Valikko
Ura

Ammattibloggari Hanne Valtari kipuili pitkään, ettei ole ”oikeissa töissä” – nyt hän rohkaisee kollegansa kanssa ihmisiä räätälöimään hauskoista asioista itselleen työn

Monitoimiyrittäjä Satu Rämö ja ammattibloggaaja Hanne Valtari kannustavat tekemään elämässä enemmän hauskoja asioita. Niistä voi rakentaa vaikka työn.

Tätä Hanne Valtari on joutunut harjoittelemaan oikein peilin edessä: sanomaan, että hän on ammatiltaan bloggaaja.

Valtarin työ on blogi nimeltä Lähiömutsi. Siinä kahden pienen lapsen äiti kertoo omasta ja perheensä elämästä Helsingin Herttoniemessä.

”Pyörittelen omaa napanöftääni”, kirjoittaja itse kuvailee työtään.

Lähiömutsi on yksi Suomen suosituimmista perhe- ja lifestyle-blogeista. Sitä seuraa Valtarin mukaan kuukausittain 60 000 eri lukijaa.

Haastattelupäivänä Valtari on aloittanut työpäivänsä pistäytymällä erään kantoreppukaupan tuote-esittelytilaisuudessa – yhdessä viisivuotiaan esikoistyttärensä kanssa. Sen jälkeen hän on viimeistellyt blogipostausta uusista kambodzhalaisista kummilapsistaan. Kirjoitus markkinoi samalla suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön toimintaa.

Illalla on edessä viskitislaamon drinkkitilaisuus. Sieltä Valtari on aikeissa ammentaa ainakin drinkkiohjeita sivustonsa vappupäivitykseen.

Valtari, 34, on unelmahommissaan.

Mutta medianomi kipuili kyllä pitkään sitä, ettei ole niin sanotuissa oikeissa töissä.

Valmistuttuaan Valtari haaveili vakitöistä toimittajana mutta päätyi freelance-toimittajaksi ja lopulta päätoimiseksi bloggariksi. Kipuilua ei ainakaan helpottanut se, että bloggarin pitää selitellä työtään ja tulovirtojaan jatkuvasti muille ihmisille, ammatti kun on vielä niin uusi.

Nyt Valtari kuitenkin nauttii työnsä vapaudesta – ja haluaa rohkaista muitakin räätälöimään itselleen elannon, jossa työnteko yhdistyy omiin intohimoihin.

Siksi hän kirjoitti kollegansa Satu Rämön kanssa kirjan Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät (WSOY).

Työn tekeminen on murroksessa. Vakituinen palkkatyö näyttää vähenevän ja antavan sijaa keikkataloudelle: työmarkkinalle, jonka perustana ovat lyhyet sopimukset ja freelance-työt. Epävarmuus kasvaa, ehkä työttömyyskin, ja palkat saattavat laskea.

Kaikki tämä on globalisaation, digitalisaation ja automaation yhteisvaikutuksen tulosta. Uuden talouden myllerryksessä voi kadota kokonaisia ammattikuntia, mutta samalla syntyy täysin uusia – niin kuin vaikka ammattibloggarit. He ovat nykyään merkittäviä mielipidevaikuttajia.

Hanne Valtari on juuri palannut Balilta. Nelihenkinen perhe talvehti Indonesian lomasaarella kolme kuukautta, sillä Valtarin mies on hoitovapaalla, ja bloggari itse voi tehdä töitä vaikka maapallon toiselta puolelta.

Valtarin ja Rämön kirja on ylistyspuhe juuri tällaiselle itsenäiselle, ajasta ja paikasta riippumattomalle työnteolle. Kirjoittajien elämässä työ ja vapaa-aika kietoutuvat niin tiukasti toisiinsa, että niiden erottelu on usein mahdotonta.

”On tosi ihana juttu, että pystyy itse määrittelemään työlle ajan ja paikan”, Valtari sanoo kotonaan herttoniemeläisessä kerrostaloasunnossa, joka on samalla hänen työpaikkansa.

