Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK:n junnut esittivät aika hyvää pallorallia

Toukokuun alussa HJK:n kymmenvuotiaat jalkapalloilijat kukistivat kovan kansainvälisen turnauksen loppuottelussa maineikkaan AC Milanin. Jalkapalloasiantuntijan mukaan juniorivalmennuksen määrätietoinen kehittäminen kantaa hedelmää, mutta parannettavaa on vielä paljon.

Urheilu
 
Rio Gandara HS
HJK:n kymmenvuotiaat pelaajat Ukko Kellokoski (vas.), Hamza Assehnoun ja Pietu Enne spurttasivat askelharjoituksissa Saharan kentällä kesäkuussa 2014.
HJK:n kymmenvuotiaat pelaajat Ukko Kellokoski (vas.), Hamza Assehnoun ja Pietu Enne spurttasivat askelharjoituksissa Saharan kentällä kesäkuussa 2014. Kuva: Rio Gandara HS

Hopeankarvainen pokaali kiiltelee alkuillan auringossa Saharan kentän laidalla Helsingissä. On keskiviikko, ja kentällä harjoittelevat HJK:n 2004 syntyneet pojat. Pokaali on heidän palkintonsa.

Toukokuun alkupuolella nollaneloset voittivat Italiassa Fossanossa kovatasoisen junioriturnauksen. Loppuottelussa kukistuivat suurseura AC Milanin pojat ja matkalla finaaliin Italian tämän vuoden mestarijoukkueen Juventuksen juniorit.

Artikkeliin liittyvät

Saavutus on hieno ja harvinainen.

"Kovan kansainvälisen junioriturnauksen voittaminen tarkoittaa väkisinkin sitä, että on tehty monta vuotta oikeita asioita", sanoo vuosikausia junioreita valmentanut Suomen Palloliiton Helsingin ja Uudenmaan piirien aluevalmentaja ja HJK:n Nappulaklubin aikoinaan perustanut Erkka V. Lehtola.

Hän korostaa, että AC Milanin kaltaisten huippuseurojen joukossa voi pärjätä, jos joukkue pelaa ikäisekseen yhteen hyvin, mutta turnausta ei pelkästään sillä tavalla voi voittaa.

"Turnauksen voittamiseksi joukkueessa täytyy olla jo aika monta hyvää pelaajaa", hän huomauttaa.

Eikä hyviä pelaajia synny sattumalta.

Klubin nollaneloset ovat urheilullisia poikia, joiden valmentamisessa tiivistyy olennaisia asioita siitä, missä suomalaisten junnufutaajien valmennuksessa nyt mennään.

He ovat sellaisia kuin Juhana Kokkonen, Ukko Kellokoski, Jimi Ylinen ja Oskar Vanhala, jotka kertovat, mikä heidän mielestään oli Italian-reissussa kaikkein parasta.

"Se kun voitettiin turnaus ja mentiin kaupungin suihkulähteeseen uimaan. Valmentajat hyppäs veteen ekana! Kari meni ensin, sitten Mike. Lappis oli viimeinen."

Poikien mainitsemat valmentajat ovat ikäluokan vastuuvalmentaja Kari Naakka, Mike Peltola ja Jukka Lappalainen.

"Älä kuitenkaan tee meistä ihmemiehiä", Kari Naakka sanoo.

Ihmemiehistä ei ole kyse – vaan kahdesta opettajasta, entisestä ammattijalkapalloilijasta ja työstä, jota he jalkapalloa harrastavien lasten eteen tekevät.

"Juniorivalmennuksessa tärkeintä on ääretön kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys. Jalkapalloilijoina pojat ovat vasta alussa", Naakka sanoo.

Klubin nollanelosissa pelaa 26 poikaa. Italian turnaukseen lähti ikäluokan ykkösryhmä, ja toiset matkustivat samaan aikaan turnaukseen Ruotsiin. Sillä tavalla kaikki saivat peliaikaa ja turnauskokemusta ulkomailta.

"Italiaan joukkue lähti hakemaan parasta mahdollista onnistumista", Naakka kertoo.

Naakan mukaan samalla tavalla olivat liikkeellä muutkin joukkueet.

"Italialaiset olivat hyvin tuloshakuisia. Se ei ollut sosiaalipalloa."

Naakan mielestä tuloksia tärkeämpää oli kuitenkin se, että pojat pelasivat rohkeasti omaa peliään kaikissa otteluissa.

"He uskalsivat pelata, eivätkä hämmentyneet. He oppivat, ettei vastustajia tarvitse kunnioittaa liikaa."

