Ura

”He näkevät joko liikaa mahdollisuuksia tai eivät mahdollisuuksia ollenkaan” – työelämän moniosaajilla on haasteita omien vahvuuksiensa tunnistamisessa

Moniosaajat Minna Rantama ja Elina Arasola neuvovat monipuolisen työuran tehneitä tunnistamaan omat vahvuutensa ja viestimään niistä työnantajille.

Kun vastavalmistunut valtiotieteilijä Minna Rantama mietti eri uramahdollisuuksia, hän totesi, että hauskinta hänellä oli ollut siihen mennessä vaatemyyjänä.

Hän oli kyllä tehnyt opiskeluaikoina myös ”valtiotieteilijälle tyypillisiä juttuja”, kuten työskennellyt ministeriössä. Vaatekauppa Vilassa kivaa oli kuitenkin ollut asiakaspalvelu. Rantama oivalsi pitävänsä myyntityöstä ja sen tuloksellisuudesta – siinä oli yksi punainen lanka uran rakentamiseen.

”Sivupolut ovat olleet tärkeitä, jotta olen keksinyt, mikä minua oikeasti kiinnostaa.”

Rantama mietti, missä pääsisi tekemään myyntityötä siten, ­että työ liittyisi omaan alaan eli maailmanpolitiikkaan ja erityisesti demokratiaan. Helsingin Sanomien jutussa tuli vastaan Zef-niminen yritys, joka valmistaa vaalikoneita. Täydellistä!

Zefiin ei tosin haettu juuri silloin työntekijöitä, mutta Rantama päätti silti yrittää. Hän teki hakemuksen Powerpointilla.

Hän laittoi hakemukseensa paljon kuvia ja listasi neljä taitoa, jotka toisi mukanaan yritykseen. Kun hän oli jakanut hakemuksensa Slideshare-palvelulla, meni vartti ja hänet kutsuttiin työhaastatteluun.

Lopulta Rantama työskenteli Zefissä kaksi ja puoli vuotta, nousi vaalipalveluiden johtajaksi ja kävi myös maailmalla myymässä vaalikoneita.

Työt vaatekaupan myyjänä ja vaalikoneasiantuntijana ovat ainoastaan pieni osa siitä, mitä Rantama, 30, on ehtinyt tehdä.

Hän on generalisti, joka ajattelee, että omaa runsasta osaamista voi hyödyntää lukuisin eri tavoin. Pitää vain ymmärtää, mitkä taidot ovat olennaisia missäkin työssä. Jossain työssä painottuu myyntiosaaminen, toisessa asiaosaaminen politiikasta.

”Punaisia lankoja on paljon, eikä se haittaa. Mutta kun hakee tiettyä työtä, pitää katsoa, mitä työpaikalla tarvitaan. Miten oma osaaminen liittyy siihen?”

Generalistilla tarkoitetaan korkeakoulutettuja ihmisiä, joiden tutkinto ei valmista suoraan mihinkään ammattiin.

Generalistien urapoluista väitöskirjan tehnyt Anne Rouhelo määrittelee termin näin: gene­ralisti on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon mutta ei ole valmistunut alalta, joka antaisi tietyn ammattipätevyyden. Generalisti on saanut koulutuksessaan ennemminkin yleisiä valmiuksia työelämään.

Rouhelon mukaan voisi puhua myös esimerkiksi yleisosaajista tai yleissivistävän tutkinnon suorittaneista.

Toinen generalisti, yrittäjä Elina Arasola, puhuu mieluummin moniosaajista kuin generalisteista – jos nyt ylipäätään on pakko jotain termiä käyttää.

Moniosaaja on hänen mielestään sopivan väljä termi. Hän huomauttaa, että tosiasiassa kaikki ovat enemmän tai vähemmän moniosaajia ja että kaikilla on enemmän osaamista kuin työelämässä tulee käytetyksi.

”Kaikki, mikä menee sinun nahoissasi työpaikalle, on kiinnostavaa työnantajalle ja resurssi ja osaamista. Siihen kuuluu ihan kaikki: persoonallisuus, asenteet, omat verkostot, se mihin haluaa mennä elämässä.”

Arasola kertoo olevansa muun muassa työelämän personal trainer, osaamisen uudistaja, sparraaja ja uracoach. Toisin sanottuna hän tekee vuonna 2012 perustamassaan Smartup-yrityksessä kaikenlaista, mikä liittyy osaamisen tunnistamiseen, kehittämiseen, hyödyntämiseen ja jakamiseen.

Arasolan mukaan moniosaajat tuskailevat usein sen takia, että osaavat niin paljon ja ovat kiinnostuneita niin monista asioista.

”He näkevät joko liikaa mahdollisuuksia tai eivät mahdollisuuksia ollenkaan, koska näkymä on niin samea.”

Olennaista onkin, että osaa tunnistaa, tuoda esiin ja hyödyntää omaa osaamistaan. Sitten vain lähtee hakeutumaan siihen suuntaan, joka sillä hetkellä ­sattuu kiinnostamaan. Kaikkea osaamista ei tarvitse hyödyntää kerralla.

