Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Lepistö lopettaa uransa

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Laura Lepistö lopettaa uransa.
Laura Lepistö lopettaa uransa. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Taitoluistelija Laura Lepistö on päättänyt lopettaa kilpauransa. Espoolainen Lepistö, 23, on Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija, joka voitti urallaan Euroopan mestaruuden, EM-hopeaa ja EM-pronssia sekä MM-pronssia.

"Nyt tuntuu tosi hyvältä, kun päätöksen sai ääneen sanottua, tuli helpotuksen tunne", kertoi Lepistö Ylen Urheilukatu 2-ohjelmassa sunnuntaina.

"En voinut muuta kuin tehdä niin kuin itsestä tuntuu. Päätös on oikea."

Lepistö on kärsinyt pitkään loukkaantumisista eikä hän ole pystynyt Vancouverin olympialaisten (sijoitus 6:s) jälkeen kilpailemaan.

Lopullisen päätöksen tekemiseen Lepistö kertoi käyttäneensä paljon aikaa. Kaksi vuotta nilkan seudun hermokivuista kärsinyt luistelija elätteli moneen otteeseen toiveita paluusta kilpajäille, kunnes aika oli kypsä lopulliselle päätökselle.

"Yritin tehdä paluuta monta kertaa, mutta tuntuu kuin matto olisi aina vedetty jalkojen alta. Jalat eivät kestäneet kovaa harjoittelua. Päätös on ollut minulle itselleni melko selvä jo koko talven, vaikka halusinkin jättää takaportin auki mahdollisimman pitkään."

Loukkaantumiset ja takapakit sammuttivat myös isoimman palon kilpailemiseen. Vaikka jalat olisivat jotenkin harjoittelua kestäneetkin, koki hän kiinniotettavaa olevan liikaa. Säästöliekillä hän ei halunnut lähteä jatkamaan uraansa.

"Minulla on aina ollut kova asenne harjoitteluun ja olen nauttinut työnteosta. Ei olisi ollut järkeä jatkaa tätä hommaa puoliteholla. 80 prosenttia lasissa ei olisi riittänyt minulle, koska olen tottunut tekemään töitä 150 prosentin teholla."

Mustimpien hetkien äärellä Lepistö korostaa perheen ja lähimpien ystävien merkitystä, jotka jaksoivat tukea jalkakipujen kanssa painiskelevaa urheilijaa ja pitivät hänet ”mukavasti elämässä kiinni”, kuten hän itse sanoo. Menestyksestään hän haluaa kiittää isoa tiimiä, jotka ovat seisseet hänen rinnallaan jo pidempään.

"Urheilu on tiimityötä ja olen onnellinen, että ympärilläni on ollut iso joukko asiantuntijoita joille olen kiitollinen. Heistä erityismaininnan ansaitsee luonnollisesti valmentajani Virpi Horttana, joka on valmentanut minua aivan pikkutytöstä asti. Myös taloudellisten yhteistyökumppaneitteni lojaali tuki on ollut uskomattoman hienoa."

Oman uransa huippuhetkiksiLepistö nimeää kolme ylitse muiden: Torinon MM-pronssin sekä EM-kultamitalin täpötäydessä Hartwall Areenassa, jossa kotiyleisön kannustus ja tunnelma toivat mitalille entistäkin kirkkaamman värin. Vancouverin olympialaisiin osui puolestaan uran paras vapaaohjelmasuoritus.

"Asioita pohdittuani olen todennut, että olen saanut kaiken mitä urheilu-uraltani olen halunnut, ja itse asiassa saavuttanut paljon enemmänkin kuin ikinä osasin haaveillakaan. Voin siis olla vain ja ainoastaan onnellinen ja ylpeä saavutuksistani sekä niistä kaikista ainutlaatuisista hetkistä, joita olen saanut kokea urallani. Tämä tietoisuus on helpottanut päätöksen tekoa."

Lepistö aikoo silti jatkaa esiintymistään taitoluistelunäytöksissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?