Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaottelu palaa Turussa esihistoriaan

Urheilu
 
Jani Mesikämmen
Jani Mesikämmen
Turkulainen Sauli Heilimö nähdään lauantaina ottelemassa paljain nyrkein.
Turkulainen Sauli Heilimö nähdään lauantaina ottelemassa paljain nyrkein. Kuva: Jani Mesikämmen

Lauantaina otellaan lajin alkuperäisin säännöin. Se tarkoittaa paljaita nyrkkejä, pääpuskujen sallimista ja maassa olevan vastustajan potkimista.

Vapaaotteluna nykyisin tunnettu urheiluviihteen muoto nousi esiin Euroopassa 15 vuotta sitten. Media repi otsikoita "ihmiskukkotappelusta" amerikkalaisottelijan kuoltua Ukrainassa kokemansa brutaalin tyrmäyksen takia.

Suomessakin nousi kohu, kun kävi ilmi, että muutamaa kuukautta myöhemmin, toukokuussa 1998, Turussa järjestettäisiin vastaava tapahtuma. Siitä sai alkunsa suomalainen vapaaottelu. Touhu oli kaukana nykyisestä, siitä kertoo lajin sääntöjä kuvastanut nimi: No Holds Barred [suom. kaikki käy]. Äärimmillään ainoastaan pureminen ja silmien päästä kaivaminen oli kiellettyä.

Nyt vapaaottelusta muokattu on vakavasti otettavaa, useiden kamppailulajien tekniikoita yhdistävää huippu-urheilua. Sääntöjä on runsaasti, ottelijoiden turvallisuutta vaalitaan, eikä verinen viihde ole tärkein asia.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Lauantaisen Turku Fight -tapahtuman puuhamiehet kääntävät kelloja kohti esihistoriaa, sillä kehässä nähdään kaksi NHB-ottelua, siis samoin säännöin kuin Turussa 15 vuotta sitten.

Se tarkoittaa paljaita nyrkkejä, pääpuskujen sallimista ja maassa olevan vastustajan vapaata potkimista.

"Normaalia vapaaottelua en lähtisi katsomaan, ellei ole jotain hyvin mielenkiintoista tarjolla. Kyllä tässä on huomattu, että tämä herättää mielenkiintoa ihan eri tavalla", toteaa promoottori Jere Vesasto.

Suomen Vapaaotteluliitto (SVOL) ei ole suhtautunut suopeasti tapahtumaan, vaan lajin urheilullisuutta vaaliva organisaatio haluaa päästä eroon alkukantaisesta ottelumuodosta. Turussa nähdään tällä kertaa myös SVOL:n alaisia tavallisia otteluita, mutta jatkossa linja on selvä: liittoon kuuluvilla seuroilla ei ole asiaa tällaisiin iltamiin.

"Tämä on merkittävä askel taaksepäin, juuri sitä vanhaa touhua, mistä on haluttu päästä eroon. Liitto ei voi kieltää näitä otteluita, mutta jatkossa tuomareiden, ottelijoiden ja seurojen on tehtävä valinta", linjaa SVOL:n varapuheenjohtaja Olli Hartikainen.

Hartikainen pelkää, että pahimmillaan takaisku vaivoin puhdistetun lajin imagolle voi olla raju. Vesasto korostaa, että pieni turkulaisseura toimii jatkossakin oman mielensä mukaan, kansaa kiinnostavan viihteen ehdoilla.

Vesasto sanoo tiedostaneensa alusta asti, että idea on kiistanalainen. Tapahtumajärjestäjät ovat silti tuohtuneita SVOL:n kannasta ja liiton edustajien lausunnoista.

"Me järjestämme tapahtumia oman seuran toiminnan mahdollistamiseksi, minusta tämä on liitolta kohtuutonta haitantekoa", Vesasto pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!