Jos unelmoi oravanpyörästä irrottautumisesta ja palkkatyöstä irtisanoutumisesta, Unelmahommissa todennäköisesti vahvistaa haaveita.

Kirjoittajat innostavat lukijaa miettimään arvojaan, askartelemaan unelmakarttoja ja tekemään enemmän mukavia juttuja, sillä niistä voi tulla ammatti. Kirjan alkupuoli painottuu vahvasti pilvilinnojen rakentamiseen – ja onkin ajoittain vaarassa sortua unelmahötöksi.


Satu Rämö on kuitenkin armoton realisti. Hän korostaa, että kaikki suunnitelmat on tehtävä taskulaskimen kanssa.

”Pitää miettiä, mistä sitä rahaa tulee. Kaikkea ihanaahan tekisi mieli tehdä, mutta jos kukaan ei ole valmis maksamaan tekemisestä, siitä ei ole työksi”, Rämö sanoo.

Rämö on Islannissa asuva ekonomi, yrittäjä ja sekatyöläinen, jolla on töitään varten neljä eri käyntikorttia.

Yksi esittelee designputiikkia pitävän kauppiaan, toinen islanninhevosratsastuksiin erikoistuneen matkanjärjestäjän ja kolmas Salamatkustaja-sivustoa kirjoittavan bloggarin. Neljäs kortti edustaa viestintäammattilaista, joka hoitaa yritysten someliikennettä, tekee toimittajan töitä ja kirjoittaa kirjoja. Eniten aikaa vievät somehommat.

Ratsastusmatkoja Rämö alkoi järjestää, koska harrastuksesta piti tehdä työ. Pikkulasten äidin aika ja rahat eivät olisi muuten riittäneet hevosiin. Nyt Rämö vie suomalaisryhmiä kesäisin islanninhevosvaelluksille.

 

”Tosi usein ihmisillä on liian ruusuinen kuva siitä, mitä oma unelmaduuni todellisuudessa on.”

Designkauppiaaksi hän taas ryhtyi siitä syystä, että se kuulosti hauskalta. Putiikille oli myös markkinaa, sillä islantilaiset ovat Suomi-designin faneja.

Kun työelämän tahti on kiihtynyt, monet toimistotyöläiset ovat alkaneet haaveilla uranvaihdosta. Usein ajatuksissa siintelee työ, jossa saa itse päättää tekemisistään.

Mutta kun toimistotyöläiset unelmoivat omasta kahvilasta tai kivijalkakaupasta, he ajattelevat Rämön mielestä työtä helposti vain asiakkaan näkökulmasta.

”Tosi usein ihmisillä on liian ruusuinen kuva siitä, mitä oma unelmaduuni todellisuudessa on.”

Rämö ottaa esimerkiksi kaverinsa, stressaantuneen toimistotyöläisen, joka halusi olla vapaa aikatauluista, tehdä töitä käsillään ja pisti pystyyn kahvilan. Kahvilan perustamisen syyt olivat kuitenkin täysin vääriä. Paikka meni pian konkurssiin.

”Pitää tehdä ihania juttuja ja mennä eteenpäin unelmia kohti, mutta ensin on selvitettävä, mitä oikein hakee. Pitää olla pokkaa kysyä työtä tekeviltä, millaista työ oikeasti on ja mitä sen ilkeimmät puolet ovat”, Rämö sanoo.

Monitoimiyrittäjä huomauttaa myös, ettei yhteiskunta voi rakentua pelkästään unelmiaan toteuttavien yrittäjien varaan.

”Infrastruktuurin, päivittäiselämän ja hyvinvoinnin ylläpidon on hyvä olla työsuhteista työtä. Opettajat, terveydenhuollon ammattilaiset tai palomiehet eivät voi tehdä töitä läppärin kanssa sademetsässä”, Rämö sanoo.

”Unelmaduunia voi tehdä myös palkkatöissä.”

