Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vettä, pähkinöitä ja vauvanpyyhkeitä

Urheilu
 
Lumikenkiä Grönlannin-juoksijat voivat tarvita esimerkiksi alkumatkalla. Vasta matkan lopulla lännessä lienee tasaisempaa.
Lumikenkiä Grönlannin-juoksijat voivat tarvita esimerkiksi alkumatkalla. Vasta matkan lopulla lännessä lienee tasaisempaa.

Grönlannin halkijuoksun aikana Jukka Viljanen tarvitsee ainakin 5 000 kilokaloria päivässä.

Maasto vaihtelee

Reitin on suunnitellut tanskalainen Jens-Erik Nielsen, joka on hiihtänyt mannerjäätikön halki kahdesti. Pinta on ollut Nielsenin mukaan kummallakin kerralla erilainen. Ennalta on vaikea arvioida, milloin juoksijat tarvitsevat lumikenkiä. Juoksijoiden kiusana ovat esimerkiksi tuulten muovaamat lumimöykyt.

Koiravaljakot turvana

Kaksi koiravaljakkoa ja grönlantilaiset ajomiehet ovat juoksijoiden turvana. Nielsen kulkee valjakoiden kyydissä ja suksilla.

Elämän vesi

Juoksun aikana Viljanen juo puoli litraa vettä tunnissa. Vettä haetaan koiravaljakoista. Veden sulattaminen lumesta on huoltojoukkueen tärkeimpiä tehtäviä. Vettä kuluu päivässä vähintään viisi litraa. Viljanen panee vesipulloon rooibosteepussin ja hunajaa.

Hätäreppu valmiina

Juoksijoilla on selässään viisi kuusi kiloa painava reppu. Se otetaan selkään, kun koiravaljakot menevät edeltä tekemään leiriä. Repussa on untuva-asu, litra vettä, vararavintoa (ravintogeelejä, kuivalihaa ja espanjalaisia makkaroita) ja radiopuhelin. Yhdessä repussa on kevyt hätäteltta ja toisessa satelliittipuhelin. Köysi on yhdistävä elämänlanka sokaisevassa myrskyssä.

Ruoka aina mielessä

Viljanen tarvitsee 5 000 kilokaloria päivässä, kun 2 000 riittää vähän liikkuvalle samankokoiselle miehelle. Päivä alkaa maitoon keitetyllä norjalaisella puurolla.

Juoksun aikana Viljanen syö ravintogeelejä, energiapatukoita ja suolapähkinöitä.

Illalla on palautumispirtelöä, keittoa, pastaa, espanjalaisia makkaroita, suklaavanukasta, ja kaakaota. Suklaata menee ainakin 100 grammaa päivässä.

Lisänä on nelisuolaa, jossa on kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja natriumia. Mustikkajauhetta Viljasella on aina mukana.

Päiväohjelma on tarkka

Viljanen ja Maud heräävät 5.30 ja alkavat juosta kahdeksalta. Tavoitteena on juosta 35 kilometriä päivässä yhteen menoon. He juoksevat 20 minuuttia kerrallaan ja juovat vettä minuutin ja syövät ravintogeeliä.

Kun päivän juoksua on jäljellä kaksi tuntia, koiravaljakot lähtevät edeltä rakentamaan leiriä.

Telttoja on kolme, joista juoksijoiden teltta nousee ensin. Teltoilla juoksijat alkavat syödä heti nopeuttaakseen palautumista.

Saippua jää kotiin

Retkikunta ei voi peseytyä vedellä koko aikana. Nivuset, kainalot ja takapuoli täytyy pitää puhtaina kosteuspyyhkeillä. Viljanen käyttää vauvoille tarkoitettuja.

Rakkoja tulee varmasti

Jalkojen ja varpaiden hoitaminen on jatkuvaa. Rakkoja tulee yleensä hankaliin paikkoihin. Ne pitää puhkaista vierestä terveen ihon kautta. Päälle pannaan antibioottivoidetta ja urheiluteippiä. Varpaankynsien kulmat pitää hioa.

Kinesioteippi tukee Viljasen pulmallista vasenta polvea. Teippi myös suojaa paleltumilta. Pienikin paljas ihonkaistale jäätyy pian pahassa tuulessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?