Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sulkapallo lähtee mailasta liki 500 kilometrin tuntivauhdilla

Peliväline liikkuu useissa urheilulajeissa hurjaa vauhtia

Urheilu
 

Sulkapallon lyöntiennätys on lähes 500 kilometriä tunnissa. Suomen perinteisissä menestyslajeissa jääkiekossa, jääpallossa ja salibandyssa pelivälineen huippunopeus on suuri. Muutamissa lajeissa nopeusrajat ovat tulleet vastaan.

Sulkapallopiireissä levisi jokin aika sitten hurja uutinen: malesialainen Tan Boon Heong oli rikkonut maailmanennätyksen.

Kyseessä oli kaikkien aikojen kovin lyönti, sulkapallon vauhti oli 493 kilometriä tunnissa. Tan Boon Heongin aiempi, virallinen ennätys oli 421 kilometriä tunnissa.

Maailman nopeimman urheilulajin tittelistä on käyty vuosikymmeniä kamppailua, ja sulkapallo näyttää ottaneen muista niskalenkin. Jos moottoriurheilu jätetään laskuista, sulkapallon kovimpia haastajia ovat ainakin golf, pelotasta kehitetty jai alai, squash ja tennis.

Nopeudella tarkoitetaan pelivälineen huippuvauhtia.

Joukkuelajit eivät pärjää tässä vertailussa, vaikka esimerkiksi jääkiekossa, jalkapallossa, jääpallossa, salibandyssa, pesäpallossa ja irlantilaisessa nurmipallossa eli hurlingissa pelivälineen vauhti saattaa nousta todella kovaksi.

Jääkiekon mitattu nopeusennätys on KHL-pelaaja Aleksandr Rjazantsevilla, joka lämäsi viime vuonna tähdistöpelissä tutkaan 183,67 kilometriä tunnissa.

Jalkapallossa on päästy epävirallisesti vieläkin kovempaan lukemaan. Ronny Heberson tykitti vapaapotkun Portugalin liigassa maaliin arviolta 211 kilometrin tuntivauhdilla.

Lyönnin kovuudella on mailapeleissä suuri merkitys.

"Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, minne lyö. Jos lyö kovaa suoraan vastustajan mailaan, ratkaisu ei yleensä ole paras mahdollinen", muistuttaa sulkapallomaajoukkueen valmentaja Veli-Markus Melleri.

Melleri löytää kolme syytä sille, miksi lyöntienennätykset ovat parantuneet paljon takavuosista.

"Pelaajat ovat vahvempia ja teknisempiä. Testimenetelmät ovat kehittyneet, ja mailojen rakenteissa on tapahtunut muutosta. On kuitenkin mahdotonta sanoa, paljonko takaviivalyönnin vauhti hidastuu matkalla vastustajan puolelle."

Nopeudet eivät selity pelkällä lihasvoimalla.

"Harjoittelulla voidaan kehittää sitä, miten paljon voimaa urheilija pystyy tuottamaan nopeassa ajassa. Hyvin vaikeaa nopeuden harjoittelu kuitenkin on. Salitulokset eivät välttämättä korreloi yhtään iskun nopeuden kanssa."

Ennätysvauhdit ovat hämmästyttäviä. Sulkapallo lähti ennätyslyönnissä matkaan kovemmalla nopeudella kuin mitä maailman nopeimmat junat liikennöivät. Muutamissa lajeissa on selvitetty, voivatko nopeudet enää nousta.

New York Timesin mukaan yhdysvaltalainen urheilulääketieteen tutkimuslaitos on tullut tulokseen, että esimerkiksi baseballissa syöttönopeudet eivät enää kasva.

Cincinnati Redsin Aroldis Chapman heitti syyskuussa 2010 San Diego Padresia vastaan virallisen ennätyslukeman: 105,1 mailia eli noin 170 kilometriä tunnissa. Osa tutkijoista uskoo, että ihmiskehon jänteet ja nivelsiteet eivät kestä suurempaa rasitusta.

Myös Chapmanin kroppa on ollut kovilla. Hänen heittonopeutensa kääntyivät ennätyksen jälkeen laskuun, sillä olkapää oli rasittunut liikaa.

Chapman on palannut huipulle, mutta miten on käynyt jalkapallon epäviralliselle ennätysmiehelle Ronny Hebersonille, sulkapallotykille Tan Boon Heongille ja lämärihirmu Rjazantseville?

Ronnysta ei tullut lähellekään maailman parasta, mutta ihan kohtalainen keskikenttämies kuitenkin. Hän edustaa berliiniläistä Herthaa Saksan Bundesliigassa. Tan Boon Heong on parinsa kanssa nelinpelin maailmanlistalla kuudentena. Rjazantsev oli mukana Venäjän MM-joukkueessa 2005 ja on pelannut pitkään KHL:ssä.

Eivät he ole jääneet pelkiksi urheilumaailman kuriositeeteiksi.

Bazuki Muhammad / REUTERS
Tan Boon Heong on lyönyt sulkapallon 493 kilometrin tuntivauhtiin.
Tan Boon Heong on lyönyt sulkapallon 493 kilometrin tuntivauhtiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!