Kirjoittajat avaavat Unelmahommissa myös sitä, miten töillä käytännössä tehdään rahaa.

Omat unelmaduunit vaikuttavat elättävän ainakin näitä naisia hyvin.

Rämö vertaa tulotasoaan kymmenen vuotta alalla olleen suomalaisen ekonomin keskikuukausipalkkaan, bruttona noin 5 400 euroon.

Aivan tähän tasoon ei monitoimiyrittäjän itselleen maksama palkka yllä. Se ei silti haittaa. ”Kun teen työkseni asioita, joita tekisin joka tapauksessa vapaa-ajallani, se näkyy myös firman kulupuolella”, matkustamiseen paljon rahaa käyttävä Rämö sanoo.

Tyytyväinen tuloihinsa on myös Valtari. Hän sanoo ansaitsevansa ammattibloggaajana nyt paremmin kuin freelancetoimittajana – tai paremmin kuin lehdistössä peruskuukausipalkalla töissä oleva nuori toimittaja, jonka taulukkopalkka on 2 613 euroa.


Bloggari saa suurimmat tulovirtansa niin sanotusta sisältöyhteistyöstä. Valtari kirjoittaa blogipostauksessaan mainostajan tuotteesta tai palvelusta, kuten kummilapsitoiminnasta, biokaasuautosta tai lastentarvikkeista.

Valtarin lähtötaksa tällaiselle sisältöyhteistyölle on 2 000 euroa. Viime vuonna näitä mainostajien sponsoroimia kirjoituksia oli blogissa 52, keskimäärin kerran viikossa. Sen lisäksi Valtari voi kehua kirjoituksissaan vaikka luottohierojaansa ja käydä siitä hyvästä hierojalla useita kertoja.

Tuotteiden ja palveluiden mainostaminen omissa kirjoituksissa ei ole Valtarin mielestä ongelma, vaikka kaupallisuutta pitää tarkasti miettiä. Liika kaupallisuus karkottaisi lukijoita.

Tuloja Valtari saa myös blogissaan näkyvistä mainosilmoituksista sekä puhujatilaisuuksista, joissa hän kertoo bloggaamisesta.

 

Vaikka työ ja perhe-elämä ovat kietoutuneet toisiinsa, yhtä ne eivät ole.

Valtari ja Rämö ovat elämäjulkaisijoita. Näin tutkijat ovat nimenneet someaktiivit, jotka sommittelevat elämäänsä verkossa jaettaviksi päivityksiksi. Pisimmälle menneet elämäjulkaisijat saattavat ajatella koko elämäänsä julkaisujen kautta.

Valtarikin pohtii yksityisyytensä rajoja. Hän tekee kuitenkin eron ammattibrändinsä Lähiömutsin ja läheisten tunteman Hannen välille.

Vaikka työ ja perhe-elämä ovat kietoutuneet toisiinsa, yhtä ne eivät ole.

Silti blogi on erottamaton osa perheen arkea. Kun viisivuotias tytär bongaa kiinnostavan asian, hän pyytää äitiään ottamaan siitä kuvan blogin Instagram-tilille. Lapset ovat kuvissa tunnistettavia, ja vauvavuosien kuukausipäivitykset ovat olleet hyvinkin henkilökohtaisia.

Bloggari on miettinyt sitäkin, tekeekö hän rahaa lapsillaan vai omilla ajatuksillaan. ”Joudun tasapainottelemaan tämän asian kanssa edelleen”, hän kertoo.

Herttoniemeläismutsi kuitenkin korostaa blogin keskittyvän nimenomaan häneen itseensä, hänen napanöftäänsä.

Eikä hän blogiaan sentään koko ajan ajattele.

 

Haaveiletko omasta putiikista? Mieti ainakin näitä

Ekonomi Satu Rämö perusti viisi vuotta sitten kahden suomalaisnaisen kanssa designkaupan Reykjavikiin. Kokemusta kaupan pyörittämisestä hänellä ei ollut.


