Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaasukelluksessa mennään pohjaan saakka

Vapaasukelluksessa mennään pohjaan saakka

Urheilu
 
Samo Vidic Getty Images
Japanin Ryuzo Shinomiya osallistui vapaasukelluksen maailmancupiin viime vuonna Bahamalla. Vapaasukelluksessa on kahdeksan virallista kilpailulajia.
Japanin Ryuzo Shinomiya osallistui vapaasukelluksen maailmancupiin viime vuonna Bahamalla. Vapaasukelluksessa on kahdeksan virallista kilpailulajia. Kuva: Samo Vidic Getty Images

Lajijohtaja Kimmo Lahtiselle ennätysten tavoittelu ei ole tärkeää. "Pointti on se, mitä vesi antaa minulle", hän sanoo.

Kovin moni kansainvälinen urheilupomo ei taida puhua lajistaan tähän sävyyn: "Ihmiset haluavat kokeilla vedessä rajojaan joka tapauksessa. Luomalla sääntöjä yritämme saada touhuun järkeä mukaan."

Fakta

Vapaasukelluksen kahdeksan lajia

 Vapaasukelluksen kansainvälisen kattojärjestön AIDA:n hyväksymiä kilpailulajeja on kahdeksan.

 Allaslajeja ovat hengenpidätys ja pituussukellus (räpylöillä ja ilman räpylöitä).

 Syvyyssukelluslajeja ovat syvyyssukellus räpylöillä, syvyyssukellus ilman räpylöitä, köysiavusteinen syvyyssukellus ja kaksi lisäpainojen avulla suoritettavaa sukelluslajia.

 Sukeltaja voi käyttää vain märkäpukua, räpylöitä, maskia, laseja, nenäklipsiä, otsalamppua ja painovyötä.

Vapaasukellus on varsin poikkeuksellinen urheilulaji, ja vapaasukelluksen kansainvälisen kattojärjestön AIDA:n puheenjohtaja Kimmo Lahtinen on mitä ilmeisimmin poikkeuksellinen lajipomo.

Mutta ennen kuin pulahdamme syvemmälle lajin eriskummallisuuksiin, tehdään perusasiat selviksi.

Vapaasukellus tarkoittaa sukeltamista ilman hengityslaitteita. Vaikka siitä on tullut järjestäytynyt urheilulaji vasta parikymmentä vuotta sitten, sillä on pitkä historia. Oikeastaan se on kaikkein vanhin sukeltamisen muoto.

"Olisikohan tätä harrastettu muutama tuhat vuotta", Lahtinen arvelee. "Ihmiset ovat aika pitkään etsineet meren pohjasta ruokaa, helmiä ja aarteita."

Vuosi 1949 oli syvyyssukelluksen historiassa yksi merkkipaalu. Italialainen ilmavoimien kapteeni ja sukeltaja Raimondo Bucher löi kavereidensa kanssa vetoa, että hän pystyy sukeltamaan henkeään pidätellen yhtä syvälle kuin laitesukeltajat. Bucher pääsi 30 metrin syvyyteen, nousi hengissä pinnalle ja tuli aloittaneeksi vapaasukelluksessa maailmanennätysten jahtaamisen aikakauden. Jo vuonna 1960 sukellettiin yli 50 metrin syvyyteen.

Kun ranskalainen Jacques Mayol onnistui vuonna 1970 pääsemään 74 metriin, kansainvälinen sukellusjärjestö CMAS totesi, että maailmaennätysten jahtaaminen on hengenvaarallista, ja lakkasi vahvistamasta vapaasukellusennätyksiä.

Vuonna 1992 syntyi uusi kattojärjestö AIDA, joka loi lajille säännöt ja ennätyksille vertailukelpoiset standardit.

Nykyään AIDA järjestää vapaasukelluksen MM-kisat joka vuosi. Suomalaiset osallistuivat vapaasukelluksen MM-kisojen joukkuekilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 2000 Nizzassa.

Virallisissa kisoissa kisataan hengenpidätyksessä, pituus- ja syvyyssukelluksessa. Ja ennätykset, ne kuulostavat vähintäänkin hurjilta. Pisimpään hengitystään on pidättänyt AIDA:n hyväksymällä tavalla ranskalainen Stephane Mifsud, jonka ennätysaika on 11 minuuttia ja 35 sekuntia.

Räpylät jalassa pisimpään maailmassa on sukeltanut kroatialainen Goran Colak. Hänen tuloksensa on 281 metriä. Syvimmälle on päässyt venäläinen Aleksei Molšanov, peräti 126 metriin.

Käsittämättömiä tuloksia?

"Totta kai, mutta kilpailutoiminta on tässä lajissa vain jäävuoren huippu. Ihmisiä kiinnostavat äärimmäiset suoritukset: kuka sukeltaa pisimmälle tai syvemmälle. Mutta vapaasukeltamisessa massatoimintaa ovat koulutus, valokuvaaminen ja vedestä nauttiminen", Lahtinen sanoo.

Belgiassa asuva Lahtinen on sukeltanut kymmeniä vuosia laitteiden kanssa ja ilman. AIDA:n puheenjohtajaksi hänet valittiin 2010, mutta hänelle oli kertynyt sitä ennen vankka tausta vapaasukelluksen järjestötoiminnasta. Sen toiminnan tärkein tavoite on alusta saakka ollut turvallisuus.

Ja syystäkin.

"Ennen 2000-lukua Suomessakin kuoli joka vuosi joku nuori mies uima-altaisiin. Tavallinen tarina meni niin, että lyötiin kaverien kanssa vetoa siitä, kuinka pitkälle voi sukeltaa."

Nykyisin hurjapäät voivat testata rajojaan vapaasukellusseuroissa ja valvotuissa olosuhteissa.

"Ensimmäinen uudistus oli se, että koskaan ei saa sukeltaa yksin. Vapaasukelluksessa sekin oli uusi ajatus", Lahtinen kertoo.

Kohtalokkaasta vapaasukellusonnettomuudesta on Lahtisen mukaan kulunut Suomessa viitisen vuotta. Tuolloin nuori mies hukkui kylpylän uima-altaaseen.

Viime sunnuntaina Bahamalla kuoli vapaasukelluskilpailussa yhdysvaltalainen Nicholas Mevoli. Lahtisen mukaan se oli ensimmäinen kuolemantapaus AIDA:n järjestämässä kisassa.

"Harjoituksissa on AIDA:n 20-vuotisen historian aikana kuollut kaksi vapaasukeltajaa ja kaksi on halvaantunut. Vähitellen on viesti alkanut mennä perille."

Aktiivisia vapaasukeltajia on Suomessa muutamia kymmeniä ja koko maailmassa muutamia tuhansia. Harrastajien määrä kasvaa kuitenkin reippaasti.

Mikä lajissa mahtaa viehättää?

"Vapaasukellus on yksi parhaita flow-lajeja", Lahtinen vastaa.

Omista ennätyksistään Lahtinen ei välitä puhua.

"Ei luvuilla ole mitään merkitystä. Pointti on se, mitä vesi antaa minulle. Kun nousee pintaan, olo on puhdistunut. Kaikki törky jää veden alle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?