Valikko
Ura

”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

Ina ja Christoffer Henriksson löysivät toisensa työpaikalla. He pitävät visusti huolen, että he käyttäytyvät töissä toisiaan kohtaan työtovereina.

Kuinka vaivaannuttavaa. Näin Ina Henriksson ajatteli seitsemän vuotta sitten aloittaessaan uudessa työpaikassa. Hän huomasi aiheuttavansa hermostuneisuutta pomossaan.

”Hän punasteli, kun näki minut. Nyt se tuntuu hauskalta, mutta silloin en oikein tiennyt, miten täytyisi olla.”

Työpaikkaromanssi roihahti, kun Inan esimies Christoffer Henriksson rohkeni pyytää alaistaan treffeille, perinteisesti firman illanvietossa. Ina suostui, koska oli itsekin ihastunut. Aluksi he tapailivat salassa, etteivät aiheuttaisi hämmennystä työpaikalla. Joillakin työpaikoilla suhteet esimiesten ja alaisten kesken ovat kiellettyjä.

”Se voi aiheuttaa katkeruutta ja ehkä jonkinlaista kateutta. Sellaisia suhteita pidetään epäeettisinä: esimiehellä voi olla mahdollisuus vaikuttaa toisen asemaan töissä oman asemansa kautta”, selittää tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöntutkimuslaitoksesta.

Työpaikkasuhteita on tutkinut myös Helsingin yliopiston dosentti, sosiaalipsykologi Kaisa Kauppinen. Hänestä esimiehen ja alaisen välisessä suhteessa kannattaa harkita, voiko toinen siirtyä eri tiimiin.

”Jos esimies ja alainen ovat samassa tiimissä, suhteessa saattaa välittyä tietoa, jota muut työntekijät eivät saa. Se voi johtaa epäoikeudenmukaiseen asemaan”, Kauppinen sanoo.

Oma lukunsa ovat pienet perhevetoiset yritykset, joissa ei ole useita osastoja. Sellainen on Inan ja Christofferin työpaikka: yhdentoista hengen toimisto, jonka toinen yrittäjistä on Inan äiti, Christofferin anoppi.

Kultainen BMW kaartaa toimiston pihaan sovitusti aamukymmeneltä. Täsmälliset välittäjät Christoffer, 35, ja Ina, 29, ovat olleet pariskunta nyt viisi vuotta.

Aamu on alkanut kotona Kauniaisissa niin kuin se aina alkaa: hapuilemalla kännykkää yöpöydältä ja lukemalla sähköpostit tai – niin kuin Christoffer asian vitsikkäästi ilmaisee: ”Sanomalla jes tai perkele.”

Suihkussa käynti, paidan silitystä ja toimistolle. Yhteinen lounas, asiakaskäyntejä, paperitöitä, ongelmien selvittelyä, lisää palavereja. Monelle tuttua oravanpyörää.

Samanlainen huumorintaju yhdisti työkaverit.

”Toisessa näki piirteitä, joita itse arvostaa kumppanissa: ahkeruutta ja halua päästä eteenpäin uralla, mutta myös sydämellisyyttä, toisista välittämistä”, Ina kuvailee.

Christoffer kaipasi kumppania, joka ymmärtää yrittäjyyttä ja välitystyötä. Alalla työt eivät jää toimistolle, vaan ne jatkuvat kotona. Kotikäyntejä on iltamyöhään ja myös sunnuntaisin. Virallista työaikaa ei ole.

”Elämme asiakkaiden aikataulujen mukaan”, Ina kiteyttää.

Sellainen voi olla haastavaa ihmiselle, joka on tottunut työskentelemään kahdeksasta neljään. Henrikssonien mukaan rättiväsyneenä kotiin tulevalle puolisolle pitää antaa oikeus levätä eikä ahdistella Ikean-reissuilla.

”Kun tiedän tasan tarkkaan, millainen toisen työpäivä on, ei tulisi mieleenkään kuormittaa toista kyselemällä, milloin tulet kotiin”, Ina perustelee yhteisen työn hyviä puolia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että työpaikkasuhteet saattavat lisätä työmotivaatiota ja niiden seuraukset ovat useammin myönteisiä kuin kielteisiä.

”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää. Suhteella voi olla positiivinen vaikutus koko työyhteisöön”, sosiaalipsykologi Kauppinen sanoo.

Työn ja yksityiselämän yhteensovittamiseen on perehtynyt Työterveyslaitoksen johtaja, tutkija Salla Toppinen-Tanner. Jos ei ole samalla työpaikalla puolisonsa kanssa, olisi hyvä saada tutustua toisen työpaikkaan. Se auttaa ymmärtämään toisen työhön liittyviä vaatimuksia.

Tällainen on olennaista erityisesti työssä, jossa esimerkiksi työajat ovat epämääräisiä.

”Jos työssä joutuu joustamaan ja tekemään töitä vaikka yhteisellä vapaa-ajalla, on tärkeää, että toinen paitsi ymmärtää, mistä se johtuu, myös hyväksyy puolison työn vaatimukset”, Toppinen-Tapper sanoo.

Erilaiset odotukset yhteisestä vapaa-ajanvietosta voivat muodostua isoksi ongelmaksi ja johtaa pahimmillaan jopa eroon.

Toppinen-Tanner arvelee, että kollegan työn ymmärtäminen voi olla yksi syy siihen, miksi työpaikalla pariudutaan: työ yhdistää ihmisiä luontaisesti.

”Jos työkaverit tekevät pitkiä työpäiviä ja ehkä matkustavat yhdessä, työhön liittyy tilanteita, jotka saattavat lisätä rakastumista ja intiimejä suhteita”, sanoo myös Kauppinen.