Rämö sanoo suoraan, että putiikin pito on haasteellista, jopa vaikeaa. Liiketoiminta vaatii alkupääomaa, varastoja, liikepaikan ja paikalle käveleviä asiakkaita – ja järjettömän paljon työtä.

Rämö neuvoo, mitä oman putiikin pyörittämisestä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon.

Myynti

Jokaisen kaupanpitäjän täytyy tietää, kuinka paljon on vähintään myytävä, jotta toiminta kannattaa.

Kivijalkakaupoilla tavoitemyynti suhteutetaan usein kaupan kokoon, koska moni kulu on sidottu kaupan kokoon.

Hyvä kuukausimyynti neliömetriä kohden on erikoismyymälällä Rämön mukaan 500–1 000 euroa.

Esimerkiksi reilun 40 neliön putiikissa kassaan on tultava vuodessa siten 250 000– 450 000 euroa.

Tavoitemyynnin voi suhteuttaa myös myyjien määrään. Jos kauppa on auki joka päivä, työntekijöitä tarvitaan vähintään kaksi. Yhtä myyjää kohden myynnin pitäisi tulla noin 100 000 euroa, kahta kohden 200 000 euroa.


Oikeat tuotteet

Kauppiaan ei pidä valita myyntiin tuotteita vain omien mieltymystensä pohjalta. Tuotteilla on oltava kysyntää.

Yksi tai kaksi hittituotetta ei riitä. Kalliimpien tuotteiden lisäksi pitää olla asioita, joita ihmiset ostavat mielijohteesta.

Jokainen tuote on valittava seuraavilla kriteereillä: Käykö se kaupaksi? Millä hinnalla? Jääkö tarpeeksi katetta? Millaisella maksuaikataululla sen voi ostaa sisään? Jos tuote ei myy, miten siitä pääsee eroon?

Hinta

Olennaista on oikea hinnoittelu. Kauppa toimii katteella ja rahoittaa sillä kaiken palkoista, vuokriin, kassajärjestelmiin ja käyttämiinsä lattianpesuaineisiin.

Useissa kotitavara- ja vaatekaupoissa katerakenne on Rämön mukaan sellainen, että asiakkaalle arvonlisäveroineen noin 200 euroa maksava tuote maksaa kaupalle ilman arvonlisäveroa korkeintaan noin 80 euroa.

Sijainti

Tuotteiden ja hinnan lisäksi myynti on todella riippuvaista sijainnista. Asiakaskunta ja se, missä he liikkuvat, on osattava miettiä tarkkaan.

Myymälä

Hyvä kivijalkakauppa tarjoaa asiakkaalle elämyksen – ja saa hänet käyttämään rahaa. Sisustus vaatii vi­suaalista silmää.

Asiakaspalvelu

Asiakas on hurmattava myyntityössä joka kerta. Hänelle pitää osata tarjota jotain erityistä.

Tiimi

Yksi ihminen ei veny kaikkeen. Rämön mielestä hyvä tapa jakaa työn ja vastuun määrää on yhteisomistajuus esimerkiksi omien kavereiden kanssa. Heihin voi luottaa.

 

Kuka?

Hanne Valtari

 34-vuotias ammattibloggari. Kirjoittaa työkseen Lähiömutsi-blogia.

 Työskennellyt aiemmin toimittajana sekä freelancerina että useissa mediataloissa.

 Asuu Helsingin Herttoniemessä miehensä sekä 2- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa.

 

Kuka?

Satu Rämö

 37-vuotias ekonomi ja yrittäjä. Toimii matkanjärjestäjänä, designkauppiaana, toimittajana, kirjailijana, bloggaajana ja hoitaa yritysten some-viestintää.

 Kirjoittanut useita kirjoja. Salamatkustaja-blogilla on 30 000 lukijaa.

 Asuu jäätikköoppaana työskentelevän miehensä sekä 1- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa Reykjavikissa Islannissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää