Ura

Tero J. Kauppisen oppeja käytetään jopa Wall Streetillä – tällaisia ovat johtamisen trendit

Tero J. Kauppinen on eräs arvostetuimpia johtajien kouluttajia Suomessa ja ulkomailla. Hänen oppejaan käytetään esimerkiksi Wall Streetillä.

Pörssiyritykset pyörivät kvartaalitalouden ehdoilla.

Kvartaalitalous tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että pörssiyrityksillä on velvollisuus raportoida tuloksensa omistajilleen joka kolmas kuukausi.

Kvartaalitaloutta arvostellaan joskus siitä, että se on lyhyt­näköistä. Usein arvostelijoita ovat he, joiden ajatusmaailma on enemmän vasemmalla kuin oikealla.

Tähän peilaten hämmästyy, kun Tero J. Kauppinen lyttää kvartaalitalouden.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kun pelaat jalkapalloa, katsot palloa etkä yleisöä, eikö niin? Kvartaalitaloudessa katsotaan yleisöä, ei palloa.”

Tero J. Kauppinen ei ole vasenta laitaa. Hän on vuosikymmeniä omia VIA Group sekä Lead­ership Academy -yrityksiään luotsannut johtamisen konsultti Espoon Westendistä, kokoomusvaikuttaja ja tuore kanslianeuvos. Hänen oppejaan käytetään muun muassa niinkin epävasemmistolaisessa paikassa kuin Yhdysvaltain Wall Streetillä.

68-vuotias Kauppinen on tutkinut ja kehittänyt johtamista yli neljäkymmentä vuotta. Kokemus on johtanut siihen, että hän on valmis kyseenalaistamaan monet totutut ajattelutavat, kuten kvartaalitalouden.

Jos nimittäin haluaa johtaa ­hyvin, täytyy olla tietoa, ja sen tiedon pohjalta täytyy pystyä kyseenalaistamaan asioita – etenkin nyt digiaikana, kun maailman muutoksen nopeus vain kiihtyy.

Ensimmäiset Kauppisen muistikuvat johtamisesta ajoittuvat 1960-luvun alun Iisalmeen.

Kauppinen oli menossa lu­kioon, jonne piti valita pitkän matematiikan seuraksi biologia tai psykologia. Yleensä ne, jotka ottivat pitkän matematiikan, panostivat muihinkin luonnontieteellisiin aineisiin.

Kauppinen kyseenalaisti.

”Kysyin opettajalta, olisiko järkeä yhdistää matematiikkaa ja psykologiaa. Opettaja sanoi, että jos olet kiinnostunut johtamisesta, niin se toimisi.”

Kauppinen meni Helsingin yliopistoon opiskelemaan valtiotieteitä. Koulujen jälkeen hän pääsi S-ryhmän koulutukseen, jossa leivottiin nuorista talousoppineista johtajia.

Pian hän oli edennyt 24-vuo­tiaana neljän hengen johtoryhmään.

Kauppisen piti kouluttaa esimiehiä viemään muutoksia läpi. Pian muutkin huomasivat nuoren miehen potentiaalin.

”Monet tavarantoimittajat, kuten Valio, kyselivät, voisinko kouluttaa heidänkin esimiehiään.”

Kauppinen toimi sivutoimisesti myös Keskimaa-lehdessä päätoimittajana. Lisäksi hän oli konsulttiyhtiössä toimitusjohtajana 26-vuotiaana, kunnes perusti oman.

Elettiin 1970-lukua. Neuvostoliittoa johti Brezhnev, Vietnamissa käytiin sotaa, David ­Bowie oli nousemassa kansainväliseen suosioon, ja kauluspaitojen kaulukset olivat valtavat.

Suomessa oli 1976 paha lama. Kauppiselle sanottiin, ettei nyt kannata perustaa yritysvalmennusyritystä.

”Ja oikeassa olivat. Kaikki leikkasivat koulutusbudjeteistaan. Mutta ajattelin, että kun tästä selvitään, niin ideat olisi ainakin testattu.”

Kauppinen ryhmineen päätti panostaa tietoon. Hän haali tietoa ulkomaisista yliopistoista siitä, miten johtamista pystyisi kehittämään. Tavoite oli yksinkertainen: maailman parhaat johtamisohjelmat Suomeen.

