Ura

Työnhakijaa arvioi nyt myös tekoäly – ”Rekrytointi tulee muuttumaan Tinderin kaltaiseksi”

Tekoälyä hyödynnetään nyt myös työmarkkinoilla. Henkilöstöpalveluyritys Barona asettaa hakijoita sen avulla paremmuusjärjestykseen.

Rekrytointi on muuttumassa Tinderin kaltaiseksi sopivien, toisistaan kiinnostuneiden ”matchien” löytämiseksi nykyisen työpaikkailmoittelun sijaan, uskoo Barona henkilöstöpalveluiden toimitusjohtaja Tuomas Mikkonen.

Muutoksen ajurina toimii oppiva tekoäly.

”Tekoäly aiheuttaa sen, että perinteiset työpaikkailmoitukset vähenevät radikaalisti ja tilalle tulee työnantajan brändin ja imagon rakentaminen”, Mikkonen sanoo.

Työtä etsivä ei siis enää lähettelisi hakemuksia laajamittaisesti, vaan menisi pariin portaaliin, joihin syöttäisi osaamisensa ja toiveensa. Syötetyn tiedon perusteella tekoäly sitten etsisi työntekijälle kiinnostavat avoimet paikat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikkosen mukaan modernit rekrytointiympäristöt, kuten LinkedIn, ovat jo menossa tähän suuntaan.

Barona lanseerasi syksyllä uuden rekrytointialusta Jelppin, joka hyödyntää tekoälyä. Jelpp syntyi yhteistyössä muutaman ohjelmistoyrityksen kuten Reaktorin, Ideanin, Futuricen ja Wunderdogin kanssa.

Toistaiseksi Jelpp on rekrytoijan työkalu. Työn tarjoaja voi lajitella hakijat paremmuusjärjestykseen tai poimia ansioluettelokannasta sopivat kandidaatit, vaikka he eivät olisi hakeneet paikkaa.

Lopullisen päätöksen ja haastattelun tekee kuitenkin edelleen ihminen, Mikkonen korostaa.

”Tekoäly toimii assistenttina eikä itsenäisesti esimerkiksi hylkää hakemuksia. Jossain vaiheessa tekoäly alkaa kyllä varmasti tehdä ihan rekrytointejakin. Siihen voi mennä vuosi vai kenties viisi vuotta.”

Mikkonen kertoo esimerkin tekoälyn kyvykkyydestä:

”Meillä oli hiljan controllerin paikka, johon tekoäly ehdotti samaa henkilöä, johon olimme itse päätyneet.”

Mitä enemmän dataa tulee, sitä enemmän tekoäly oppii. Baronan tekoäly on käsitellyt yli 100 000 hakemusta. Se on Mikkosen mukaan valtava määrä maailmanlaajuisestikin.

Nyt tekoäly soveltuu parhaiten sellaisiin rekrytointeihin, joissa hakijan osaamistasosta kertoo tiettyjen järjestelmien hallitseminen. Tällaisia ovat esimerkiksi taloushallinnon ja it-alan tehtävät.

Tekoälystä on hyötyä myös silloin, kun pitää löytää it-alan ammattilainen nopeasti rajatulle alueelle kuten tiettyyn kaupunkiin, Mikkonen kertoo.

”Tekoäly voi käydä tietokannan läpi, ehdottaa soveltuvimpia ja kertoa, mikä heidän saatavuutensa on. Se säästää aikaa noin 70–80 prosenttia verrattuna siihen, että lähtisi tyhjästä”, Mikkonen kertoo.

Yritykset ja startupit maailmalla ovatkin nyt kiinnostuneita tekoälyn ja rekrytoinnin yhdistämisestä. Rekrytointibottia kehittävä yhdysvaltalainen startup-yritys Mya Systems sai toukokuussa 11,4 miljoonan dollarin rahoituksen, kertoo teknologialehti Venturebeat. Mya käyttää tekoälyä muun muassa yhteydenpitoon hakijoiden kanssa.

Yhdysvaltalainen ohjelmistoyritys Affectiva puolestaan kehittää tekoälyä videohaastattelujen yhteyteen, kertoo SHRM Online. Vielä lähtökuopissa olevan tunnistusohjelman avulla voitaisiin analysoida hakijoiden videohaastatteluista ilmeitä, sanavalintoja, puheen nopeutta ja äänensävyä.

Baronan Mikkonen toivoo, että myös Suomessa panostettaisiin nykyistä enemmän tekoälyn kehittämiseen.

”Nyt olisi mahdollisuus saavuttaa kansakuntana edistyksellinen asema uuden ajan bisneksessä, jota voi helposti levittää maailmalle.”

Yksi askel tätä kohti voi olla elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) asettama ohjausryhmä, joka ryhtyy kokoamaan tekoälyohjelmaa yhteistyössä julkisen sektorin ja yritysten kanssa. (HS 18.5.2017)

Entä miten se, että hakemuksia seuloo ihmisen sijaan tekoäly, vaikuttaa hakemuksen kirjoittamiseen?

