Ura    |   Kolumni

Työnantaja, suositko sosiaalisia, aktiivisia ja vauhdikkaita työntekijöitä? Rekrytoit systemaattisesti väärin

Aitoa monimuotoisuutta olisi se, että työpaikoille palkattaisiin olennaisilta ominaisuuksiltaan erilaisia ihmisiä, kirjoittaa Pekka Seppänen.


Erilaisuutta ei ole koskaan arvostettu Suomessa. Keskusteleminen on häiriökäyttäytymistä ja erimielisyys puolirikollista. Olemme samassa veneessä, eikä venettä saa keikuttaa.

Suomessa kilpailu on sitä, että pitää valita identtisistä vaihtoehdoista mieluisin. Kaksi kaupparyhmää myyvät täsmälleen samoja tuotteita. Tv-kanavien määrä kasvaa, mutta ohjelmat samanlaistuvat. Kunnallisvaalit tuottavat päänvaivaa puolueiden eroja etsiville.

Samanlaista on työelämässä. Työnantajat ovat edistävinään monimuotoisuutta palkkaamalla homoseksuaaleja, maahanmuuttajia, naisia, vammaisia ja varttuneita.

Hyvä niin, mutta tuo ei ole monimuotoisuutta, vaan tasa-arvoa.

Kun palkataan jees-miesten lisäksi myös jees-naisia, se voi edistää tasa-arvoa, mutta tuskin työyhteisön menestystä.

Aitoa monimuotoisuutta olisi se, että työpaikoille palkattaisiin olennaisilta ominaisuuksiltaan erilaisia ihmisiä.

Pitäisi vain tietää, mitä ne olennaiset ominaisuudet ovat. Se ei ole helppoa. Helppoa sen sijaan on tunnistaa, mitä ovat ne ominaisuudet, joita työnantajat arvostavat.

Työnantajat suosivat esiintymiskykyisiä, sosiaalisia, aktiivisia ja vauhdikkaita ihmisiä ikään kuin työelämä olisi pelkkää kalvojen näyttämistä, seurustelua, hätäilyä ja paikasta toiseen säntäilyä.

Psykologi Liisa Keltikangas-Järvinen kuvaa tätä systemaattista virherekrytoimista mainiosti kirjassaan ”Hyvät tyypit”. Sellaiset temperamenttipiirteet kuin aktiivisuus, sosiaalisuus ja ekstroversio ovat muodissa, vaikka tutkimusten mukaan ne eivät ennusta onnistumista työtehtävissä. Samanlaisista ihmisistä koostuva työyhteisö on sitä paitsi haavoittuva maailman muuttuvissa tilanteissa.

Ei pidä ottaa kaikkia munijoita samasta korista.

Jääkiekkojoukkueen kannattaa palkata vasenkätinen, sillä vastustajat ovat tottuneempia pelaamaan oikeakätisiä vastaan.

Jääkiekkojoukkueelle luulisi olevan etua myös siitä, että se ylpeänä kertoisi, ketkä sen pelaajista ovat homoja.

Homokammoisten vastustajien peli menisi sekaisin. He eivät uskaltaisi koskea homoihin. Tai he päinvastoin taklaisivat näitä silmittömästi ja joutuisivat jäähypenkille seuraamaan homojen ylivoimaa.

Kirjoittaja on työelämän asiantuntija.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Pekka Seppäsen kolumnit
 • Rekrytointi
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää