Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nooralotta Neziri kaipaa kokopäiväistä valmentajaa

Aituri on juossut jo kaksi SE:tä. Toinen niistä syntyi maanantaina Tampereella.

Urheilu
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Nooralotta Neziri harjoittelee yhteensä nelisen tuntia päivässä. Se vaatii paljon myös valmentajalta.
Nooralotta Neziri harjoittelee yhteensä nelisen tuntia päivässä. Se vaatii paljon myös valmentajalta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Moni urheilua ja liikuntaa harrastava tietää, että hyvä tulos voi tulla silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Niin kävi Nooralotta Nezirille Tampereen Tähtien kisoissa maanantaina. Neziri oli jo pakkaamassa kamppeitaan kotimatkalle Poriin, kun valmentaja Jussi Ihamäki sanoi, että eiköhän kuitenkin juosta vielä 60 metrin aidat.

Neziri juoksi ja juoksikin huippuajan – Suomen ennätyksen 7,99. Se on koko maailman kolmanneksi kovin hallissa tehty aika tällä hetkellä.

”No, kaikki parhaat eivät ole vielä edes juosseet aitoja. Yllätyin, että pääsin alle kahdeksan sekunnin, kun luulin, että juoksen jotain 8,15”, sanoo Neziri.

Euroopan tilastoissa Neziri on toisena. Valkovenäläinen Alina Talay on juossut 7,96.

Neziri harjoitteli joulukuussa Teneriffalla, ja Talay oli samassa harjoituspaikassa. ”Aika hassua, että Euroopan kaksi parasta aikaa on meillä.”

Neziri puhuu puhelimessa vähän tukkoisella äänellä. Flunssa iski viime viikolla Düsseldorfissa, jossa Neziri juoksi kauden ensimmäisessä aitakisassaan heti SE:n 8,06.

Vaikka ääni on maassa, mieli on korkealla. ”Aika nopeasti nousin näin korkealle, kun ajattelee, että viime kesän EM-kisoissa pääsin vain välieriin. Tuntuu hyvältä.”

Alkujaan hänen piti juosta Tampereen Pirkka-hallissa 60 metrin ja 100 metrin sileät. Satanen vaihtui valmentajan toiveesta 60 metrin aitoihin edellisiltana.
Kilpailupäivän aamuna Neziri oli vielä pitänyt esitelmän kauppakorkeakoulussa Porissa.

”Jos en olisi ensin juossut 60 metrin sileää, aitominen ei olisi ollut näin hyvää. Oli juminen olo.”

Neziri on tunnettu itsekriittisenä urheilijana. Vaikka kehitystä on tullut, se ei aina tyydytä juoksijaa.

”Viime kausi oli pettymys. Ennätykseni [100 metrin aidat] parani vain kuusi sekunnin sadasosaa. Suuri yleisö ehkä ajattelee toisin, mutta minulle se ei riittänyt”, sanoo Neziri, joka on pitkästä aikaa saanut harjoitella terveenä, jos pientä flunssaa ei lasketa.

”Ei saisi tulla yhtään vastoinkäymisiä.”

Vaikka kausi on lähtenyt liikkeelle kahdella ennätysjuoksulla, asiat voisivat olla paremminkin.

Tammikuussa Neziri twiittasi, että valmentajan puuttuminen leireiltä ja kisamatkoilta haittaa uraa.

Jos Ihamäki lähtee mukaan, Neziri maksaa itse valmentajan matkat sekä lukion liikunnan ja terveystiedon opettajan ansionmenetyksen.

Millainen merkitys kokopäivävalmentajalla olisi?

”Se helpottaisi paljon. Valmentajan mukanaolo on olennaista”, sanoo Neziri, jonka kevään ainoa ulkomaanleiri on huhtikuussa Floridassa.

Ihamäki lähtee mukaan matkalle, kun Suomen Urheiluliitto (SUL) on luvannut maksaa ylimääräistä tukea. Käytännössä se maksetaan Nezirin omasta valmennusrahastosta, johon liitto panee vähän lisää.

”Kerrankin iso kiitos liitolle”, sanoo Neziri. ”Asiaa ei kannata ajatella rahassa, vaan siten, että sen saa sitten jossain muussa takaisin.”

Neziri toivoo, että Ihamäki voisi ajan myötä keskittyä vain valmentamiseen. ”Se on myös hänen haaveensa. Nyt häneltä ei jää aikaa valmentaa ketään muuta.”

Mikä olisi oikea ratkaisu?

”Hankala juttu. Pitäisi ehkä olla valmennuksessa myös jokin junnuporukka, jota kautta saisi palkkaa.”

Suomen olympiakomitean huippuyksikön johtaja Mika Kojonkoski sanoo ymmärtävänsä Nezirin huolen, mutta voimavarat eivät riitä ammattivalmentajien palkkaamiseen.

”Se olisi tavoite ja ihanteellinen tilanne, mutta se ei ole realismia. Pyrimme auttamaan muuten mahdollisimman paljon”, sanoo Kojonkoski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!