Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myytti cupin taiasta

Urheilu
 
Johannes Laitila
Kirjoittaja on Lontoossa asuva vapaa toimittaja.
Adrian Dennis / AFP
ManU:n Darren Fletcher (vas.) ja Yeovilin Simon Gillett kohtasivat cupissa.
ManU:n Darren Fletcher (vas.) ja Yeovilin Simon Gillett kohtasivat cupissa. Kuva: Adrian Dennis / AFP

Tänäkin viikonloppuna Englannissa pelataan jalkapalloa. Ei kuitenkaan Valioliigaa. Tänä viikonloppuna saaren jalkapalloyleisö seuraa FA Cupin, eli Englannin cupin, neljättä kierrosta.

Englannin cup on jalkapallossa kaikkien kansallisten cupmuotoisten kilpailujen esimuoto. Seurattu tapahtuma, jossa sattuu jännittäviä asioita. Pieni seura kohtaa suuren, ja seuraa yllätys. Piskuisen stadionin katsojat ovat tohkeissaan, kun vieraileva ylemmän sarjatason seura ajautuu tappioon. Suut aukeavat hämmästyksestä.

Cupissa on taikaa, kuten sanotaan. Cupin taika vain on suureksi osaksi myytti, sillä niin monet ottelut ovat helposti epäkiinnostavia.

Asia paljastui cupin edellisellä, vuoden ensimmäisenä viikonloppuna pelatulla kolmannella kierroksella.

Ensinnäkin pelit oli ripoteltu usealle perättäiselle päivälle sen sijaan, että kierroksen kaikki pelit olisi pelattu lauantaina kolmelta (Suomen aikaa viideltä), kuten ennen. Se mikä toimii maajoukkueiden EM-karsinnoissa, ei välttämättä toimi Doncaster–Bristol-klassikoiden tulvassa – kaikella kunnioituksella Doncasteria ja Bristolia kohtaan.

Lisäksi kierros sattui olemaan hyvin yllätyksetön. Olisi liioiteltua väittää, että yllätysten aika olisi ohi. Suuret seurat ovat yhä suurempia, ja jos ne kompuroivatkin, yhä useammin on kyse siitä, että suurella seuralla on kentällä b-pelaajistonsa.

Se taas johtuu siitä, että suuret rahat ja merkittävimmät palkinnot odottavat toisaalla, pääosin liigassa. Joskus cupilla oli enemmän väliä suurillekin, mutta nyt on toisin.

Syitä voi etsiä vaikka Valioliigan ulkomaalaispelaajista, joille Englannin cupkulttuurin käsittäminen on aina olut vähän vaikeaa. Tai sitten syitä voi etsiä siitä, että kaksi ylintä sarjatasoa on vain kasvanut Englannin cupista ulos.

Toki taikaa vielä on, vaikka yllätyksiä ei sattuisikaan. Kymmenien miljoonien puntien arvoiset maailmantähdet olivat kuin rinnakkaisesta todellisuudesta, kun Ykkösliigan tyveen sijoittunut Yeovil kohtasi edelliskierroksella usvaisella, piskuisella ja loppuunmyydyllä kotistadionillaan Manchester Unitedin.

Yeovilin tappiokaan ei vienyt taikaa mennessään.

Cupkipuilu ei ole pelkästään tämän kauden ilmiö. Taian katoamisesta on puhuttu koko 2010-luvun ajan. Esimerkiksi kolme vuotta sitten cupin kolmannen kierroksen yleisömäärät olivat peräti 15,4 prosenttia pienemmät kuin kierroksen kotijoukkueiden yleisökeskiarvot liigassa siihen mennessä sillä kaudella.

Yksi yleisömääräennätys on myös rikottu tämän kauden cupissa. Kun Cardiff voitti viime kierroksella kotonaan Colchester Unitedin, paikalla oli 4 194 katsojaa. Se on Cardiffin historian pienin yleisömäärä viisi ja puoli vuotta sitten valmistuneella Cardiff City Stadiumilla.

Sellaista sattuu, jos fanit kääntävät selkänsä ja jos vastustaja sattuu tulemaan sarjatasoa alempaa essexiläisestä pikkukaupungista – ja jos ottelu sattuu olemaan cup-ottelu.

Cupin 4. kierroksen Manchester City–Middlesbrough jälkilähetyksenä: Viasat Sport klo 21.

Johannes Laitila
johannes.laitila@gmail.com
Kirjoittaja on brittiläistä jalkapalloa seuraava vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!