Strategia oli ilmeisen onnistunut, sillä sama yritys on edelleen pystyssä, ja Kauppinen johtaa sitä edelleen – sillä erotuksella, että kansainvälistyessään nimi piti muuttaa Yritysvalmennuksesta VIA Groupiksi.

Kauppinen puhuu johtamisen elinkaaresta numeroin: 1.0-, 2.0- ja 3.0-johtaminen.

1.0- ja 2.0-johtamisen tulisi olla Kauppisen mukaan jo histo­riaa. Nämä aiempien vuosikymmenten johtamismallit eivät pysty reagoimaan riittävän nopeasti muuttuvaan maailmaan. Silti monissa yrityksissä käytetään tällaista johtamista.

”Jos 3.0-toimintaympäristössä yrittää johtaa 2.0-tyylillä, tulos on huono.”

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

”Lopeta kaikki, mitä teet kerran vuodessa, tai jos se on tär­keää ja hyödyllistä, tee sitä ­useammin. Esimerkiksi kerran vuodessa käytävät kehityskeskustelut ovat 1960-luvun väline. Ne eivät vastaa tämän päivän esimiesviestinnän tarpeita.”

Johtamisessa on Kauppisen mukaan aina otettava huomioon ympäristön vaateet.

”Jos johdat näin: ’tap, tap, tap’, ja ympäristö muuttuu näin: ’taptaptap’, siinä on paha ristiriita. Kitka yrityksen ja ympäristön välissä tappaa yrityksen.”


Jotta voi pysyä nopeasti muuttuvan maailman mukana, täytyy olla tietoa. Sitä luodaan VIA Groupissa tutkimalla jatkuvasti.

Esimerkiksi vuonna 2010 Kauppinen järjesti hänen mukaansa Suomen suurimman johtamistutkimuksen, jossa haastateltiin 225 johtajaa.

”Se tarkoittaa yhdeksää kuukautta pelkkää haastattelua päivästä päivään.”

Tällainen filosofia ei rajoitu pelkkään bisnekseen. Oli kyse sitten johtamisesta tai vaikka taiteesta, se, joka pystyy uudistumaan, pysyy elinvoimaisena.

Rolling Stones ei ole enää kiehtova yhtye, koska se tekee musiikkia edelleen 1.0- tai 2.0-meiningillä, 1970-luvun tapaan.

Sen sijaan esimerkiksi jatkuva uudistuja David Bowie oli jo 3.0-vaiheessa ennen kuin kuoli 69-vuotiaana ja oli sen takia edelleen merkityksellinen artisti.

”What got you here, won’t get you there”, Kauppinen sanoo. Eli “se, miten pääsit tähän pisteeseen, ei vie sinua seuraavaan pisteeseen”.

Taide on hyvä verrokki myös siinä, voiko kaikista tulla hyviä johtajia, vai onko johtajuus synnynnäistä.

”Johtaminen on kuin pianonsoittoa. Jos on sopivan kokoiset kädet ja musiikillista lahjakkuutta, on helppoa tulla erittäin hyväksi. Mutta vaikka ei olisi kovin musikaalinen, voi silti harjoitella ja oppia soittamaan taidokkaasti nuoteista.”

Johtajan on Kauppisen mukaan tärkeää myös osata erilaisia ­asioita.

”Usein kysytään, pitääkö johtajan olla tulosvetoinen vai empaattinen. Ei kysymys ole siitä, että joko tai. Täytyy olla kaikkea ja säätää toimintatapojaan sen mukaan, mikä on johdettavien tarve. Johtaja johtaa elämää, ja elämä on poikkitieteellistä. ”

Sen lisäksi, että on tietoa muista, täytyy olla tietoa itsestään.

”Jos tulisit meille koulutukseen, testaisimme aivosi, lähettäisimme tulokset Pohjois-Carolinaan analysoitaviksi ja laittaisimme tulokset pöydälle arvioitavaksi: mitkä ovat vahvuutesi, ja millaisia polkuja ja tottumuksia siellä on, jotka ovat haitallisia ja joita pitäisi kehittää.”

Johtajan täytyy myös pitää suuri kuva mielessä ja mennä sen linjan mukaan, joka on valittu. Mutta nopeita muutoksiakin täytyy kyetä tekemään.

