Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maajoukkuepakki Ojala viihtyy jalkapalloammattilaisena Tšetšeniassa

Juhani Ojalan kotikenttä on Kaukasiassa, Tšetšeniassa.

Urheilu
 
Oksana Juško
Juhani Ojalan mukaan Kislovodsk on kaupunki, jossa ei ole hirveästi tekemistä.
Juhani Ojalan mukaan Kislovodsk on kaupunki, jossa ei ole hirveästi tekemistä. Kuva: Oksana Juško

Tšetšenian pääkaupungin Groznyin keskustassa, heti valtavan moskeijan takana on pieni pilvenpiirtäjämetsä.

Yksi taloista on Groznyi City -hotelli, jonka kattoravintolassa istuu kanta-asiakas, Tšetšenian jalkapallojoukkueen Terekin keskuspuolustaja Juhani Ojala.

Hän toipuu vatsataudista, joka puhkesi matkalla Groznyihin.

"Varmaan viisi kiloa laski paino", Ojala sanoo.

Vatsatauti on aina inhottava. Nyt se harmittaa vielä tavallistakin enemmän, sillä Ojala on muuten kunnossa. Etureisiä vaivanneet ongelmat näyttävät olevan vihdoin takana

"Syksyllä oli yksi hyvä vaihe, paljon tuli pelattua putkeen. Sitten tuli yksi loukkaantuminen, kun pelattiin Uralilla. Oli kylmä sää ja vähän huono kenttä, ja siinä sitten meni etureisi taas."

Pilvenpiirtäjähotelli on Ojalan ja koko Terekin joukkueen koti aina kotipelien aikaan. Joukkue asuu pysyvästi vanhassa kylpyläkaupungissa Kislovodskissa Stavropolin alueella.

Venäjän liigassa pelaavaan Terekiin Ojala tuli vuosi sitten berniläisestä Young Boysista.

Siirto herätti huomiota.

Tšetšenia on keskellä Venäjän levotonta Pohjois-Kaukasiaa. Suomen ulkoministeriö esimerkiksi kehottaa olemaan tulematta tänne. Islamistikapinallisten ja hallinnon konfliktissa kuoli Pohjois-Kaukasiassa viimekin vuonna satoja ihmisiä.

Tšetšenian tilanne on nyt verrattain rauhallinen. Näennäinen vakaus on tosin saatu aikaan ihmisoikeuksista välittämättä.

Näiden kovien otteiden takana on tasavaltaa johtava Ramzan Kadyrov, jonka suojeluksessa myös jalkapallojoukkue Terek on. Rahasta ei ole pulaa, vuonna 2011 Kadyrov osti valmentajaksi entisen tähtipelaajan Ruud Gullitin, mutta erotti tämän pian.

Terek on myös osa Kadyrovin rakentamaa henkilökulttia. Sen 30 000 katsojan kotistadion on nimetty Kadyrovin surmantun edeltäjän ja isän Ahmat Kadyrovin mukaan Ahmat Arenaksi.

"Kuvia näkee. Ei muuten huomaa mitään semmoista."

Politiikka ei juuri näy tai vaikuta joukkueeseen, joka vain piipahtaa Tšetšeniassa. Kislovodskissa on virallisesti parempi ilma ja paremmat harjoitteluolosuhteet, mutta tietenkin taustalla on myös turvallisuus.

Pikaisesti käyvälle Groznyi on oikeastaan viihtyisä kaupunki. Vuosikymmenessä kaupunki on rakennettu raunioista uusiksi. Keskustassa on hyviä ravintoloita. Pimeälläkin voi kävellä huoleti. Kahviloissa on langaton netti ja italialaista kahvia.

Terek oli aloitteellinen ennen Ojalan siirtymistä Groznyihin. Berniläisjoukkueessa ei ollut kaikki ihan kunnossa, joten hän oli avoin tarjouksille.

Terek, Groznyi ja Tšetšenia eivät olleet lainkaan tuttuja.

"En kyllä tiennyt mitään. Tiesin, että jengi pelaa Venäjän pääsarjassa, ja siinä se oli. Aloin vähän selailla netistä ja kaivella tietoja, että millainen paikka."

Iso vaikutus oli juuri sillä, että Terek pelaa Venäjän liigassa.

"Venäjä on kovatasoinen liiga. Tässä kohta olen nyt vuoden päivät ollut täällä, aika monta peliä saanut alle ja huomannut, että olen kehittynyt täällä tosi paljon", Ojala sanoo.

"Voi pitää hyvänä siirtona, että tulin tänne."

Alkuvaiheessa Terek vielä menestyi hyvin. Nyt se on pudonnut sarjan alapäähän.

"Tietenkin tilanne sarjataulukossa on nyt huono. Meillä on kuitenkin joukkue tosi hyvä. En tiedä, mikä meillä oikein mättää tällä hetkellä."

Pahimmillaan joukkue voi pudota liigasta. Silloin voi vain toivoa, että jokin muu liigaseura ostaisi Ojalan Terekiltä. Venäjältä ei ole mitään hinkua pois.

Sopimus Terekin kanssa on vielä kaksi ja puoli vuotta jäljellä. Kovatasoisessa sarjassa palkoistakaan ei tarvitse valittaa.

"Kyllä ne aika kilpailukykyisiä eurooppalaisten seurojen kanssa ovat. Palkka on vähän parempi kuin, mitä se oli Sveitsissä."

Palkan kilpailukykyä lisää Venäjän tasavero, 13 prosenttia. Ja asuminen eläkeläisten kylpyläkaupungissa. "Muutamia hyviä kahviloita ja ravintoloita on. Mutta aika pieni kaupunki se kuitenkin on. Ei siellä hirveästi sitä tekemistä ole. Treeneistä palauttelua ja lepäilyä kotona se pääsääntöisesti on."

Ojala on vuokrannut Kislovodskista belgialaisen joukkuekaverin kanssa talon. Hän kehuu joukkuehenkeä hyväksi, pelaajia on yhdeksästä eri maasta. Siksi joukkueella on kaksi tulkkia. Heitä tarvitaan vapaallakin.

"Totta kai kun vertaa Sveitsiin, niin olihan se eri. Kun asui Bernissä, joka on hieno kaupunki, pystyi ajamaan minne vaan. Tuolta ei nyt vaan pääse kovin nopeasti minnekään."

Onni näyttää kääntyneen.

Terek pelasi tässä kuussa Pietarin Zenitiä vastaan tasapelin 1–1. Viimeisen pelin tomskilaista Tomia vastaan Terek voitti 2–0.

Joululomalla Suomessa voi olla vähän huolettomampi.

Jussi Niemeläinen HS
Groznyi

Oksana Juško
Juhani Ojala asuu pilvenpiirtäjähotellissa Groznyissä kotipelien aikana.
Juhani Ojala asuu pilvenpiirtäjähotellissa Groznyissä kotipelien aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!