Ura

Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

Kollegan lähtö voi vaikuttaa työyhteisöön yllättävän paljonkin. Yksi suree, toinen kadehtii, kolmas stressaa.

Ilmoitus tulee usein täysin puskasta: läheinen työkaveri ilmoittaa saaneensa kiinnostavan paikan ja siirtyvänsä urallaan eteenpäin.

Kollegoiden vaihtuminen kuuluu työelämän normaaliin kiertoon, mutta yhden ihmisen lähtö voi vaikuttaa työyhteisöön yllättävänkin paljon.

Usein katse kohdistuu lähtötilanteessa omaan itseen, ei niinkään lähtijään.

”Muutokset ylipäänsä ovat sellaisia, että ihmiset miettivät ensimmäiseksi, mitä se tarkoittaa minun kannaltani”, sanoo työterveyspsykologi Heli Hannonen Työterveyslaitokselta.

Suru ja luopumisen haikeus kuuluvat asiaan erityisesti silloin, jos lähtevä kollega on ollut pidetty ja pitkäaikainen työkaveri. Hannonen puhuu surutyöstä. Lähtijää on hyvä muistaa esimerkiksi pienimuotoisilla läksiäisillä tai työporukan hankkimalla lahjalla.

”Siirtymäriitit ovat hyväksi. Silloin surutyötä tehdään aktiivisesti”, työterveyspsykologi sanoo.

Lähtijää saatetaan silti kadehtiakin.

”Positiivisimmillaan se tunne johtaa miettimään, mitä itse haluaa tehdä. Sitten joko jatkaa omassa työssä tai hakeutuu muualla”, Hannonen sanoo.

”Mutta kateus on myös sellainen tunne, jonka kanssa voi katkeroitua. Toisella vain ura etenee ja minun on pakko jäädä tänne.”

Pinnalle nousee helposti myös käytännön huolia. Kuka hoitaa lähtijän työt? Onko paikalle tulossa uusi ihminen – ja tuleeko hänen kanssaan toimeen? Vai kaatuvatko työt kokonaan jäävien työntekijöiden niskaan?

Huolet nousevat nykyään usein erityisesti silloin, kun joku jää eläkkeelle. Tilalle ei välttämättä palkata ketään. Silloin kollegan lähtö voi olla hyvinkin stressaavaa.

Hannonen ja Tampereen yliopiston työpsykologian professori Ulla Kinnunen pohtivat, millaisia seurauksia työntekijän lähdöllä on työyhteisön muille jäsenille.

1. Se saattaa käynnistää ketjureaktion

On mahdollista, että lähtemisestä tulee eräänlainen tarttuva tauti.

”Kun joku lähtee muualle, se tekee näkyväksi mahdollisuuden, että muitakin työpaikkoja on”, Hannonen sanoo.

Moni muukin työyhteisössä voi alkaa miettiä, pitäisikö työpaikan vaihdosta harkita ja voisiko itsekin löytää kiinnostavan paikan.

Jos yhden lähtö laukaisee ketjureaktion ja kato työpaikalla alkaa yllättäen olla suurta, organisaation johdolla on syytä huoleen. Lähdöt voivat kertoa esimerkiksi surkeasta ilmapiiristä, liian suuresta työkuormasta tai huonoista palkoista.

”Jos ihmisiä alkaa kovasti lähteä, johto ja vastuussa olevat ainakin näkevät, että jotain pitäisi tehdä”, Kinnunen sanoo.

Tällöin työntekijöiden lähdöt voivat Kinnusen mielestä parhaimmillaan tarjota mahdollisuuden puuttua ongelmiin.

Työpaikan vaihdon taustalla tosin on vain harvoin yhtä syytä. Yleisempää on, että lähtijällä on sekä uuteen työpaikkaan vetäviä tekijöitä että vanhasta hommasta pois työntäviä asioita.