Turnauksen pelit osoittivat, että HJK:n poikien taitotaso kesti hyvin kansainvälisen vertailun.

"Kehonhallinnan kanssa olemme tosi pitkällä", Mike Peltola sanoo.

Hyvä kehonhallinta on monipuolisten harjoitusten tulosta. HJK:n nollanelosilla on 4–5 harjoitus- tai pelitapahtumaa viikossa. Jalkapalloon liittyvät kotiläksyt ovat vapaaehtoisia.

Jokaisessa harjoituksessa on osio, joka kehittää koordinaatioita, motoriikkaa ja nopeutta.

Keskiviikkoillan treeneissä pojat tekevät ketteryysharjoituksia, nopeita askelluksia, koordinaatiota ja rytmitajua yhdistäviä harjoituksia sekä esimerkiksi kuperkeikkoja yhdistettynä spurtteihin.

Lisäksi harjoitusohjelmaan on kuulunut judoa, painia ja voimistelua.

"Judotreenit on tosi raskaita, raskaimpia mitä on", Juhana Kokkonen sanoo.

Hyvästä kehonhallinnasta on jalkapalloilijalle paljon hyötyä. Kuljetukset ja harhautukset kovassa vauhdissa ja vastustajan töniessä kylkeen vaativat hyvää tasapainoa ja voimakasta keskivartaloa.

"AC Milania vastaan fyysisyys oli meille ongelma. Milanin pojat olivat todella isoja", Naakka kertoo.

Mutta tanakalla asenteella pienikin kaataa ison, kuten joukkueen pojat jo tietävät.

Taitavuus- ja nopeusosion jälkeen Klubin nollanelosten keskiviikon harjoitusrupeamaan kuuluu tekniikkaharjoitteita, yksi vastaan yksi -tilanteita, maalintekoa, pallonhallintataitoja kehittävä pienpeli ja 7 vastaan 7 -peli, jossa hiotaan ja opetetaan joukkueen pelitapaa ja pelipaikkakohtaisia taitoja.

"Pyrimme kehittämään taitavia pelaajia. Harjoittelu on tavoitteellista, mutta tulosten tavoittelu ei saa mennä pelaajakehityksen edelle. Kun pelaaja kokee onnistuvansa ja kehittyvänsä, harjoittelu on myös pitemmän päälle hauskaa", Naakka sanoo.

Valmentajat kiinnittävät huomiota tekemisen laatuun, mahdollisimman pelinomaiseen tempoon ja pelaajien keskittymiseen. Pienpeli vaatii pelaajilta paitsi hyviä teknisiä suorituksia myös tilanteisiin sopivien ratkaisujen tekemistä mahdollisimman nopeasti.

Harjoitusten jälkeen Juhana Kokkonen ja Oskar Vanhala muistelevat, mitä harjoitteista jäi mieleen.

"Peliasennot, hyvät syötöt, se että hakee paikkaa ja laittaa pallon nopeasti liikkeelle", pojat luettelevat.

"Me saatiin aikaan pari aika hyvää pallorallia."

Pelikäsityksen ja pelitaidon opettaminen on erittäin haastavaa, mutta valmentaja Jukka Lappalaisen mukaan juniorivalmennuksessa myös kaikkein tärkeintä.

"Pelikäsityksen mittaaminen vaan ei ole kovin helppoa", Kari Naakka harmittelee.

Kovissa turnauksissa juuri pelikäsitys erottaa huiput muista.

Mitä taitavampia pelaajat ovat ja mitä lähemmäksi kansainvälistä huippua mennään, sitä tärkeämpää oikeiden ratkaisujen tekeminen on.

Lukuisia kansainvälisiä turnauksia kolunneen Erkka V. Lehtolan mukaan turnausten järjestäjät, vastustajien valmentajat ja kanssapelaajat tietävät, millaista on hyvä jalkapallo.

"Tärkeää on se, että joukkue tekee vaikutuksen sillä, miten se pelaa."

Aika näyttää kuinka pitkälle Klubin nollanelosten taidot kantavat.

Tarvitaan rakkautta lajiin, hyvää valmennusta, tahtoa, harjoituksia, sinnikkyyttä, vanhempien tukea ja kavereita, joiden avulla on hauska jatkaa eteenpäin.

Maailman kilpailluimmassa lajissa unelmat ovat aina suuria.

Hyökkääjä Ukko Kellokoski (vas.) ja Joel Salomaa taistelivat pallosta harjoituksissaan Saharan kentällä kesäkuussa 2014.
Hyökkääjä Ukko Kellokoski (vas.) ja Joel Salomaa taistelivat pallosta harjoituksissaan Saharan kentällä kesäkuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?