Arasola näkee kaksi tapaa, miten moniosaamista voi kerryttää. Toinen on se, että opiskelee monipuolisesti ja tekee monenlaisia töitä. Hän on itse kouluttautunut muun muassa opettajaksi ja opinto-ohjaajaksi sekä tehnyt töitä esimerkiksi tarjoilijana, ammattikorkeakoulun lehtorina, opinto-ohjaajana ja palvelupäällikkönä innovaatiokeskuksen yrityspalveluissa.

Toinen tapa on se, että vaikka ansioluettelon mukaan ei näyttäisi tehneen montakaan eri työtä, yhden cv-merkinnän sisällä onkin todellinen moniosaaja. Arasola pääsi esimerkiksi lehtorina tekemään kaikkea muutakin kuin opettamista, muun muassa kehittämään koulutusta, tekemään yritysyhteistyötä ja työskentelemään pilottiprojekteissa.

Minna Rantamalla osaamisen punaiset langat ovat viimeksi yhdistyneet omassa yrityksessä. Kumous – Uusi Työnhaku -nimisen yrityksen on tarkoitus auttaa korkeakoulutettuja generalisteja hakemaan töitä aiempaa paremmin ja luovemmin.

Hänen vuodenvaihteessa perustamansa yrityksen ensimmäinen tuote on verkkokurssi, jossa muun muassa opetellaan kertomaan omasta osaamisesta ja löytämään työpaikkoja.

Moni kyseli Rantamalta ja hänen sisältökumppaniltaan aluksi, ovatko he rekrytointialan asiantuntijoita ja millä perusteella he oikein antavat vinkkejä työnhakuun.

”Sanoimme, että emme me ole, ja sillä perusteella me annamme näitä vinkkejä. Olemme vertaisia.”

Idea on, että verkkokurssin kävijät muodostavat yhteisön ja tsemppaavat toisiaan. Rantama ajattelee, että työnhakijoille on voimaannuttavampaa miettiä yhdessä asioita kuin esimerkiksi kuunnella yksittäisen rekrytointikonsultin näkemyksiä.

Hän haluaa, että generalistit ottavat työnhaun omiin käsiinsä. Se vaatii oman osaamisen tunnistamista.

Rantaman mukaan generalistien vahvuuksia ovat usein ainakin taitojen monipuolisuus, isojen kokonaisuuksien hallinta, olennaisen löytäminen isoista kokonaisuuksista, muuntautumiskyky ja kriittinen ajattelu.

”Generalistin voi olla vaikea hahmottaa, mitä osaa, jos on opiskellut ja tehnyt töitä saman alan ihmisten kanssa. Tuntuu, että kaikkihan nämä asiat osaavat.”

Rantaman mielestä kannattaakin välillä tehdä töitä muun alan ihmisten kanssa, jotta hahmottaa omat vahvuutensa paremmin.

Rantama kertoo omakohtaisen esimerkin oman alan osaamisen vähättelystä. Työskennellessään Poliisiammattikorkeakoulussa hänen piti käydä läpi työhakemuksia, joita oli tullut harjoittelijan paikkaan. Hän ajatteli, että esimies varmaan ha­luaa harjoitteluun jonkun oikeustieteilijän, ja rajasi ja esitteli hakemuksia sillä perusteella.

Esimies sitten ihmetteli, eikö hakijoissa ole yhtään yhteiskuntatieteilijää – harjoittelijalta kun kaivattaisiin laaja-alaisuutta.

”Arvostin siis oikeustieteilijöitä enemmän kuin omaa tutkintoani. Oma arvostus kannattaisi korjata oikealle tasolle.”

Jos ihmiset eivät aina itse tunnista omaa osaamistaan, eivät ­sitä välttämättä tunnista työn­antajatkaan.

Elina Arasolan mielestä työntekijöillä pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia hyödyntää taitojaan ja muokata työnkuvaansa työpaikan sisällä.

”Helposti lyödään leima otsaan, että tämä ihminen on aiemmin tehnyt sitä, joten hän osaa sitä eikä mitään muuta.”

Arasola kokee saaneensa hyvin mahdollisuuksia omissa työpaikoissaan. Kun työnkuva tai hän itse on muuttunut eikä työ ole enää motivoinut entiseen tapaan, on päässyt tekemään jotain uutta – kunhan on itse ollut asiassa aktiivinen.

Hän kehottaakin moniosaajia tuomaan runsasta osaamistaan aktiivisesti esiin myös työpaikkojen sisällä eikä pelkästään töitä hakiessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työelämä
 • Työnhaku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  3. 3

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  4. 4

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  8. 8

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  9. 9

   Suomalais­jäänmurtaja teki historiaa läpäisemällä Luoteisväylän ennätysaikaisin – upeat kuvat kertovat myös ilmaston­muutoksesta

  10. 10

   Turun puukotukset mietityttävät Helsingin keskustassa liikkuvia naisia – ”Äidiksi tulemisen jälkeen ahdistuneisuus on kasvanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  7. 7

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää