleet mukana.

Mutta poika oppi valtavasti, esimerkiksi luistelemaan venäläisen koulukunnan parhaiden oppien mukaan polvet joustaen ja syviä kaaria tehden.

Kun luisteluparin selkä kipeytyi, Saracino muutti luistelemaan Italiaan. Siellä kehittyi esiintyminen, sillä se kiinnosti italialaisia enemmän kuin tekniikka.

Kun äidin myymästä sijoitusasunnosta saadut rahat oli kaksi vuotta myöhemmin käytetty, oli aika palata Helsinkiin.

Saracino alkoi valmentaa. Hän oli synnyttämässä Suomeen uutta jäätanssikulttuuria, joka oli kuivahtanut Rahkamon ja Kokon lopetettua.

Samalla hän teki töitä Cafe Aallossa.

Cafe Aalto, helsinkiläinen kahvilainstituutio, täytti jokin aika sitten 30 vuotta. Syntymäpäiväjuhliin tuli yli 200 kanta-asiakasta. Paikalla oli esimerkiksi Erkki Liikanen, joka on ollut vaimonsa Assin kanssa Saracinon äidin asiakas tämän ensimmäisestä pizzeriasta asti.

Saracino on nimittäin syntynyt ravintolasukuun. Hänen äitinsä Maija-Liisa Sjöberg muutti nuorena Sallasta Helsinkiin jenkkikassin kanssa. Hän tarjoili klubiravintolassa Snellmaninkadulla esimerkiksi Urho Kekkoselle ja Ahti Karjalaiselle ja oppi, millaista on korkeatasoinen palvelu.

Opit kerättyään hän perusti silloisen miehensä kanssa Helsingin ensimmäisen pizzerian 1970. Don Rodolfo sijaitsi Kruununhaassa Snellmaninkadulla. Sitten perustettiin Rodolfo Kirkkokadulle. Sen jälkeen Sjöberg avasi japanilaisen Yokohaman Tehtaankadulle. Sitten hänen poikansa Harri avasi Cafe Engelin Senaatintorille, ja Sjöberg Cafe Aallon ja Ateneumin kahvilan.

Nykyisin perheellä on kaksi kahvilaa. Harri omistaa äitinsä kanssa Cafe Engelin ja Marco Cafe Aallon. Lapsena Marco tosin halusi Engelin.

”En mene lukioon, sillä kun Harri kuolee, perin Engelin”, hän ilmoitti äidilleen.

Saracinon äiti on 76-vuotias. Hän myi Cafe Aallon pojalleen vuosia sitten, mutta on yhä joka päivä töissä kahvilassa. Ja niin on Saracinon isä Raffaelekin, joka on kotoisin Italian kantapäästä Apuliasta, mutta on yhtä ujo ja hiljainen kuin suomalaiset.

”Ihmiset ihmettelevät, että onpa teillä kallis kahvi. Mutta kun se kahvi ei ole kallis vaan se palvelu”, Sjöberg sanoo.

Pöytiin tarjoilusta on kuitenkin pidetty kiinni, ja kahvila on pärjännyt.

Ensi viikolla Marco Saracinoa tai hänen äitiään ei nähdä kahvilassa. Silloin Helsingissä alkavat taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailut.

Niissä kilpailee Saracinon sponsoroima Team Cessiville eli jäätanssijat Cecilia Törn ja Jussiville Partanen.

”Aluksi autoin heidän valmennuksessaan päävalmentaja Maurizio Margagliota, ja kun alkoi tulla tuloksia, tajusin, että näissä on potentiaalia. Tykkään hir­veästi heidän luistelutyylistään. Se näyttää sujuvalta tanssilta. Päätin sponsoroida.”

Edellisissä EM-kisoissa Sara­cino oli töissä Ylen lähetysautossa vinkkaamassa tv-ohjaajalle jäätanssiohjelmien kohokohdat. Näissä MM-kisoissa hän istuu katsomossa aamusta iltaan. Marco Saracinolla ja hänen äidillään on liput jopa harjoituksiin.

Taitoluistelun MM-kilpailut Areenalla 29.3.–2.4.

Kuka?

Marco Saracino 33-vuotias helsinkiläinen kahvilanpitäjä.

 Suorittanut ravintolakoulu Perhossa myynnin ammattitutkinnon ja opiskellut lisäksi viiniasiantuntijaksi eli sommelieriksi.

 Entinen taitoluistelija ja taitoluisteluvalmentaja.

 Aloitti Cafe Aallon johtajana ja omistajana 2010.

 Sponsoroi ensi viikolla alkavissa taitoluistelun MM-kisoissa kilpailevaa jäätanssiparia, Cecilia Törniä ja Jussiville Partasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Henkilö
 • Taitoluistelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää