Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roller Derby on naisten anarkistinen kontaktilaji

Roller Derby on harvoja lajeja, jossa naiset saavat taklata. Kova kontakti on monen pelaajan mieleen.

Urheilu
 
Mika Ranta
Roller Derbyn Suomen cupin finaali pelattiin lauantaina Helsingissä Pasilan urheilutalossa. Kultaa otti Kallio Rolling Rainbow vauhdikkaiden vaiheiden jälkeen.

SM-kisat käytiin lauantaina Pasilassa. Roller derbyyn liittyy kiinnostavia ilmiöitä, kuten vitsikkäät alter egot.

Cocahontas, Pink Spanker, Tsubutex, Jabba the Hott ja Arja Horiseva kiertävät rullaluistimilla ovaalin muotoista rataa. Tuomarin paidan selkämyksessä lukee toimintaelokuvatähti Chuck Norrisin nimestä väännetty Chuck HOrris. Siis mitä?

Pyhäinpäivänä lauantaina käytiin roller derbyn SM-kisat. Laji on pääasiassa naisten urheilua, sillä Suomessa säännöllisesti harjoittelevia miesjoukkueita on vain muutama. Cocahontas ja kumppanit ovat pelaajien alter egoja, joita käytetään usein oikeiden nimien sijasta.

Roller derby on Suomessa melko tuoretta ja tuntematonta, mutta Yhdysvalloissa lajilla on maineikas menneisyys. Vuonna 1949 siitä tuli niin suosittua, että New Yorkissa sijaitseva urheilupyhättö Madison Square Garden oli viikon ajan loppuunmyyty pudotuspelien aikana.

Lajissa ei ole pelivälinettä ellei sellaiseksi lasketa omaa vartaloa. Säännöt menevät yksinkertaistettuna siten, että joukkueen pisteiden tekijä eli jammeri yrittää päästä luistelemalla vastustajan pelaajien ohi. Jokaisesta ohitetusta pelaajasta saa pisteen.

Molemmilta joukkueilta on kentällä yksi jammeri ja muut ovat blokkaajia, joiden tehtävänä on estää vastustajan jammerin pistetehtailua ja samaan aikaan auttaa oman joukkueen jammeria. Ottelu kestää tunnin.

Helsinkiläistä Kallio Rolling Rainbow'ta edustava Taru Kinnunen on mukana maajoukkueringissä, ja se näkyy SM-kisojen ensimmäisessä ottelussa Turun Dirty River Roller Grrrlsiä vastaan. Derby-nimellä Pygmi tunnettu pienikokoinen Kinnunen luistelee vimmatusti ja ahtautuu vastustajan kookkaiden blokkaajien välistä. Pisteitä ropisee.

KRR:n Joanna "Domino F. Äkt" Koskinen (oik.) halasi DRRG:n Katariina "Kat Strator" Kyrölää ottelun jälkeen.
KRR:n Joanna "Domino F. Äkt" Koskinen (oik.) halasi DRRG:n Katariina "Kat Strator" Kyrölää ottelun jälkeen.

Pelaajien polvi- ja kyynärpääsuojat kolahtelevat vähän väliä Pasilan urheilutalon parkettiin, kun blokkaaja saa vastustajaan hyvän niitin. Kyseessä on yksi harvoista urheilulajeista, jossa taklaaminen on naisille sallittua.

Yleisimmät loukkaantumiset ovat nilkka- ja polvivammoja. Myös aivotärähdyksiä sattuu kypäristä huolimatta. Vakuutusyhtiöiden näkökulmasta laji on riskialtista, sillä vuosivakuutukset ovat 600 eurosta alaspäin.

"Tässä vaaditaan tosi kovaa kuntoa, pitää olla kestävyyttä ja räjähtävää voimaa. En ikinä pärjäisi lätkässä, sillä olen niin lyhyt. Tässä pärjään ja olen löytänyt paikkani ryhmässä", 155-senttinen Kinnunen sanoo.

Anarkismi, feministinen voimaantuminen, vaikutteita punkista ja rockabilly-meiningistä, suvaitsevaisuuden korostaminen. Kaikki nämä sanat pulpahtavat esiin, kun pelaajien kanssa juttelee roller derbysta. Ilmiönä lajiin liittyy mielenkiintoisia mausteita.

Nina Suni, Janica Saxelin Ulla Sederlöf ja Roller Derby Finlandin puheenjohtaja Raisa Siivola pitävät taukoa otteluiden välissä ja istuvat syömässä.

Kysytään ensiksi niistä alter egoista. Monet pelaajien derby-nimistä flirttailevat huumeilla, kuten Cocahontas tai ovat pikkutuhmia kuten Trip Tease tai Revantuli. Tampere Roller Derbyn kotisivuilla on juttuja "kuukauden horoista."

"Nimet ovat ehkä perua niiltä ajoilta, kun haluttiin tehdä kaikki anarkistisesti, väärin ja epäkorrektisti. Minusta ne ovat hauska yksityiskohta, hassuttelua ja sarkasmia. Meillä on toiveena aloittaa junioritoiminta 2015, siihen mennessä nimien kirjo siistiytyy", Siivola sanoo.

"Käytämme huumoria aseena, kun edelleen monet ajattelevat, että roller derbyssa tytöt luistelevat paljastavissa asuissa ja toivovat miehiä tuomareiksi. Käännämme asetelman päälaelleen."

Mika Ranta / HS
KRR:n pisteidentekijä eli jammeri Ina Tsubutex Saarinen (mustissa) pyrki TDRR:n pakan läpi. Kajsa Triptease Vikman (20), Jessica Turun Murre Koivistoinen (059) ja Emma Tampax Liimatta yrittivät estellä.
KRR:n pisteidentekijä eli jammeri Ina Tsubutex Saarinen (mustissa) pyrki TDRR:n pakan läpi. Kajsa Triptease Vikman (20), Jessica Turun Murre Koivistoinen (059) ja Emma Tampax Liimatta yrittivät estellä.

Onko roller derby kovisnaisten laji? "Onhan tämä", Ulla Sederlöf sanoo. "Ei kai tämä nyt oikeasti ole, kyllä kaikki voivat harrastaa. Mutta se ei pelaa, joka pelkää", Janica Saxelin jatkaa.

Iso osa lajia ovat myös kilpailun jälkeiset juhlat. Lauantaina ahkerimmin taisi kemutella Kallio Rolling Rainbow, joka nappasi SM-kultaa.

Mika Ranta / HS
Kallio Rolling Rainbown jammeri Taru Pygmi Kinnunen (101) ohittaa Turun Dina Stiletti-Tuija Remin.
Kallio Rolling Rainbown jammeri Taru Pygmi Kinnunen (101) ohittaa Turun Dina Stiletti-Tuija Remin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?