Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaottelussa kehään nousee nyt jopa kymmenvuotiaita lapsia

Nuorimpien ottelut puhuttavat kuitenkin myös lajiväkeä.

Urheilu
 
Jani Mesikämmen Matti Huuskonen
Jani Mesikämmen
Turun Robin Wikman yritti pysäyttää hyppypotkulla Imatran Misha Amirovin. Pojat ottelivat alle 35-kiloisten sarjassa Junnufight-tapahtumassa Turussa joulukuussa.
Turun Robin Wikman yritti pysäyttää hyppypotkulla Imatran Misha Amirovin. Pojat ottelivat alle 35-kiloisten sarjassa Junnufight-tapahtumassa Turussa joulukuussa. Kuva: Jani Mesikämmen

Kokemus kehän laidalla on erikoinen. Hetkeä aiemmin nähty junioreiden nyrkkeilyottelu ei herätä erityisiä tuntemuksia, mutta nyt kehässä on hädin tuskin yläkouluikäisiä poikia vapaaottelun merkeissä – pienet hanskat käsissään esittämässä maailmantähdiltä opittuja rajuja potku- ja lyöntitekniikoita, hakemassa kuristusotteita painissa.

On vaikeaa muodostaa mielipidettä nähdessään ensi kerran lasten vapaaottelua.

Fakta

Vapaaottelu sai juniorisäännöt

 Suomen Vapaaotteluliiton hallitus linjasi tammikuussa ensi kertaa, millä säännöillä juniorit kilpailevat.

 Ammattilaiset ottelevat ns. A-säännöillä, joissa sallitaan kaikki perussäännöissä määritellyt tekniikat.

 Aikuisten SM-tasolla ja kansainvälisissä amatöörikisoissa käytetään ns. IMMAF-säännöjä. Niissä on ammattilaissääntöihin verrattuna pieniä lisärajoituksia sekä paremmat suojukset.

 A-juniorit (16–18 v.) ottelevat ns. C-säännöillä, B- (13–15 v.) ja C-juniorit (10–12 v.) D-säännöillä. Kahdessa alimmassa sääntöluokassa muun muassa lyönnit mattopainissa ovat kiellettyjä, jolloin matto-ottelu on käytännössä lukkopainia.

 B- ja C -juniorit käyttävät ylimääräisinä varusteina isoja säärisuojia ja nyrkkeilykypärää. Vasta A-juniorit saavat käyttää kovaa lyömistä helpottavia käsisiteitä. Kaikkien juniori-ikäluokkien ottelut ovat aikuisia lyhyempiä.

 Ottelijoiden välinen ikäero saa olla korkeintaan kolme kalenterivuotta. Kisatilanteessa painoluokkia saa yhdistellä vain yhden painoluokan yli.

 

Lisätietoja:
www.vapaaottelu.fi

Alkuihmetyksen jälkeen on kuitenkin todettava, ettei kehässä tapahdu mitään järin dramaattista: mattopainissa on sähinää, mutta lyönnit jäävät selvästi hiljaisemmiksi kuin junnunyrkkeilijöiden ottelussa. Veri ei lennä, eikä kukaan huuda tuskasta.

"Otteleminen on ensiarvoinen juttu, se vie eteenpäin. Toivottavasti saadaan piakkoin säännöllisiä kilpailuja. Silloin on pieniä tavoitteita seuroissa ja harrastajilla", tuumaa MMA Imatran nuoria kaitseva Mikko Suvanto.

Nopeasti lajina kehittyneen vapaaottelun parissa tilanne alkaa olla sama kuin lähes kaikissa kilpaurheilulajeissa: juniorityö on menestymisen edellytys. Kansainvälisiin kehiin nousee jo uusi nuorten huippuottelijoiden sukupolvi, jota yhdistää lajin aloittaminen varhaisessa vaiheessa.

Suomessakin vapaaotteluväki on havahtunut kiristyvän kilpailun vaateisiin. Keskeiset seurat ovat ryhtyneet pyörittämään laaja-alaisia kamppailukouluja, joiden ohjelmaan kuuluu myös vapaaottelu. Niissä on mukana yhteensä hieman toistasataa lasta.

"Lajivalinnat tehdään usein eskari-iässä. Jos me kuvittelemme, että huippuja tulee aikuisiän kynnyksellä aloittamalla, olemme pahasti metsässä", pohtii Suvanto, joka toimii myös Suomen Vapaaotteluliiton SVOL:n varapuheenjohtajana.

SVOL on vuodenvaihteen jälkeen panostanut junioritoiminnan sääntelyyn, kun ottelutoiminta on yleistymässä.

Ensimmäiset juniorisäännöt esiteltiin tammikuussa. Kehään päästetään jatkossa tiukasti rajatuin säännöin nuorimmillaan kymmenvuotiaita harrastajia.

Artikkeliin liittyvät

"Se on tärkeää, että pojat tietävät ajoissa, mihin ryhtyvät. On hyvä näyttää heille, mitä varten pohjimmiltaan treenataan – että ihan kaikki ei olekaan kivaa", toteaa Turun Urheilijoiden kamppailukoululaisia valmentava Jerry Kvarnström.

