Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ompelukerho kokoontuu"

HS kysyi mäkihypyn päävalmentajalta Pekka Niemelältä, miten hyppypukusäännöt muuttavat lajia.

Urheilu
 
Pekka Niemelä
Pekka Niemelä

Päävalmentaja Pekka Niemelä, miten tiivistät pukujen sääntömuutoksen?

"Kuuden sentin toleranssista siirryttiin käytännössä nollatoleranssiin. Vaikka sääntö sanoo kaksi senttiä, se tulee kankaan paksuudesta, eli kankaan sisämitta on body fit. Eli jos lantio on 100 cm, puvun ympärysmitta siinä kohdassa sai viime vuonna olla kuusi senttiä enemmän, mutta nyt vain kaks senttiä. Kun kankaan paksuus otetaan pois, puku on käytännössä ihonmyötäinen."

Miten merkittävä asia puku-uudistus on mäkihypyssä?

"Ero viime kaudesta tähän kauteen oli ehkä suurempi kuin moni kuvittelikaan. Prosentuaalisesti hyppääjän kantopinta-alaa on pienennetty runsaasti. Ihannehyppääjän vartalotyyppi on muuttunut leveäksi ja litteäksi. Voima-arvojen merkitys on noussut entisestään. Takatuulioloissa vauhdit hyppyrin nokalla ovat kasvaneet jopa n. 4–5 km/h. Vastatuulessa ei niin merkittävästi. Lentorata on vauhdin lisäyksestä johtuen lakipisteellä korkeampi. Pitkät hypyt pudottavat korkeammalta kuin ennen aiheuttaen voimakkaamman törmäyskulman alastulossa. Liitoefekti on pienentynyt."

Kenen aloitteesta muutos tehtiin?

"Joukkueet reagoivat viime keväänä maailmancupin finaalissa vahvasti pukukikkailuun. Kuvin ja videoin maajoukkueet näyttivät FIS:lle eriarvoisuuden pukujen koossa. FIS reagoi uudella säännöllä. Ihonmyötäinen ei salli kikkailua, se oli koko homman lähtökohta – helppo näyttää toteen ja testata."

Mitä mieltä olet muutoksesta?

"On vaikea sanoa, mihin kehitys vie. Ensitunnelma on herättänyt paljon ajatuksia, eivätkä ne ole olleet kaikki positiivisia. Tosin kesän GP-kilpailut onnistuivat hyvin. Jury oli hereillä eikä hyppäyttänyt ylipitkiä hyppyjä. Mielestäni suurin haaste liittyy lentorataan. Se ei ole optimaalinen kehitys."

Miten olette asennoituneet muutokseen?

"Joukkueen mottona on ollut, että yritämme parhaamme mukaan omaksua uuden säännön. On oltava muutosherkkä. Säännöt ovat sääntöjä, joiden rajoissa päävalmentaja ja urheilijat yrittävät etsiä optimaalista suorituskykyä. Uuden säännön tullessa joku aina oppii metkut nopeammin kuin joku toinen. Suomalaiset haluavat olla ainakin muiden mukana, jos mahdollista niin kärkipäässä, oppimassa uuden säännön haasteet ja ratkaisut."

Mitä muutos käytännössä merkitsee hyppääjälle?

"Uusia pukujen kaavoja, uusia pukuja, uutta lennon luottamuksen rakentamista, lentopinta-alan rakentamista vartalosta suksiin. Suksen kanttikulma ilmalennossa muuttuu, koska suksen alle on saatava painetta mahdollisimman paljon. Uuden omaksumista ja avointa mieltä. Työlästä se on myös siksi, että kankaan venyessä ylämäen asennossa joudutaan jokaisen kisan jälkeen varmistamaan mitat, ettei puku ole venynyt liian isoksi. Ompelukerho kokoontuu joka ilta ennen maailmancupin kilpailua."

Miten kilpailukykyisiä olette pukujen osalta?

"Urheilijat maksavat itse pukunsa ja kaikki välineensä. Meillä ei ole suurta mahdollisuutta testata tai etsiä optimia pukujen osalta, koska yksi puku maksaa noin 400 euroa. Koko mc-kauden minimipukumäärä on noin kymmenen. Maailmancupissa on urheilijoita, joilla on jokaisessa kilpailussa uusi puku. Ompelutyön hoitavat käytännössä urheilijat itse. Kun kisoja on noin 35, ei voi välttyä ompelun aakkosten oppimiselta."

Muuttuvatko voimasuhteet maailmancupissa muutoksen seurauksena?

"Kesä-GP:n seurauksena kyllä hieman, mutta toisaalta talvi näyttää. Mielestäni kuitenkaan yhtälöä tekniikka–fysiikka–henkinen suorituskyky ei yksi pukusääntö muuta mihinkään. Vahvimman suorituskyvyn omaavat hyppääjät pärjäävät edelleen parhaiten. Eli kohtuullisen sama tulosliuska, mutta top-10:ssä tulee olemaan muutoksia."

Jääkö vielä mahdollisuutta pukukikkailuille?

"Epäilen, että kyllä. Kankaalla voi aina tehdä ratkaisuja, vaikka ilmanläpäisy, kankaan paksuus ja pinta-ala on määritetty. Esimerkiksi löysempi kangas venyttää haaroväliä alemmaksi. Mittaustilanne kopissa on eri asia kuin ilmalento. Paljoa ei voi kikkailla."

Maailmancupin ensimmäinen henkilökohtainen kilpailu hypätään tänään Lillehammerissa. Suomalaisista eilisen karsinnan selvittivät Sami Niemi (10:s) ja Janne Happonen (30:s).

Stian Lysberg Solum AFP
Uusi hyppypukusääntö koitui eilen Itävallan kohtaloksi Norjan Lillehammerissa hypätyssä maailmancupin sekajoukkuekilpailussa. Maa hylättiin Andreas Koflerin (kuvassa) liian suuren hyppypuvun vuoksi. Suomi sijoittui kymmenenneksi joukkueella Julia Kykkänen, Sami Niemi, Jenny Rautionaho ja Janne Happonen. Kilpailun voitti Norja.
Uusi hyppypukusääntö koitui eilen Itävallan kohtaloksi Norjan Lillehammerissa hypätyssä maailmancupin sekajoukkuekilpailussa. Maa hylättiin Andreas Koflerin (kuvassa) liian suuren hyppypuvun vuoksi. Suomi sijoittui kymmenenneksi joukkueella Julia Kykkänen, Sami Niemi, Jenny Rautionaho ja Janne Happonen. Kilpailun voitti Norja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!