Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluratsastaja Kyra Kyrklund tuntee edelleen kilpakenttien kutsun

Kouluratsastaja Kyra Kyrklund tuntee edelleen kilpakenttien kutsun

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Kyra Kyrklund saapui Suomeen kouluttamaan lupaavia ratsukoita. Sirpa Degerth-Kaldi kuuntelee ohjeita Gringo-ratsunsa kanssa.
Kyra Kyrklund saapui Suomeen kouluttamaan lupaavia ratsukoita. Sirpa Degerth-Kaldi kuuntelee ohjeita Gringo-ratsunsa kanssa. Kuva: Rio Gandara HS

Kyra Kyrklund ei sulje pois mahdollisuutta olympialaisista. Tallissa kypsyy kaksi lupaavaa ratsua.

Ääni on käheä ja kädenpuristus jämäkkä. Katse on terävä mutta lempeä. Kyra Kyrklund haluaa hevosten kohtelulta samaa: jämäkkyyttä ja lempeyttä.

Kuka

Kyra Kyrklund

 Asuu puolisonsa kanssa Britanniassa, jossa heillä on valmennustalli.

 Osallistunut kuusiin olympialaisiin. Paras olympiasijoitus viides, maailmancup-finaalin voitto, MM-hopeaa ja useita EM-sijoituksia.

 Valmentanut useita maajoukkueita. Kouluttanut toistakymmentä GP-ratsua.

 Ratsastuksenopettajan tutkinto Ruotsista. Uppsalan yliopiston ratsastustaidon apulaisprofessori.

"Hevonen puree edestä, potkii takaa ja on keskeltä liukas. Kuria pitää olla, mutta hevosta pitää kohdella hyvin."

Suomeen opettamaan saapunut Kyrklund haluaa hevosensa energisinä ja temperamenttisina. Oppilaistaan hän haluaa hyviä ihmisiä.

"Kilparatsastajana ei voi menestyä, jos ei ole tasapainossa itsensä ja elämänsä kanssa. Ratsastuksessa ollaan tekemisissä elävän olennon kanssa, joten kaikki vaikuttaa suoritukseen."

62-vuotias Kyrklund puhuu yli kolmenkymmenen vuoden kansainvälisellä kilpailukokemuksella. Hän on voittanut urallaan enemmän kuin yksikään suomalaisratsastaja. Edes kansainvälisiä vertailukohtia ei löydy paljon. Kyrklund tuntee edelleen kilpakenttien kutsun.

"Olen ollut aina kilpailuhenkinen ihminen. Kilpaileminen osoittaa, onko hevosta treenannut oikein. On eri asia harjoitella liikkeitä kotona kuin suorittaa liike oikealla hetkellä kilpailussa."

Mitalikaapissa on edelleen olympiamitalin mentävä aukko. Kuusissa olympialaisissa edustaneelle ratsastajalle pelkkä olympialaisiin pääsy ei ole enää itseisarvo.

"Nuorena kilpailin itseni takia. Nykyisin kyse on yhteistyöstä hevosen kanssa. Jos kohdalle sattuu sopiva hevonen, olympialaisiin lähteminen on mahdollista. Haluan kuitenkin, että siellä on mahdollisuus menestyä."

Artikkeliin liittyvät

Tällä hetkellä tallissa on kaksi lupaavaa GP-hevosta. 7- ja 8-vuotiaiden ratsujen kyvyt joutuvat testiin lähivuosina.

Ratsastusura ei alkanut uljaiden GP-ratsujen selästä, sillä ensimmäisen kerran Kyrklund istui lehmän selkään. Kummitädin maatilalla pidettiin lehmiä ja työhevosia, mutta muuten perheellä ei ollut hevostaustaa.

Kyrklund putosi 10-vuotiaana työhevosen selästä, raahautui hevosen perässä ohjista roikkuen ja katkaisi kätensä.

Kun hän kipsin kanssa vaati päästä takaisin hevosen selkään, vanhemmat päästivät tytön vihdoin ratsastuskouluun. Kyrklund ei allekirjoita väitettä, että vain rikkailla olisi mahdollisuus menestyä ratsastuksessa.

"Kansainvälisellä tasolla kilpaileminen on kallista, mutta jos todella tahtoo sitä, elämänsä järjestää sen mukaan. Pitää lähteä ulkomaille ja huipputalleille töihin. Jos haluaa ajaa formula 1:ssä, on työskenneltävä F1-tallissa."

Vaikka pitkään uraan mahtuu vaikeita hetkiä, Kyrklund ei ole koskaan halunnut luovuttaa.

"Matadorin myynnin jälkeen kysyin, miksi teen tätä. Hevoset ovat kuitenkin ainoa asia, jossa olen ollut tarpeeksi hyvä. Olen ollut sisukas ja jääräpäinen urani suhteen."

Kyrklund on todistanut naisten nousun ratsastuksen huipulle.

Ensimmäisen kerran naiset saivat ratsastaa olympialaisissa Helsingissä vuonna 1952.

Nykyisin lajin kansainvälinen huippu koostuu lähes kokonaan naisista. Kyrklund ei ole itse kokenut, että hänen uraansa olisi jarrutettu sukupuolen takia.

"1980-luvulla Saksassa sanottiin, ettei nainen voi kouluttaa GP-ratsua. Olin silloin jo kouluttanut pari, kolme."

Naisten nousu huipulle ei ole sattumaa.

"Ennen vanhaan hevoset olivat raskaita ja hitaita. Silloin fyysisellä voimalla saattoi olla jotakin merkitystä. Huippuhevoset ovat nykyään energisiä ja herkkiä. Hevosta ei voi pakottaa rentoutumaan, pitää vain odottaa. Naisilla ei ole fyysistä voimaa, joten meillä on kärsivällisyyttä odottaa."

Kyrklundin mielestä kouluratsastuksessa on Suomessa menty oikeaan suuntaan. Laji kärsi pitkään armeijan tuomasta käskytysperinteestä, jossa piti totella turhia kyselemättä. Nyt laji on avautunut kokeilemaan uutta. Silti sekä perustason ratsastajia että hevosia tarvitaan lisää.

"Harrastajamäärän pitää olla tarpeeksi suuri, jotta huippuja voi nousta esiin. Kilparatsastajat tarvitsevat nykyistä enemmän hevosia. On epätodennäköistä, että menestyy vain yhdellä hevosella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!