Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tom Niinimäki debytoi kolmantena suomalaisena vapaaottelun kovimmassa sarjassa

Tom Niinimäki kolmantena suomalaisena kehään UFC-sarjan ottelussa

Urheilu
 
Jani Mesikämmen
Sami Kilpiö
Tom Niinimäki elää täysin urheilun ehdoilla. Hän harjoittelee kaksi kertaa päivässä ja viettää kurinalaista elämää.
Tom Niinimäki elää täysin urheilun ehdoilla. Hän harjoittelee kaksi kertaa päivässä ja viettää kurinalaista elämää. Kuva: Sami Kilpiö

Vapaaottelija Tom Niinimäki hakee huippuosaamista häkin ulkopuolelta, painimolskilta ja nyrkkeilykehästä.

Monia perinteisiä kamppailulajeja yhdistävässä vapaaottelussa menestymistä määrittää valtava teknisyyden vaade. Huippuottelijan pitää hallita niin painin kuin nyrkkeilylajienkin tekniikat – ja näiden yhdistäminen.

Kuka

Tom Niinimäki

 Vapaaottelija, järjestyksenvalvoja.

 Ikä: 31.

 Kotipaikka: Turku.

 Seura: Finnfighters' Gym.

 Painoluokka: höyhensarja (65,8 kg).

 Ottelusaldo ammattilaisena: 20 voittoa, 5 tappiota, 1 ratkaisematon.

 Muut lajit: lukkopaini, nyrkkeily.

 Saavutukset: Lukkopainin Euroopan mestari 2011 (FILA), Cage-promootion höyhensarjan mestari.

Siksi Tom Niinimäki, 31, on yleisestä mielikuvasta poiketen tehnyt viime vuosina muutakin kuin tapellut häkissä. Niinimäki solmi lokakuussa neljän ottelun sopimuksen lajinsa kiistattoman kärkiorganisaation Ultimate Fighting Championshipin kanssa. UFC-debyytti on edessä lauantaina Las Vegasissa.

"Meidän laji on pikkaisen väliinputoajalaji. Me osataan kaikkea vähän, itse kunnioitan suuresti näitä tiettyjä lajeja ja osa-alueita, joita treenaan. Haluan pärjätä niille, jotka treenaavat näitä lajeja pelkästään", Niinimäki pohtii.

Niinimäki harjoittelee päivittäin oman lajinsa kotimaisen kärjen kanssa, mutta kun hän halusi terävyyttä pystyotteluunsa, tie vei muutama vuosi sitten nyrkkeilysalille ja kisaamaan amatöörikehiin. Euroopan arvostetuimpiin lukeutuvalle höyhensarjalaiselle hyvä tekninen perusvarmuus ei riitä.

Nyt Niinimäki hioo viikoittain pystyottelun nyansseja thainyrkkeilyn EM-mitalistin Pasi Luukkasen kanssa.

Taitava lukkopainija hakee lisäksi syvyyttä osaamiseensa kreikkalais-roomalaisen painin parista. Huippuvalmentaja Ari Heikiön harjoitusryhmässä oppia tarjoaa muun muassa MM-kisakävijä Timo Kallio.

Niinimäen fysiikka kestää testitulosten pohjalta vertailun muidenkin lajien huippuihin. Mutta "Stoneface" haluaa olla huippu-urheilija myös taidollisesti.

"Se häiritsee jatkuvasti, etten pärjää esimerkiksi thainyrkkeilyssä. Mutta se on haaste, yritän tulla mahdollisimman hyväksi kaikessa."

Fakta

Vapaaottelu

 Kehässä tai häkissä oteltava kamppailulaji, jossa yhdistyvät sekä pysty- että mattotekniikat. Sallittuja ovat niin lyönnit, potkut, kuristusotteet kuin nivellukotkin.

 Yhdistää muun muassa nyrkkeilyn, thainyrkkeilyn, painin, brasilialaisen jujutsun ja judon tekniikoita.

 Ammattilaisottelun täysi kesto on yleensä 3x5 minuuttia. Ottelijat käyttävät hammas- ja alasuojia sekä pieniä vapaaotteluhanskoja.

 Ottelu voi ratketa tyrmäyksellä, tuomarin keskeytyksellä, ottelijan luovutuksella tai täyden ajan jälkeen arvostelutuomareiden äänin.

Syrjäisestä Suomesta on vaikeaa ponnistaa kovaa vauhtia kasvavan ammattilaislajien eliittiin. UFC:n ovet aukeavat luonnollisista syistä helpommin amerikkalaisille ottelijoille – etenkin kun sikäläiset kamppailijat pääsevät hiomaan taitojaan ammattilaisina isoissa tiimeissä.

Niinimäelle tällaiset mahdollisuudet ovat vasta avautumassa. Toistaiseksi hän on raatanut unelmansa perässä yötyön ehdoilla.

Suuren yleisön mielikuva verissä päin holtittomasti heiluvasta mörssäristä on kaukana Niinimäestä. Kurinalaisesta kahdesti päivässä harjoitteleva ottelija kehittää itseään määrätietoisesti ja elää myös salien ulkopuolella urheilun ehdoilla.

"Yritän tehdä salin ulkopuolella kaiken huolellisesti, nukkumisesta ruokaan ja palautumiseen. Teen paljon keppijumppaa, pidän nivelet kunnossa, otan kylmähoitoja, käyn hieronnassa ja kiropraktikolla", Niinimäki summaa.

Niinimäki on kovassa paikassa UFC-debyytissään. Vastaan asettuva Rani Yahya on napannut huippupromootion riveissä viidestä ottelusta neljä voittoa. Brasilialainen lukkopainin maailmanmestari ei turkulaista hetkauta, hermoilemisen sijaan hän keskittyy omaan huippusuoritukseen.

"En ole hirveän tarkkaan opiskellut vastustajaa. Pari kertaa olen hänen matsejaan katsonut."

UFC on äärimmäisen kovan kilpailun maailma. Sen sai havaita Niinimäen harjoituskumppaneihin lukeutuva Anton Kuivanen, jonka tie tyssäsi kesken sopimuskauden parin tappion takia.

Niinimäki luottaa olevansa uuden polun alussa, kunhan selviää kunnialla debyytistä. Sen jälkeen pidempi harjoitusjakso amerikkalaisella huippusalilla voisi auttaa suomalaisen uudelle tasolle.

"Toivotaan, että tämä on vasta alkua. Uskon, että seuraava matsi on vastustajasta riippumatta mulle helpompi", Niinimäki tuumaa.

Juttua korjattu kello 9.28: Niinimäki debytoi UFC-sarjassa kolmantena, ei toisena suomalaisena, niin kuin aiemmin kirjoitettiin.

Sami Kilpiö
sami kilpiö
Tom Niinimäki solmi neljän ottelun sopimuksen Ultimate Fighting Championshipin kanssa.
Tom Niinimäki solmi neljän ottelun sopimuksen Ultimate Fighting Championshipin kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!