Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK:n hallille ymmärrystä

Poliitikot hämmästyivät virkamiesjohdon tyrmäyksestä

Urheilu
 
Emma Kari
Emma Kari

HIFK:n Mäntymäen hallihankkeen saama tyrmäys Helsingin virkamiesjohdossa ei tyydytä helsinkiläisiä poliitikkoja.

HS kertoi lauantaina, että apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) aikoo maanantaina ilmoittaa jättihallin hankevastaaville Helsingin virkamiesjohdon vastustavan monitoimihallia Olympiastadionin läheisyydessä.

Tästä on kyse

HS kertoi marraskuussa 2012, että HIFK haluaa uuden suurhallin Helsingin Mäntymäelle.

 Seuran tavoitteena on, että hallin yhteyteen tulisi muun muassa asuntoja ja kauppa keskus.

 HIFK toivoi, että 400 miljoonaa euroa maksava areena olisi valmistunut vuonna 2016.

Kolmen suurimman valtuustoryhmän vetäjät arvioivat, että Penttilän esittämällä kritiikillä on perusteensa.

Kaupungin johtajistoa on närästänyt se, että HIFK on esittänyt hallin toteutuvan ilman julkista tukea, yksityisellä rahalla, kun juuri kaavoituksella saatava hyöty on käytännössä massiivista julkista tukea hankkeelle.

Poliitikot ovat kuitenkin valmiita käyttämään omaa harkintaa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä Lasse Männistö (kok) pitää erikoisena Penttilän yksiselitteisen jyrkkää linjaa.

"Tuntuu aika ikävästi siltä, että tässä vain etsitään syitä siihen, ettei tämä olisi mahdollista. Sen sijaan voitaisiin miettiä, miten siitä tehtäisiin mahdollinen", Männistö kritisoi Penttilää.

Hän perää kaupungilta ratkaisukeskeistä lähestymistapaa. Yksi vaihtoehto voisi olla, että kaavoituksella saatava rakennusoikeuden hinta laskettaisiin julkiseksi tueksi, jota Suomessa yleensä hallihankkeille on annettu.

"Nyt ei annettaisi raakaa rahaa, vaan mietittäisiin, mikä olisi rakennusoikeuden hyväksyttävä suuruus muiden hallien saamaan julkiseen tukeen verrattuna. Tehdään arvonnousu julkiseksi, jolloin mitään piilokoplausta ei synny", Männistö sanoo.

Penttilä totesi HS:n haastattelussa (HS 11.1.), että jäähallihankkeeseen ei voi koplata asumista tai päivittäistavarakauppaa.

HIFK:n suunnitelmassa 400 miljoonaa euroa maksavan hallin rahoittajat saisivat sijoitukselleen tuoton kauppakeskuksen, hotellin, kuntosalien ja asuntorakentamisen muodossa.

Vihreiden valtuustoryhmän vetäjä Emma Kari (vihr) ihmetteli lauantaina Twitter-viestissään, kuinka Helsingissä saa rakentaa keskelle metsää, muttei kaupungin keskustaan.

Vihreiden ryhmä hävisi juuri Meri-Rastilan lisärakentamisesta käydyn taiston valtuustossa.

"Kantakaupunkiin jos minne, näitä asuntoja tulisi rakentaa. Penttilän kommentit, ettei asuntorakentaminen tuohon sovi, näyttävät kyllä tosi, tosi omituiselta", Kari sanoo.

Karin mielestä olisi typerää lyödä lukkoon omia kantoja, kun hallihankkeesta ei ole olemassa vielä kunnon esitystä.

Demariryhmän vetäjä Osku Pajamäki (sd) sanoo, ettei ryhmällä ole vielä mitään kantaa koko hankkeeseen, mutta hän pitää Penttilän ajatuskulkua perusteltuna.

"Onko hallin ansaintalogiikka todella se, että se on kuin kirsikka kakussa? Pisaran keskeisimmän aseman päälle tulisi hallin kanssa päivittäistavarakauppa, kylpylä ja kovan rahan asuntoja", Pajamäki sanoo.

Männistö, Kari ja Pajamäki ovat yhtä mieltä siitä, että kaupungin tulee ensin itse määrittää, mitä Mäntymäen alueelle tulevaisuudessa halutaan tehdä.

Hallihankkeen tarkastelu tulee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn myöhemmin keväällä.

HIFK ei lauantaina halunnut kommentoida hallihanketta, koska seuran edustajilla on tapaaminen kaupungin johdon kanssa maanantaina.

Korjaus 12.1. kello 18.26: Uutiseen liittyvässä havainnekuvassa luki virheellisesti, että suunnittelija on ALA Arkkitehdit. Suunnittelija on PES Arkkitehdit Oy.

PES Arkkitehdit Oy
Havainnekuva Mäntymäen hallihankkeesta. Jääkiekkoareenan lisäksi Helsinki Gardenin kokonaisuuteen kuuluisivat kauppakeskus, hotelli, ravintoloita, kuntosaleja ja asumista.
Havainnekuva Mäntymäen hallihankkeesta. Jääkiekkoareenan lisäksi Helsinki Gardenin kokonaisuuteen kuuluisivat kauppakeskus, hotelli, ravintoloita, kuntosaleja ja asumista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?