Kannattaa kertoa osaamisestaan tarkasti ja luetella, mitä järjestelmiä on käyttänyt ja missä projekteissa, neuvoo Mikkonen. Liian laveaa ansioluetteloa ei kuitenkaan kannata tehdä. Yksi sivu on liian lyhyt, mutta kymmenen sivua liian pitkä, hän sanoo.

Mikkonen uskoo, että tekoälyohjelmat hyödyttävät jatkossa työnhakijaa jopa enemmän kuin työnantajaa.

”Työnhakijalla on hirveä savotta käydä läpi vaikkapa satoja avoimia paikkoja ja seuloa sieltä ne, mihin hänellä olisi parhaat mahdollisuudet työllistyä.”

Barona on juuri testaamassa hakijalle suunniteltua tekoälysovellusta. Se on tarkoitus julkistaa kesän jälkeen. Palvelu ei rajoittuisi vain Baronan tarjoamiin paikkoihin, vaan kaikkiin tarjolla oleviin työpaikkoihin Suomessa ja myöhemmin myös Suomen ulkopuolella.

Tekoälyä rekrytoinnin avuksi kehittää myös vuonna 2014 perustettu suomalainen startup-yritys TalentAdore: jokainen hakija saa henkilökohtaisen palautteen, joka on tekoälyn laatima.

Työnantaja tekee arvion hakijasta esimerkiksi ruksimalla avoimen paikan kriteereistä ne kohdat, jotka eivät täyttyneet. Arvioinnin pohjalta tekoäly kirjoittaa ja lähettää palautteen hakijalle.

Vaikka fokus on hakijan kokemuksen parantamisessa, TalentAdoren järjestelmässä voi hoitaa koko rekrytointiprosessin ilmoituksesta alkaen.

Järjestelmässä on jo kymmenientuhansien hakijoiden tiedot, ja määrä kasvaa yrityksen teknologiajohtaja Joni Latvalan mukaan ”huimaa vauhtia”.

Työnhakuprosessi nykyisellään on auttamattoman vanhanaikainen, hidas ja työläs kaikille osapuolille, hän sanoo.

”Hakijat tekevät laajamittaisesti hakemuksia moniin paikkoihin ja joutuvat usein avaamaan ansioluettelonsa työnantajan ilmoittamalle lomakkeelle. Sitten odotetaan pahimmassa tapauksessa kuukausia, ja saadaan vain geneerinen hylkäysviesti. Siinä menee hukkaan satojen työnhakijoiden aikaa ja hakemuksia läpikäyvän tahon tuntien panos. Se on hukkakustannus koko yhteiskunnalle.”

Latvala uskoo Baronan Mikkosen lailla, että tekoäly nopeuttaa ja sujuvoittaa rekrytointia pian.

”Nyt joko haetaan vääränlaisia paikkoja tai haetaan niitä väärällä tavalla eli ei osata tehdä vetävää hakemusta. Työnantajapuoli taas ei osaa myydä itseään saadakseen sellaisia hakijoita, joita haluaa. Näihin prosesseihin tekoälyä voidaan hyödyntää”, Latvala sanoo.

Parhaillaan TalentAdore testaa tekoälyjärjestelmää, joka tekisi työpaikkailmoitukset, ensihaastattelun jokaisesta hakijasta ja jopa hakemuksen. Kuulostaa utopistiselta, mutta Latvala kertoo, että osia sovelluksesta voisi tulla markkinoille jo ensi vuonna.

Käytännössä kone laatisi hakemuksen työntekijän antamien valintojen perusteella eli hakija klikkailisi, missä on hyvä ja miksi haluaa yritykseen töihin. ”Ihmisen panosta tietysti tarvittaisiin edelleen valintojen tekemiseen”, Latvala sanoo.

Fakta

Tekoäly


 Tekoäly perustuu tietojenkäsittelytieteen tekniikoihin, jotka ovat saaneet innoituksensa siitä, miten ihmisen hermosto ja vartalo aistivat, oppivat, järkeilevät ja toimivat.

 Monet arkipäiväiset asiat käyttävät hyväkseen tekoälyä. Esimerkiksi Netflix suosittelee sarjoja ja elokuvia sen mukaan, mitä katsoja on aiemmin seurannut.

 Tutkijat ovat varsin yksimielisiä siitä, että tekoäly muuttaa maailmaa, mutta mihin suuntaan, siitä ei ole yhteisymmärrystä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työ
 • Työnhaku
 • Työmarkkinat
 • Rekrytointi
 • Tekoäly
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Vuonna 1983 ydinsodan estäneen Petrovin kuolema muistuttaa, että hänen­kaltaisiaan tarvitaan jälleen

  9. 9

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää