Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voimistelijan unelma mureni – kaksi kertaa

Voimistelija Salla Puustinen loukkaantui pari minuuttia ennen h-hetkeä

Urheilu
 
Sami Kilpiö HS
Salla Puustinen, 21, aloitti joukkuevoimistelun 6-vuotiaana. Vuonna 2011 hän siirtyi espoolaiseen OVO Teamiin, joka taistelee maailmanmestaruudesta viikonloppuna Lahdessa.
Salla Puustinen, 21, aloitti joukkuevoimistelun 6-vuotiaana. Vuonna 2011 hän siirtyi espoolaiseen OVO Teamiin, joka taistelee maailmanmestaruudesta viikonloppuna Lahdessa. Kuva: Sami Kilpiö HS

Salla Puustinen kävi harjoituksissa kahdeksan kertaa viikossa, vaikka oli loukkaantunut. Hän halusi Lahden kotikisoihin, jotka järjestetään ensi viikonloppuna.

Kaksi minuuttia ennen suoritusta kaikki sortui.

Tähän hetkeen joukkuevoimistelija Salla Puustinen oli valmistautunut koko vuoden. Harjoitukset kahdeksan kertaa viikossa, tuhansia ja taas tuhansia toistoja, keskittymistä tähän hetkeen, lajin MM-kisoihin.

Toukokuussa 2012 Puustinen ja muut Espoon Olarin joukkuevoimistelijat olivat valmiit astumaan lavalle MM-kisoissa Espanjan Cartagenassa. Valmentaja Anneli Laine-Näätänen oli treenannut urheilijat esitykseen, joka ällistyttäisi yleisön ja tuomarit.

Täältä tultaisiin kotiin kultaiset mitalit kaulassa. Juuri ennen esitystä joukkue harjoitteli vielä yhtä kuviota, nostoa, jossa Puustinen kohosi korkeimmalle.

Sitten Puustinen putosi. Hän tömähti maahan ja loukkasi polvensa.

Puustinen vietiin sairaalaan. Joukkueen urheilijat itkivät, valmentaja huusi. Kisaamaan lähdettiin yhden urheilijan vajauksella. Olarin Voimistelijoiden OVO Team jäi viidenneksi.

"Salla oli meidän paras tyttö", Laine-Näätänen sanoo.

OVO Teamin valmentaja Laine-Näätänen on lajin legenda, joka on valmentanut joukkueensa seitsemään maailmanmestaruuteen. Hän kuvailee tapahtunutta näin:

"Elämäni kamalin kokemus, painajainen."

Tuosta hetkestä on yhä vaikea puhua. Kyyneleet tulevat valmentajan silmiin. Varsinkin, kun ajattelee, mitä Salla Puustiselle tapahtui loukkaantumisen jälkeen.

Nyt Salla Puustinen, 21, istuu Tapiolan urheiluhallin katsomossa ja tähyää kentälle, jossa OVO Teamin voimistelijat harjoittelevat:

"Joukkue on paremmassa kunnossa kuin koskaan."

Viikonloppuna on kauden päätapahtuma, MM-kisat, jotka järjestetään Lahdessa. OVO Teamin tavoite on voittaa maailmanmestaruus.

MM-kotikisat ovat monen joukkuevoimistelijan unelma. Niin ne olivat Puustisellekin, joka oli hyvää vauhtia kuntoutumassa kisoihin.

Vuosi sitten Puustisen polvesta hajosivat ristisiteet, kierukat ja sivusiteet. Edessä oli iso leikkaus.

Kuntoutuksen aikana Puustinen pysyi joukkueen mukana. Hän osallistui joukkueen harjoituksiin jopa kahdeksan kertaa viikossa. Hän auttoi valmentajaa, kuvasi harjoituksia videolle ja oli joukkueen tukena.

Pikkuhiljaa polvi parani. Jouluna kaikki näytti hyvältä: Puustinen pääsisi kotikisoihin Lahteen.

Tammikuussa joukkueella oli kauden avausleiri, jossa Puustinen treenasi jo varovasti. Mutta sitten.

Leirin viimeisenä päivänä Puustisen polvi hajosi vaarattomassa tilanteessa uudelleen. Lahden MM-unelma mureni. Edessä oli vielä isompi leikkaus.

"Oli se tosi iso pettymys", Puustinen sanoo.

"Kotikisat ovat joka voimistelijan unelma ja ne olivat minunkin haaveena tosi pitkään."

Nyt Puustinen pystyy jo kävelemään, mutta kuntoutus jatkuu.

"Hiljaa hyvä tulee. En osaa sanoa, milloin polvi on kunnossa."

Puustinen uskoo joukkueensa menestykseen Lahden MM-kisoissa.

OVO Teamin haastavan koreografian musiikkina on Jenni Vartiaisen Missä muruseni on. Työtä on tehty pitkään ja huolella.

Tiistaina joukkueen viimeistelyharjoituksessa Tapiolan urheiluhallissa työ näkyi. 12 urheilijan ryhmä oli vireessä. Vaikka virheitä tuli ja kyyneleitäkin, niistä selvittiin.

Joukkue veti kilpailuesityksen läpi kahdesti.

Salla Puustinen istui katsomossa ja nauhoitti esitykset videolle. Treenien jälkeen joukkue katsoi niitä yhdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?