2. Irtisanomistilanteessa syyllisyys leviää

Eloonjäämisen syyllisyys. Tällaisen tunteen tutkijat ovat huomanneet hiipivän työpaikoille yt-neuvottelujen ja yhden tai useamman kollegan irtisanomisen seurauksena.

Irtisanomisilta välttyneet tuntevat helpotusta siitä, ettei irtisanominen kohdistunut itseen. Samalla oma ilo herättää syyllisyyttä ja jääjät tuntevat surua lähtijöiden puolesta.

”Ihmiset helposti hämmentyvät, kun osa porukasta on irtisanottu. Kukaan ei oikein tiedä, mitä irtisanotuille sanottaisiin. Irtisanotuilla on ainakin silloin tällöin sellainen kokemus, ettei kukaan puhu heille oikein mitään sen jälkeen, kun selviää, kuka lähtee ja kuka ei”, Hannonen sanoo.

Irtisanomistilanteet altistavat myös potkuilta välttyneet terveysongelmille: tutkimusten mukaan uupumus- ja masennusriski, mielenterveyshäiriöiden riski, sydän- ja verisuonitautien riski sekä sairauslomien riski kasvavat.

”Yksittäisen ihmisen kohdalla tilastollinen riski ei tarkoita kauhea paljon, mutta kun isoja aineistoja on tutkittu, on löydetty tällaisia yhteyksiä”, Hannonen sanoo.

On erittäin yleinen ilmiö, että osa henkilöstöstä hakeutuu muualle töihin jo siinä vaiheessa, jos työpaikalla aletaan puhua yt-neuvotteluista ja irtisanomisista.

3. Työystävyys voi katketa

Työkaveruus on erityislaatuista kaveruutta. Harva on valinnut kollegojaan, joiden kanssa viettää noin kolmasosan vuorokaudesta – arkena usein enemmän aikaa kuin oman puolison tai lasten kanssa. Lähimpien työkaverien suhteesta tulee siis olosuhteiden pakosta melko tiivis, ja kollega voikin ymmärtää työhuolia paljon paremmin kuin muut läheiset.

Jotkut työkaveruudet johtavat oikeaan ystävyyteen. Jos osapuolilla on muutakin yhteistä kuin pelkkä työ, ystävyys kestää työpaikkojen vaihdotkin.

”Helposti käy kyllä niin, että jos ystävyys on perustunut pelkästään työn tekemiseen, niin yhteydenpito alkaa hiipua, vaikka yhteyttä on luvattu pitää ja aluksi pidetäänkin”, Hannonen sanoo.

Läheisestä ystävyydestä voi olla myös haittaa työpaikalla. Samanmielisten joukot saattavat muodostaa kuppikuntia, jotka eivät välttämättä ota muiden mielipiteitä huomioon.

Ihmissuhteiden ylläpidosta työpaikalla saattaa tulla työntekoa tärkeämpää.

”Työpaikan ykkösasia on kuitenkin se työnteko”, Hannonen huomauttaa.

Silloin kuppikunnan purkautuminen voi olla kaikille hyvä asia.

4. Kaikkien verkosto kasvaa

Kollegan siirtymisestä uuden työnantajan palvelukseen voi olla myös hyötyä ainakin verkostoitumismielessä. Entiset työkaverit saattavat olla arvokkaita kontakteja tulevaisuudessa esimerkiksi uusia yhteistyökuvioita sovittaessa.

Työpaikan vaihtajalta voi myös kysyä jo lähtötilanteessa, saako häntä pyytää myöhemmin suosittelijaksi, jos työnhaku tulee omalla kohdalla ajankohtaiseksi.

Ja vanhan kollegan avulla voi löytyä jopa uusi työ. Moni työpaikka täytetään nykyään ilman julkista hakua, ja verkostojen merkitys vain korostuu. Uusi työtarjous saattaa avautua, jos entinen työkaveri vinkkaa kiinnostavasta paikasta vanhalle kollegalleen ja suosittelee tätä uudelle pomolleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Ura
 • Ystävyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ja toinen mies vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

  9. 9

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää