Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maagisen snookertaiteilijan jäähyväiset

Snookernero Ronnie O'Sullivan on tällä kertaa todella lopettamassa uransa

Urheilu
 
Paul Ellis AFP
Tämänvuotinen MM-turnaus on Ronnie O'Sullivanille jo 21. putkeen. Saaliina on neljä mestaruutta, viisi välieräpaikkaa ja viisi puolivälieräpaikkaa.
Tämänvuotinen MM-turnaus on Ronnie O'Sullivanille jo 21. putkeen. Saaliina on neljä mestaruutta, viisi välieräpaikkaa ja viisi puolivälieräpaikkaa. Kuva: Paul Ellis AFP

Seitsemän miljoonaa puntaa urallaan ansainneen Ronnie O'Sullivanin päällä on kirous. Hän on liian hyvä omaan lajiinsa.

Suvereenia urheilijaa on hypnoottista katsella. Kun jokainen liike on hiottu omaksi taidesuunnakseen, pahin vastustaja on enää urheilijan oma pääkoppa.

37-vuotias britti Ronnie O'Sullivan kuuluu tähän poikkeusyksilöiden joukkoon.

Snooker on pakopaikka kiivastahtisesta maailmasta. Hitaimmillaan se on kuin katsoisi matemaatikkoa, joka ratkaisee vaikeaa yhtälöä. Lyöntiä punnitaan pitkään, kiven kulku pöydällä suunnitellaan neljä lyöntiä eteenpäin ja polemisoidaan hartaasti vastustajan siirrot.

Yskökset hiljaisessa katsomossa kiihtyvät, joku haukottelee.

Mutta kun vihreän veran ääreen astuu O'Sullivan, tunnelma sähköistyy. Hänen jokaiseen otteluunsa on tatuoitu odotus: nyt voi tapahtua jotain hienoa.

O'Sullivan hallitsee lyöntitekniikan mestarillisesti. Hän lyö vaivatta sekä vasemmalla että oikealla kädellä, minkä ansiosta hän hallitsee koko pöytää. Osa vastustajista on vuosien saatossa ottanut jopa loukkauksena sen, että heitä piestään osin vasemmalla kädellä pelaten.

Liikkeet ovat herkät, ja kosketus on eroottisen pehmeä. Lempinimensä "Rocket" hän on ansainnut ajoittain tuomarin pallonnostotahtiakin kiivaammin takovalla pelityylillään, joka on vieläpä konemaisen tarkkaa. Kohdepallot putoilevat keskelle pussia, ja lyöntipallo jatkaa matkaansa sentilleen siihen mihin mestari on sen tarkoittanutkin.

"Pidän snookeria taiteena, ja pelin pitää näyttää kauniilta. Masennun, ellen pysty siihen", O'Sullivan kertoi pelistään brittimedialle vuonna 2001.

O'Sullivan on täysiverinen perfektionisti, ankara itselleen ja kärsinyt vuosia masennuksesta. Ellei peli suju riittävän kauniisti, O'Sullivan huiskii lyöntinsä pikatahtia päin seiniä tai lähtee jopa kesken pois. Niin kävi UK Championshipin puolivälierässä vuonna 2006, kun Rocket epäonnistui pussituksessa ottelun puolivälissä tilanteessa 1–4.

Tänään sunnuntaina O'Sullivan pelaa uransa viidennen MM-finaalin Sheffieldin The Crucible -teatterissa. Hän ei ole hävinnyt yhtäkään finaalia Cruciblessa, snookeristien mekassa.

Lajietiketti on äärimmäisyyksiin asti herrasmiesmäinen. Taiteilija on tärisyttänyt herkkää tasapainoa useasti, ja jälleen tällä viikolla kohahti.

"En kaivannut snookeria tippaakaan, mutta tarvitsin rahaa. Lasten koulumaksuja on rästissä", O'Sullivan perusteli BBC:lle osallistumistaan tämän vuoden MM-turnaukseen.

O'Sullivan tuli Sheffieldiin vuoden sapatilta. Lopettamisesta hän on puhunut jo vuosia.

"Tämä on todennäköisesti viimeinen MM-turnaukseni. Snooker ei ole minua varten, tahdon viettää aikaa kotona, nähdä ystäviä ja laittaa ruokaa, en halua olla julkkis, joka elää valokeilassa."

Mutta rahanko takia? Puhutaan miehestä, jonka uran palkintoansiot kohosivat lauantaisen välierävoiton ansiosta yli seitsemän miljoonan punnan.

Brittimedia soitti lajilegenda Steve Davisille, jonka mukaan snookerpiirit saattavat pitää O'Sullivanin rahapuheita epäkunnioittavina.

Kukaan ei tiedä, oliko O'Sullivan tosissaan.

Mutta hän on pelannut snookeria ammatikseen 20 vuotta, ja vuoden 1997 UK Championship -voitostaan lähtien suurennuslasin alla. Lähes yhtä kauan mies on paininut päihdeongelmien ja masennuksen kanssa. Lajissa, joka vaatii äärimmäistä tarkkaavaisuutta ja hermokontrollia, on uskomaton saavutus voittaa samalla 24 ranking-turnausta ja neljä maailmanmestaruutta.

Mitä Rocket tekee maanantaina päättyvän finaalin jälkeen? Ja lopettaako hän todella?

Kukaan ei tiedä. O'Sullivan kertoi lopettamispuheiden yhteydessä kaipaavansa tavallisen pulliaisen elämää ja siirtyvänsä ehkä kiinteistöbisnekseen. "Haluan, että voin joka aamu kävellä toimistolle ja nähdä työkavereita niin kuin kaikki muutkin."

O'Sullivan on hiukan samankaltainen luomus kuin tennispelaaja Andre Agassi. Loputon taiteilija, joka rakastaa lajiaan, mutta vihaa kohtaloaan olla siinä liian täydellinen.

Kun O'Sullivania katsoo oikein tarkasti, hän näyttää vanhenneelta kirjailijalta: lause on yhä mestarillinen, mutta silmissä ei ole enää entistä paloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?