Hänen mukaansa suomalaiset pariutuvat yhä myöhemmällä iällä, jolloin työpaikka on tärkeä areena kumppanin löytämiseen.

Finsex-tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista on kiinnostunut työkaveristaan muussakin kuin työmielessä. Suhteessa kollegansa kanssa on alle kymmenen prosenttia ihmisistä.

Pariutuminen on tyypillistä aloilla, joissa on epäsäännölliset työajat ja töitä tehdään tiiviisti yhdessä. Pareja on paljon esimerkiksi näyttelijöissä, opettajissa, poliiseissa, toimittajissa ja sairaanhoidon ammattilaisissa.

Jos työpaikkasuhde ei ole johtanut vakavampaan seurusteluun, siitä on tutkimusten mukaan jäänyt usein onnellinen ystävyys- tai seksisuhde. Huomattavasti harvinaisempaa ovat suru, mustasukkaisuus tai kateus.

Seurustelussa on silti riskinsä: ero tai muu känä voi olla kiusallista parisuhteen osapuolille ja muille työyhteisön jäsenille.

Henrikssonit aistivat salasuhteensa aikana pientä sähköisyyttä työyhteisössä: kuiskuttelua ja selän takana puhumista.

”Kyllä ihmiset huomaavat, vaikka miten yrittäisi peitellä asiaa. Halusimme pitää matalaa profiilia, koska emme tienneet, mihin suuntaan suhde menee. Ei omille vanhemmillekaan viedä kumppania heti näytille”, Ina Henriksson sanoo.

Kun suhde puolen vuoden tapailun jälkeen vakavoitui, he tulivat ulos kaapista. Silloisesta tiimistä on jäljellä enää yksi. Henrikssonit eivät usko, että tämä johtuisi työpaikan rakkaussuhteesta.

”Alalla on iso vaihtuvuus. Emme huomanneet, että ilmapiiri olisi muuttunut. Enemmän oli leikkimielistä kuittaulua.”

Tiistaisin toimistolla on palaveri. Silloin koko henkilöstö kokoontuu yhteisen pöydän ääreen. Mitä jos tiistaina on huono päivä: miten pariskunta pystyy pitämään näpit irti toisistaan ja olemaan soittamatta suutaan?

”Ei se aina helppoa ole”, Christoffer myöntää.

”Joskus tekisi mieli sanoa suorat sanat, mutta töissä pitää pystyä pitämään esimiehen rooli aviomiehen roolin sijasta. Mitkään henkilökohtaiset asiat eivät saa tulla työpaikalle.”

Inan mukaan se onnistuu, kun keskittyy ajattelemaan vain työasioita. Kunnianhimosta on apua. ”Henkilökohtaisen elämämme riidat eivät kostaudu työssä. Työ menee edelle.”

Hypätään takaisin Bemarin kyytiin. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Bemarilla on tärkeä tehtävä samassa työpaikassa olevan avioparin elämässä. Paitsi että auto on kulkuväline, se on myös terapeuttinen välitila, jossa tunteet käyvät kuumana ja erimielisyyksiä voi purkaa. Työpaikalla kun ei voi riidellä eikä rakastaa näyttävästi.

”Kun auton ovet sulkeutuvat, perkeleet lentävät siihen asti, kunnes ovet taas avautuvat. Autossa selvitetään henkilökohtaiset asiat, joita ei sovi työpaikalla käydä läpi”, Christoffer sanoo.

Sekin helpottaa, etteivät Ina ja Christoffer istu samassa työhuoneessa tai ole pitkävihaisia. Sota kestää pariskunnan mukaan enintään muutaman tunnin, kunnes he tekevät sovinnon.

”Tunteenpurkaukset eivät kuulu työpaikalle. Toisaalta tavallisessakin esimiehen ja alaisen vuorovaikutuksessa voi tulla konflikteja. Käytös toisiamme kohtaan on ollut koko ajan aika korrektia”, Ina sanoo.

Hänen mukaansa molemmat haluavat pitää vahvasti kiinni omista mielipiteistään ja konflikteja syntyy väistämättä, oli asetelma mikä tahansa.

”Menemme henkilökohtaisuuksiin, välillä myös työasioissa, mutta emme koskaan kenenkään muun edessä. Silloin olemme kahden”, Christoffer lisää.

Esimiehen ja alaisen suhteita on kritisoitu muun muassa siksi, että esimies saattaa suosia alaistaan, jonka kanssa on parisuhteessa. Ina ja Christoffer kokevat asian toisinpäin. Jos esimerkiksi miehellä on huono päivä tai häntä väsyttää, vaimo on se, joka saa tuta, eivät muut työntekijät.

Koska sopivan kumppanin löytäminen ei ole itsestään selvää, työpaikkasuhteita ei Henrikssonien mielestä pitäisi kieltää. Samaa mieltä ovat tutkijat.

Mutta eikö toinen ala koskaan ärsyttää, kun koko ajan ollaan yhdessä?

Henrikssonien mielestä ei, mutta oman ajan merkitys kyllä korostuu. Kumppanit saavat käydä kavereidensa kanssa ulkomailla ja jääkiekko-otteluissa vapaasti ilman, että asiasta täytyy tehdä minkään sortin draamaa. Lähtöriidalta ei joka parisuhteessa vältytä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Ura
 • työpaikkasuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  9. 9

   Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

  10. 10

   Deadline: Dome Karukoski ohjaa elämäkerrallisen elokuvan J.R.R. Tolkienista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Elina Jyväs 1977–2017

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää