Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virpi Sarasvuo: Hiihto on liukulaji

Urheilu
 
Virpi Sarasvuo

Juoksijana tunnettu Annemari Sandell-Hyvärinen juoksi Vaajakosken SM-kilpailuissa suksista huolimatta kymmenenneksi. Se paljastaa kolme asiaa.

Yksi. Suomen naisten kärki kestää kansainvälisen vertailun, mutta kansallisen kaartin taso on surkea. Selitykseksi ei kelpaa huono talvi.

Kaksi. Annemari on huippukuntoinen. Siitä on kestävyyslajissa hyötyä. Pelkkä millikone eli hyvä hapenottokyky ei kuitenkaan maastohiihdossa enää riitä. Laji on muuttunut. Mäet eivät ole yhtä pitkiä kuin ennen. Kilpailun voi ja saa voittaa missä tahansa maaston kohdassa. Vaajakosken 20 kilometrin perinteisen kilpailussa lajin tuleva kansainvälinen kuningatar Kerttu Niskanen pesi kovakuntoisen Annemarin 20 sekunnilla jokaisella kilometrillä. Maalissa ero oli kuusi minuuttia ja 36 sekuntia.

Kolme. Hiihto on liukulaji. Vauhdit ovat välineiden kehittymisen myötä kasvaneet. Välinehallinta korostuu. Urheilijan täytyy pystyä tuottamaan eteenpäin vievää voimaa kovassa vauhdissa ja hyödyntämään liuku. Helpoilla osuuksilla ei saa jäädä. Jokainen mutka voi osoittautua lopputuloksissa ratkaisevaksi, kun hiihdetään huipulla ja taistellaan kymmenyksistä.

Ramsaun MM-kilpailuissa 1999 Stefania Belmondon keskivauhti 15 kilometrin vapaalla oli 23 km/h. Haloo, keskivauhti! Vauhdit ovat välinekehityksen myötä viidessätoista vuodessa edelleen kasvaneet.

Jokainen voi yrittää kuvitella, millaista keskivartalon hallintaa ja tasapainoa vaatii sauvoitta luistelu 40:n, hetkittäin jopa 50 kilometrin tuntivauhdissa. Siis liukua yhdellä suksella neljää kymppiä ja tuottaa samalla liukuvalle sukselle voimaa. Puristaa välinettä lunta vasten koko liu'un ajan ja vielä loppua kohden kiihtyen.

Vaikka hyvä hapenottokyky on aina osa maastohiihtoa, on syytä haudata harha, että se olisi ratkaiseva tekijä. Terese Johaugin millit ovat Marit Bjørgenin lukuja kovemmat. Mutta saavutukset eivät. Jos laji olisi pelkkää Alpe Cermisiä, lajihistorian parhain nainen ei olisi Bjørgen.

Parhaimpien tuntumassa oleva hapenottokyky yhdistettynä muihin ominaisuuksiin voi avata tien voittoihin. Lihaskestävyys, liu'un optimaalinen hyödyntäminen sekä hiihdon rytmitys, joka pitää liikeketjun ehjänä ja jatkuvasti eteenpäin vievänä, ovat ominaisuuksia, jotka lisäävät taloudellisuutta ja näin vähentävät hapen tarvetta.

Vieläkin elää uskomus, että ylämäissä voittaminen olisi jotenkin kunniakkaampaa. Ei ole. Voittaja selviää maalissa.

Virpi Sarasvuo hs.urheilu@hs.fi
Kirjoittaja on hiihdon
moninkertainen arvokisamitalisti.

Kolumnia korjattu kello 14.40: Belmondon keskivauhti oli 23 kilometriä tunnissa, ei 27 kilometriä tunnissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!