Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

400 manipuloitua ottelua vain jäävuoren huippu

Singaporesta johdettu rikollisjärjestö organisoi vedonlyöntivilppejä ympäri maailmaa  

Urheilu
 
Dylan Martinez Reuters
Poliisi epäilee, että vedonlyöntihuijarit ovat manipuloineet myös kahta Mestarien liigan ottelua.
Poliisi epäilee, että vedonlyöntihuijarit ovat manipuloineet myös kahta Mestarien liigan ottelua. Kuva: Dylan Martinez Reuters

Keskusrikospoliisin mukaan Suomessakin tarkkaillaan nykyään epäilyttäviä otteluita.

380 manipuloitua jalkapallo-ottelua ympäri Eurooppaa. Mukana Mestarien liigan sekä EM- ja MM-karsintojen otteluita. Yli 400 virkailijaa, pelaajaa, seurojen edustajaa ja rikollista epäiltynä tulosten manipuloinnista ja vedonlyöntivilpistä.

Tästä on kyse

Historian suurin vedonlyöntiskandaali

 Euroopan poliisiviranomainen Europol kertoi maanantaina historian suurimmasta jalkapallotulosten manipulointivyyhdistä. Yli 380 ottelun tulosta on manipuloitu vedonlyöntivoittojen saamiseksi.

 Toimintaa ovat johtaneet järjestäytyneet rikolliset Singaporesta.

 Suomen poliisi oli mukana selvittämässä vyyhteä.

Euroopan poliisiviranomaisen Europolin maanantaina julkistaman tutkinnan tulokset olivat karua kuultavaa. Poliisit paljastivat historian laajimman jalkapallotulosten manipulointiskandaalin, jossa tutkinta ulottui 15:een Euroopan maahan.

"Tämä on synkkä päivä Euroopan jalkapallolle", sanoi Europolin johtaja Rob Wainwright tiedotustilaisuudessa Haagissa.

Hänen mielestään järjestäytyneen rikollisuuden ote jalkapallosta uhkaa jo koko lajin rakenteita.

"Ja tämä on vain jäävuoren huippu", Wainwright jatkoi.

Nyt tutkittujen otteluiden lisäksi selvitystä odottaa heti 300 uutta vilpilliseksi epäiltyä peliä. Niiden myötä tutkinta laajenee Afrikkaan, Aasiaan sekä Etelä- ja Keski-Amerikkaan.

Etenkin Saksassa vedonlyöntisotku nousi tiedotusvälineiden pääuutiseksi. Europolin mukaan suurin osa vilppiotteluista pelattiin Turkissa (79) ja Saksassa (70).

Myös suurin osa jutussa epäillyistä henkilöistä asuu tai on asunut Saksassa.

Suomi on jalkapallossa urheilullinen kääpiö, mutta eurooppalaisessa poliisitutkinnassa suomalaiset olivat mukana eturivissä.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla kaksi vuotta sitten pidätetyn singaporelaisen vedonlyöntihuijarin Wilson Raj Perumalin tapauksesta lähti purkautumaan vyyhti, jonka selvittämisessä Suomen poliisi teki tiivistä yhteistyötä Saksan, Itävallan, Unkarin ja Slovenian viranomaisten kanssa.

"Tässä paljastettiin, miten laaja ja vakava ongelma on kyseessä. Se on osa organisoitua rikollisuutta", Europolin tiedotustilaisuudessa Haagissa paikalla ollut rikostarkastaja Ari Karvonen sanoi HS:lle puhelimitse.

Europolin mukaan kaiken takana on aasialainen rikollissyndikaatti, yksi ja sama organisaatio, joka on toiminut ympäri maailmaa, lahjonut pelaajia ja tehnyt miljoonien eurojen voitot järjestämillään vedonlyönneillä.

"En kommentoi yksittäisiä tapauksia tai henkilöitä, mutta kyllä tässä jäljet johtavat tuonne Singaporen suuntaan", Karvonen sanoi.

Organisaatio on paljastettu, mutta pystytäänkö sen toiminta lopettamaan?

"Ainakin sitä on pystytty vaikeuttamaan. Tekijöitä on tunnistettu, mutta osaltaan asian vaikeus ja pitkäkestoisuus johtuu siitä, että ei ole puhuttu pelkästään Euroopasta, vaan Aasiasta lähtöisin olevasta toiminnasta. Sitä, miten näitä Aasian valtioita saadaan mukaan tähän tutkintaan ja toimimaan, viedään Europolin ja Interpolin tasolla eteenpäin", Karvonen sanoo.

Karvosen mukaan Keskusrikospoliisi "katselee nyt jalkapalloa uusin silmin". Jopa yksittäisiä otteluita saatetaan Suomessakin tarkkailla, jos siihen on aihetta.

"Yksityiskohtaisemmin en kerro, mutta tähän on nyt verkosto olemassa", Karvonen sanoi.

Robin Van Lonkhuijsen AFP
Europolin johtaja Rob Wainwright (keskellä) kertoi jalkapallon suuresta manipulointiskandaalista maanantaina Haagissa.
Europolin johtaja Rob Wainwright (keskellä) kertoi jalkapallon suuresta manipulointiskandaalista maanantaina Haagissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!