Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grönlannin halkijuoksu alkaa pakkasessa

Edessä odottaa 620 kilometriä, jotka on tarkoitus taittaa 35 kilometrin päiväannoksina

Urheilu
 
Jukka Viljanen
Greg Maudilla ja Jukka Viljasella on edessään 620 kilometrin juoksumatka Grönlannin jäätiköillä.
Greg Maudilla ja Jukka Viljasella on edessään 620 kilometrin juoksumatka Grönlannin jäätiköillä.

Jukka Viljanen ja Greg Maud olivat valmiina urakan ensimmäisiin juoksuaskeleisiin.

Grönlannin poikki ensimmäisinä juoksevat Jukka Viljanen ja Greg Maud valmistautuvat sunnuntaina ottamaan urakan ensimmäiset askeleet valtavan mannerjäätikön itäreunalla Isortorqissa.

Jäätikkö on pienestä taajamasta länteen noin viiden kilometrin päässä, uhkaavana tai houkuttelevana.

"En ole ikinä ollut suuren jäätikön juurella, täällä alkaa suuri seikkailu. Voi olla, että joudumme tekemään enemmän duunia kuin arveltiin", Viljanen pohti HS:lle ennen lähtöä Tasiilaqissa.

Starttia kaksikko yrittää jo sunnuntaina, vaikka alkuperäisessä aikataulussa lähtö oli merkitty maanantaiksi.

"Sitten sen näkee."

Juoksumatkaa on edessä noin 620 kilometriä. Päivässä on tarkoitus juosta 35 kilometriä. Jäätikön keskellä on ollut yöllä pakkasta yli kaksikymmentä astetta ja päivälläkin yli kymmenen.

Viljasen ja Maudin mukana on kaksi grönlantilaisen ammattilaisen ajamaa koiravaljakkoa. Koirat kiskovat telttoja, vesipulloja ja ruokaa, jota kuluu ainakin 5 000 kilokaloria päivässä miestä kohden. Reitin kahdesti hiihtänyt tanskalainen kovien olojen asiantuntija Jens-Erik Nielsen kulkee valjakoiden mukana.

Kaksikko pakkasi sauvat mukaan. Tuliko seikkailusta sittenkin maailman ensimmäinen sauvakävely halki Grönlannin?

"Ei me ruveta kävelemään, siinä menisi ikuisuus", Viljanen hymähtää. Kävelyaskeltakaan ei oteta, on periaate.

Sauvat ovat kuitenkin varsinkin vaikealla alkunousulla mannerjäätikön reunalle. Sauvojen tuella kevenee päkiään kohdistuva voima sen verran, että vaikeassa maastossa jalkaterä pääsee vähän vähemmällä. Rasitusvammojen vaara vähenee.

Espoolainen Viljanen on harjoitellut sauvojen kanssa juoksemista merenjäällä kotikaupungin edustalla. Maudille sauvajuoksu on uusi haaste.

Sauvat ovat alumiinia, joka Viljasen haastatteleminen seikkailuammattilaisten mukaan kestää parhaiten kylmässä. Mukaan lähtee kolme sauvaa juoksijaa kohden ja useita varasompia.

Juoksuaskel on tällaisella reissulla lyhyt ja tiheä. Viljanen opastaa, että pitkään jäällä viipyvä askel käy raskaaksi, koska virheaskelluksen mahdollisuus kasvaa. Askeleen pitää olla terävää tikkaamista, ja jalan pitää pysyä lantion alapuolella.

"Juokseminenhan on sellaista hallittua eteenpäin kaatumista", Viljanen muistuttaa.

Ensimmäiset sata kilometriä nousuinen ovat reitin ylivoimaisesti haastavimmat. Viljanen muistuttaa, että mannerjäätikön laelta yli kahden ja puolen kilometrin korkeudesta saapuvat tuulet voivat itärannikon laitamilla yltyä pelottaviksi piteraq-myrskyiksi. Jos niin käy, retkikunta ei hievahda teltoista, jotka pitää kiinnittää perusteellisesti jäähän.

HS seuraa juoksun etenemistä ensimmäisistä päivistä alkaen, joskin aloituspäivänä retkikunnalla voi olla muutakin säätämistä kuin satelliittipuhelinten. Perillä Kangerlussuaqissa juoksija ovat ehkä kolmessa viikossa, jos myrskyt tai muut vastoinkäymiset eivät hidasta. Aikataulu ei ole tiukka.

"Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita. Ehkä sen johtuu siitä, etten ole mikään huippu-urheilija. Minuun on kai helpompi samaistua sellaisenkin, joka ei itse juokse", Viljanen uskoo.

Seuraa Jukka Viljasen ja Greg Maudin juoksua poikki Grönlannin hs.onlinessa, kun juoksu pääsee käyntiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?