Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjalta taivaisiin

Urheilu
 
Erkka V. Lehtola
Erkka V. Lehtola

Nuorten jalkapalloilijoiden valmentaminen ja harjoitteluolosuhteet ovat kehittyneet Suomessa merkittävästi viime vuosina. Palloliiton Helsingin ja Uudenmaan piirien aluevalmentaja Erkka V. Lehtola arvioi, missä asioissa valmentamisessa on edistytty ja missä on vielä parantamisen varaa.

Ilmapiiri

Edistysaskeleet:
"Ilmapiiri juniorivalmennuksen ympärillä on muuttunut ja ymmärrys lajista lisääntynyt. Nyt on helpompi puhua pelaajien kehittämisestä ja kovistakin harjoitusmääristä. Valmentajien kanssa keskustellaan valmennuksen sisällöistä ja vaikuttavuudesta eikä enää vain siitä, kuinka paljon peliaikaa Pekka saa."

Kehityskohteet:

"Olemme parantaneet paljon, mutta se ei automaattisesti takaa sitä, että nousisimme pohjalta taivaisiin."

Valmentajat

Edistysaskeleet:

"Valmentajiksi on tulossa nuoren polven kaarti, joka yrittää raivopäisesti oppia peliä ja tekee lujasti töitä kehittääkseen itseään ja pelaajia."

Kehityskohteet:
"Tarvitsemme pelin ymmärtäjiä, valmentajalahjakkuuksia, jotka voisivat menettää sydämensä juniorivalmennukselle. Lisäksi täytyy huolehtia, että seurojen päätoimiset valmentajat ovat kentällä tekemässä työtä ja ohjaamassa junioreita ja heidän valmentajiaan eivätkä hautaudu konttoriin."

Seurat

Edistysaskeleet:
"Yhä useammat seurat haluavat satsata juniorivalmennukseen ja seurojen valmennuslinjat ovat yhtenäisempiä kuin ennen."

Kehityskohteet:
"Suomessa on edelleen liikaa seuroja, joille kakkosdivarin edustusjoukkue on tärkeämpi kuin juniorivalmennus. On hyvä, että seuralla on edustusjoukkue. Se voi olla ensimmäinen paikka, jota juniori tavoittelee, mutta tärkeintä olisi rakentaa toimiva junioriputki 6-vuotiaasta 18-vuotiaaksi asti."

Pelaajat

Edistysaskeleet:

"Tulevaisuuden potentiaalin tunnistaminen on parantunut. Riski, että joku lahjakkuus jää huomaamatta, on pienempi kuin ennen."

Kehityskohteet:
"Pitäisi saada otolliseen ympäristöön ne, joilla voisi olla mahdollisuus kehittyä hyviksi pelaajiksi."

"Nuorten pelaajien kehitykseen voi tulla notkahduksia esimerkiksi kasvamisen vuoksi. Valmentajan täytyisi auttaa junioripelaaja kasvuvaiheen yli niin, että hän murrosiän ylitettyään palaa aiemmalle hyvälle tasolleen."

Harjoittelu

Edistysaskeleet:
"Ymmärrämme, että jalkapallo on varhaisen erikoistumisen laji. Pallon kanssa on vietettävä paljon aikaa pienestä pitäen."

"Myös sanoma pelaamisen tärkeydestä ja harjoitusten monipuolisuudesta on mennyt perille. Pikkujunnut pelaavat harjoituksissa pienpelejä, joissa he saavat paljon kosketuksia palloon ja joutuvat ajattelemaan ja ratkaisemaan tilanteita nopeasti."

Kehityskohteet:
"Pienemmissä seuroissa on hankala saada yksittäiseen harjoitustapahtumaan riittävää jännitettä ja tervettä kilvoittelua."

Kansainvälisyys

Edistysaskeleet:
Suomesta ulkomaille matkustavien joukkueiden ja valmentajien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Ulkomailta haettua tietoa on jaettu aika avoimesti eteenpäin."

Kehityskohteet:
"Ulkomaan reissujen nurja vaikutus on lievä epäusko: kun tuolla oli 10 miljoonan euron budjetti ja 12 kenttää ja 10 ammattikoutsia, niin onko meillä koskaan mitään mahdollisuuksia?"

Taikatemppu?

"Taikoisin heti suomalaisesta jalkapalloilusta pois kaikki hölmöilyt, myytit ja kuluneet fraasit – kuten valmentajien neuvot, että älä syötä keskelle."

"Haluaisin rohkaista nuoria pelaajia tekemään omia ratkaisujaan ja ottamaan hankaliakin palloja haltuun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?