Kauppinen esittää metaforan:

”Jos ajat suoraan ja teet vain pieniä korjauksia, mutkassa menee varmuudella metsään.”

Oli kyse sitten hyvästä johtamisesta tai hyvästä markkinatilanteesta, johtaja saa usein bonuksen, jos yritys menestyy.

Bonukset on kiinnitetty siihen, kuinka hyvää tulosta yritys tekee. Ja yrityksen tulos mitataan jokaisen kvartaalin jälkeen.

Tässä on syy, miksi kvartaalitalous on Kauppisen mukaan tiensä päässä.

”1990-luvulta tähän päivään saakka on pidetty tärkeänä, että omistajat ja johtajat ovat samalla linjalla. Tämä on nyt muuttumassa selkeästi.”

Ongelma on siinä, että bonukset ovat kiinni yrityksen markkina-arvossa.

Silloin toimitusjohtaja siis tuijottaa yleisöä, ei palloa.

”Moni on pannut firmoja pilalle siksi, että kvartaalin tulos saataisiin hyväksi. Jos odotustaso alittuu, osake tippuu, usein rajusti.”

Johtaja saattaa esimerkiksi alkaa säästää tuotekehityksessä, markkinoinnissa tai henkilöstössä, jotta kvartaalin tulos – ja oma bonus – on parempi. Säästöt voivat johtaa siihen, että yritys jää jälkeen kilpailijoistaan, ja ensi vuonna samaan aikaan yritys saattaa olla pahoissa vaikeuksissa.

Tällä tavalla yritysten saati omistajien tai yhteiskunnan etu ei ole mantra, jonka mukaan yrityksen ensisijainen tavoite on tuottaa voittoa omistajilleen.

”Omistajien tyytyväisyys ja omistaja-arvo ovat seuraus siitä, että asiakkaat on hoidettu hyvin ja henkilöstö pystyy hoitamaan asiakkaat paremmin kuin kilpailijat.”

Yritysmaailma on juuri tällä hetkellä innoissaan nuorista ja dynaamisista start-up-yrityksistä. Pitää olla pöhinää, tarinaa, teknologiaa, parikymppisiä toimitusjohtajia tennareissa ja pillifarkuissa.

Miksi meitä siis pitäisi kiinnostaa, kun ulkoisesti joulupukkia muistuttava, konservatiiviseen pukuun sonnustautunut liki 70-vuotias konsultti kertoo, miten yrityksiä täytyy johtaa?

Kysymys on ikäsyrjintää.

Ei ikä tarkoita sitä, että olisi pääkopaltaan vanha. Vanhuus on henkinen tila: kaksikymppinen, tapoihinsa juurtunut konservatiivi voi olla mieleltään vanha, ja seitsemänkymppinen, uusista asioista innostuva ihminen voi olla kuin kaksikymppinen.

Idea on siinä, että koko ajan täytyy haalia uutta tietoa ja pysytellä ajan hermolla. Haastaa itseään kiinnostumaan uusista ­asioista ja kyseenalaistamaan vanhoja toimintatapoja.

Se voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että 69-vuotias Bowie haastaa perinteiset rock-musiikin kuviot. Tai sitä, että 68-vuotias kokoomuslainen Kauppinen arvostelee kvartaalitaloutta ja on innokas some-aktiivi.

Kuka?

Tero J. Kauppinen


 Kansainvälinen liikkeenjohdon konsultti, johtamisen tutkija, strategi ja johtamisen kehittäjä. Syntynyt vuonna 1949.

 Koulutukseltaan valtio­tieteiden maisteri. Lisäksi johtamisalan tutkinto Kalifornian yliopistosta.

 Tasavallan presidentti myönsi Kauppiselle kanslianeuvoksen arvonimen tänä vuonna.

 Konsultoinut johtajia muun muassa sellaisissa yhtiöissä kuin Blackstone, Ferratum, Fibox, Elenia, Halton Group, Bank of ­Boston, Johnson & Johnson, Motorola, Unilever ja ­Valmet.

 Kauppisen perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme lasta.

 On kirjoittanut 18 johtamista käsittelevää kirjaa sekä kaksi dekkaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työ
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  8. 8

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon keskiosia – useiden kymmenien kerrotaan kuolleen, järistys runnoi taloja myös miljoonakaupunki Méxicossa

  10. 10

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää