Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porton resepti: osta halvalla, myy kalliilla

Urheilu
 
Miguel Riopa / AP
Porton kolumbialaishyökkääjä Jackson Martinez (vas.) taisteli pääpallosta Olhanensen Tiago Terroson ja Mauricion kanssa Portugalin liigan ottelussa helmikuussa. Martinez johtaa maalipörssiä ylivoimaisesti ja Porto on Benfican jälkeen sarjassa toisena.
Porton kolumbialaishyökkääjä Jackson Martinez (vas.) taisteli pääpallosta Olhanensen Tiago Terroson ja Mauricion kanssa Portugalin liigan ottelussa helmikuussa. Martinez johtaa maalipörssiä ylivoimaisesti ja Porto on Benfican jälkeen sarjassa toisena. Kuva: Miguel Riopa / AP

Jackson Martínez on portugalilaisseuran uusin täsmäase. Falcaoon verrattu maalitykki yrittää viedä Porton Mestarien liigassa puolivälieriin.

Kun Jackson Martínez siirtyi kesällä meksikolaisesta Jaguaresista Portoon, kauppa ei hetkauttanut juuri ketään.

Harva oli edes kuullut kolumbialaisesta Martínezista, ja vajaan yhdeksän miljoonan euron siirtosumma oli kaukana eurosarjojen isoimmista kesäkaupoista.

Siirrosta on kulunut runsaat puoli vuotta, ja nyt Martínezia viedään huhupuheissa lähes kaikkiin Euroopan suurimpiin seuroihin. Hänen perässään ovat lehtitietojen mukaan Atlético ja Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Chelsea sekä moni muu.

Hintapyyntö on noussut pitkälti yli 20 miljoonaan euroon, ja se nousee koko ajan. Martínez on ollut täysin pitelemätön.

Hän on pelannut Portugalin pääsarjassa 22 ottelua ja tehnyt niissä 23 osumaa. Mestarien liigassa maaleja on tilillä kolme. Martínezia verrataan jatkuvasti toiseen kolumbialaiseen, joka kylvi vielä toissa kaudella Portossa tuhoa: Radamel Falcaoon.

"En pidä vertailuista, sillä jokaisella on oma tapansa pelata. Falcao kirjoitti nimensä Porton historiaan, ja minä olen alkanut tehdä samaa", Martínez sanoi Euroopan jalkapalloliiton Uefan haastattelussa.

Martínez on yksi niistä pelaajista, joihin katseet kääntyvät tänään, kun Porto kohtaa Mestarien liigan neljännesvälierien toisessa osassa Málagan. Porto pääsee kamppailuun hyvistä asemista, sillä se voitti ensimmäisen osaottelun kotonaan 1–0.

Martínezin tarina kertoo paljon siitä, miten Porto toimii.

Porto ostaa tuntemattomia jalkapalloilijoita suhteellisen halvalla, pyrkii kasvattamaan heistä tähtiä ja myymään heidät megaseuroihin kovilla summilla.

Logiikka on yksinkertainen, ja samaan pyrkivät lukuisat muut seurat, mutta Porton tapauksessa voidaan puhua todellisesta onnistumisesta. Toimintamalli on pitkälti pakon sanelema, sillä Portugalin liiga ei ole niin vetovoimainen, että se kiinnostaisi tähtinimiä.

Porto myi viime syksynä ykköshyökkääjänsä Hulkin pietarilaiseen Zenitiin, ja siirtosumma oli lähteestä riippuen peräti 40–60 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin Falcao siirtyi Atlético Madridiin 40 miljoonalla.

Porto oli aikoinaan maksanut Hulkista ja Falcaosta vain murusia verrattuna hintaan, jolla se myi tähtikaksikkonsa.

Martínez ei ole nykyjoukkueesta ainoa, jonka perässä megaseurat roikkuvat kymmenien miljoonien seteliläjän kanssa.

James Rodríguez, Nicolás Otamendi, João Moutinho ja Fernando ovat pelaajia, joiden myynti olisi Portolle valtava taloudellinen voitto.

Pelaajatarkkailun ja -kasvatuksen lisäksi Porto voi kehua valmentajillaan. Esimerkiksi José Mourinho ja André Villas-Boas siirtyivät maailman suurimpiin seuroihin ja sarjoihin Portosta.

Tähtipelaajien ja -valmentajien myymisestä huolimatta Porto pysyy vuodesta toiseen Euroopan terävimmän kärjen tuntumassa. Mestarien liigan se voitti vuonna 2004 ja Eurooppa-liigan 2011.

Mestarien liigan keskiviikon neljännesvälieräpelit kello 21.45: Málaga–Porto (MTV3 MAX Sport 2) ja Bayern München–Arsenal (MTV3 MAX Sport 1). Tiistain pelien tulokset eivät ehtineet tähän HS:n painokseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!