Itsekin painijana ja vapaaottelijana tunnettu Kvarnström painottaa, että nuorten kohdalla korostuu valmentajan vastuu. Luotsin on katsottava hyvin tarkkaan, kuka suojateista on valmis ottelemaan – oli ikäraja mikä hyvänsä.

Kaikki lajin sisälläkään eivät lämpene lasten ottelemiselle. Maan eturivin ottelijahautomoihin kuuluva toinen turkulaisseura Finnfighters' Gym otti vuodenvaihteessa siipiensä alle yleisseura TuTon väreissä aiemmin toimineen kamppailukouluryhmän ja tähtää nyt junioritoiminnan kasvuun.

UFC-ottelija Tom Niinimäen kotisalilla linja on selvä: alle 15-vuotiailla ei ole asiaa vapaaottelukehään kisamielessä.

"Toki he voivat sitä treenata eri muodoissaan leikkimielisesti ja kisata vaikka painissa, mutta niin kovaan paikkaan ei panna henkisesti kypsymättömiä lapsia", perustelee seuran nuoria valmentava lajipioneeri Ykä Leino.

Puhetta varmasti riittää jatkossakin, kun nuorten kisoja nähtäneen tänä vuonna jo muutamia.

Leino toivoo, ettei keskusteluja tarvitse käydä vääristä syistä lajin ulkopuolella.

"Toivottavasti ne säännöt ovat sellaiset, ettei tapahdu jotain vahinkoa junnukisoissa. Mikään ei vie vapaaottelua nopeammin taaksepäin kuin se, että joku junnu taittaa niskansa kisoissa."

Ortopedi ja painin MM-hopeamitalisti Tuomo Karila arvioi lasten ja nuorten vapaaottelun muistuttavan sääntörajoituksineen ja turvavarusteineen nuorisonyrkkeilyn ja painin yhdistelmää. Ainoa häntä arveluttava kohta on se, että säännöt sallivat osan lukoista ja kuristuksista.

"Perinteisessä painissa kaikki nivelten vastaiset liikkeet on kielletty", Karila muistuttaa.

Karilan mielestä on hyvä, että tyrmäyksiä ei alle 15-vuotiaiden otteluissa hyväksytä. "Pää ei ole alasin."

"Lapsille ja nuorille on luonnollista mitellä voimiaan, kunhan vain turvallisuudesta huolehditaan. Tuomareilla on iso vastuu siitä, että sääntöjä otteluissa myös noudatetaan, eivätkä esimerkiksi ottelijoiden liialliset tasoerot aiheuta vaaratilanteita. Tasoeroista voisi olla maininta myös säännöissä", hän sanoo.

Urheilupsykologi Niilo Konttinen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta luonnehtii vapaaottelua ennen kaikkea aikuisten extreme-lajiksi. Kamppailulajeissa lasten kilpailusäännöt ovat kuitenkin sen verran tiukat, että jos niitä vain valvotaan, lajit sopivat erinomaisesti myös lapsille.

Vapaaottelun ja muiden kamppailulajien hyvä puoli on Konttisen mielestä lapsen motoriikan monipuolinen kehittyminen.

Lajit myös kasvattavat.

Esimerkiksi itämaisissa budolajeissa harjoitteluun sisältyy aina myös syvempiä merkityksiä ja arvoja. Niissä oppii sosiaalista kanssakäymistä ja toisen ihmisen kunnioittamista.

Kaikille lapsille kamppailulajit eivät kuitenkaan sovi rajujen fyysisten kontaktiensa takia. Konttinen korostaakin, ettei lasta pidä pakottaa väkisin mukaan.

"Fyysinen kamppailu on usein stressitilanne. Siihen liittyy tappion ja nöyryytyksen mahdollisuuden lisäksi fyysisen loukkaantumisen ja kivun pelko esimerkiksi selätyksen tai tyrmäyksen muodossa. Monesti on ihan lapsen luonteesta kiinni, miten sitä pystyy käsittelemään", Konttinen perustelee.

Nuorten otteluissa kehätuomarin osaaminen ja vastuu korostuvat etenkin kuristustilanteissa. Valkoisissa housuissa Aleksi Björn, mustissa Miro Honkanen, tuomari Tero Mäkinen, valmentaja Mikko Suvanto.
Nuorten otteluissa kehätuomarin osaaminen ja vastuu korostuvat etenkin kuristustilanteissa. Valkoisissa housuissa Aleksi Björn, mustissa Miro Honkanen, tuomari Tero Mäkinen, valmentaja Mikko Suvanto.
Mattopainissa haetaan pisteitä tuovaa etenemistä parempaan positioon tai ottelun ratkaisevaa luovutusotetta nivellukoin ja kuristuksin. Päällä Imatran Misha Amirov, alla Turun Robin Wikman.
Mattopainissa haetaan pisteitä tuovaa etenemistä parempaan positioon tai ottelun ratkaisevaa luovutusotetta nivellukoin ja kuristuksin. Päällä Imatran Misha Amirov, alla Turun Robin Wikman.
Turun Junnufight-kisoissa eränumeroita näyttivät kehätytöt samaan tapaan kuin aikuisten kilpailuissakin.
Turun Junnufight-kisoissa eränumeroita näyttivät kehätytöt samaan tapaan kuin aikuisten kilpailuissakin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!