Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pukukopissa haisee homofobia

Urheilu
 

Kiekkopomoilla oli ennen vanhaan helppoa, kun kukaan ei oikeasti välittänyt. Sitten vuonna 1995 Leijonat voitti ensimmäistä kertaa maailmanmestaruuden, ja jääkiekosta tuli koko Suomen lemmikki.

Kiitollinen kansa on hoitanut leiviskänsä: maahan rakennetaan koko ajan lisää jäähalleja, ja yhä useammat vanhemmat kuskaavat tulevia NHL-tähtiään treeneihin.

Suosion myötä jääkiekosta on kuitenkin tullut kaikille vapaata riistaa. Jokaisella on lajista mielipide, ja usein se on erilainen kuin esimerkiksi kiekkoväen ylipäälliköllä Kalervo Kummolalla.

Tällä kertaa kiekkokeskustelu koskee kaukaloväkivaltaa. Jääkiekkoväki on ihmeissään, kun yhtäkkiä laji ei kelpaakaan. Heidän ensimmäinen reaktionsa oli tuttu: näin on pelattu vuosikymmeniä; älkää puuttuko asioihin, joita ette ymmärrä.

Kiekkoväki on osin oikeassa. Ei lätkästä ole nyt tullut väkivaltaista. Se on kontaktilaji, jossa tapahtuu vahinkoja ja ylilyöntejä. Jääkiekkoon kuuluu olennaisesti piirteitä, jotka moni ns. ulkopuolinen voi kokea väkivallaksi.

Siinä kiekkoväki on tietysti väärässä, että jääkiekko on pyhitetty heille. Kaukaloiden ulkopuolella maailma on muuttunut, ja nyt on jääkiekon vuoro tulla perässä.

Kiekkoväkivalta on koskettava aihe, mutta olisi urheilussa haastavampiakin teemoja.

Urheilussa riittää kirjoittamattomia sääntöjä, ja yksi vanhimmista kuuluu näin: Mitä pukukopissa tapahtuu, se pukukoppiin jää.

Valitettavasti.

Arkielämässä meitä on monenlaisia, monen värisiä ja muutenkin erilaisia. Urheilussa erilaisuus koetaan usein mieluummin ongelmana kuin rikkautena.

Ilmapiiri pukukopeissa on usein konservatiivinen ja yhdenmukaisuuteen painostava. Mitä sitä kiertelemään – pahimmillaan ilmapiiri on sovinistinen, rasistinen ja homofobinen.

Tabuja rikotaan harvoin, joskus sentään. Jalkapalloilun erikoislehti World Soccer esitteli tammikuun numerossaan kymmenen homopelaajaa. Miesten kohtalo oli karu. Osa oli päättänyt pelinsä syrjinnän takia, kaksi oli tappanut itsensä.

Mitenhän meillä Suomessa?

kari.raisanen@hs.fi
Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?