Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Olen rannikkohurrien Seppo Räty"

Tässä on maailman vahvin ylävartalo – Fredrik Smulter nostaa penkistä 400 kiloa

"Moni ei usko, että olen puhdas, mutta minä väitän niin", vakuuttaa maalahtelainen "superhurri"

Urheilu
 
Näin nousee 400 kiloa penkistä - voimamies antaa vinkit penkkipunnertajille
Näin nousee 400 kiloa penkistä - voimamies antaa vinkit penkkipunnertajille
Penkkipunnerruksen maailmanennätyksen tehnyt Fredrik Smulter neuvoo, kuinka penkkitulostaan voi nostaa rikkomatta itseään.

Voiko itsestään enää kauniimmin sanoa:

"Olen rannikkohurrien Seppo Räty."

Kuka

Kuka?

 31-vuotias maalahtelainen on penkkipunnerruksen kolminkertainen maailmanmestari (2009, 2012 ja 2014).

 Ennätys ja 120-kiloisten maailmanennätys 400 kiloa.

 Nostanut ilman penkkipaitaa eli raakana kilpailussa 268 kiloa ja harjoituksissa 325 kiloa.

 Erikoiskyky on räjähtävä voima: nostanut kolme kertaa 210 kiloa 2,3 sekunnissa.

 Harrastaa historiaa, karaokea ja jääkiekkoliiga NHL:n seuraamista. Kiinnostunut politiikasta. Valittiin Maalahden kunnanvaltuustoon (Rkp) 2004.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa.

"Tai kyllä Seppo on kovempi", voimanostaja Fredrik Smulter korjaa.

Entinen huippukeihäänheittäjä Seppo Räty muistetaan kyvystään juoda kahvia sekä vankoista voimistaan ja puheistaan.

Kova on Fredrik Smulterkin, 31. Suomenruotsalaisen suu käy molemmilla kotimaisilla, mutta puheille on katetta. Hänellä on maailman vahvin dopingtestattu ylävartalo.

Smulter on penkkipunnerruksen maailmanennätysmies ja kolminkertainen maailmanmestari.

Maalahdessa asuva Smulter on punnertanut penkistä noin 900 000 kertaa levytangon painoineen rinnalta suorille käsille. Lähes miljoonalla toistolla hän on nostanut penkistä yhteensä 130 000 000 kiloa 17 vuoden aikana.

Miljoonasta nostosta muutama on jäänyt muita paremmin Smulterin mieleen.

Artikkeliin liittyvät

Kuten ensimmäinen penkkinosto teininä.

"Se oli 105 kiloa."

Tai ainoa kerta, kun tanko jäi rinnalle.

"Minulla oli teininä oma penkki huoneessa. Sellainen muovinen, Anttilasta ostettu. 14–15-vuotiaana tein joka aamu penkkisarjan. Aina, vaikka olisin ollut edellisenä iltana tansseissa. Kerran tanssien jälkeisenä aamuna lähdin tekemään sarjaa krapulassa, ja sadan kilon rauta jäi kaulalle", Smulter muistelee.

"Äiti, äiti", Fredrik huusi apua sadan kilon alta.

Äiti riensi paikalle, mutta ilmoitti heti, ettei jaksa nostaa tankoa poikansa päältä.

"Äiti poisti sitten levypainot tangosta."

Vesa Koivunen
Penkkipunnertaja Fredrik Smulterin pojat Felix (vas.) ja Viktor auttavat isäänsä Pighouse Gym -salilla, jossa isä on nostanut harjoituksissa parhaimmillaan 325 kiloa.
Penkkipunnertaja Fredrik Smulterin pojat Felix (vas.) ja Viktor auttavat isäänsä Pighouse Gym -salilla, jossa isä on nostanut harjoituksissa parhaimmillaan 325 kiloa.

Smulterin tuorein iso penkkipunnerrusmuisto on hieman sankarillisempi, vaikka taisi silloinkin äiti käydä mielessä.

Kuukausi sitten Smulter punnersi penkistä 400 kiloa lajin MM-kisoissa Tanskan Rödbyssä. Tulos on kaikkien aikojen ensimmäinen 400 kilon haamurajan ylitys

Fredrik Smulter
Fredrik Smulter

sekä yli 120 kilon sarjan maailmanennätys Kansainvälisen voimanostoliiton (IPF) kilpailuissa.

400 kilon penkkipunnerruspaino on raskas taakka. Se piti laskea rinnalle, pysäyttää ja nostaa suorille käsille. Smulter muistaa ME-nostosta vain yhden asian.

"Ajattelin vain, että älä katkea, älä katkea."

Hän tarkoittaa kyynärvarren luita ja lihaksia, joihin kohdistuu nostossa hirvittävä paine.

"Olen nähnyt, kun niitä poksahtaa. Se ei ole kiva näky."

Kilpailussa käytetään piukeaa erikoispaitaa, joka auttaa raskaansarjan penkkipunertajaa nostamaan jopa yli sata kiloa enemmän kuin ilman erikoispaitaa. Tavallinen kuntosalinostaja ei saa paidasta hyötyä, mutta kilpanostaja voi punnertaa paidan kanssa ylisuuria painoja.

"Paita ikään kuin ampuu raudan vauhtiin. Paidan pukemiseen tarvitaan kaksi avustajaa. 400 kiloa on valtava paino! Paita vie sellaisiin lukemiin, että paine on älytön, varsinkin kyynärvarsissa."

Suoritus kesti vain pari sekuntia, mutta jättituhmat painot suorastaan murjoivat Smulterin.

"Ilmat on pihalla henkisesti ja fyysisesti. Mikään ei kiinnosta. Aivan kuin olisi jyrätty jääkiekossa tai jäänyt rekan alle", Smulter kuvailee ME-noston jälkeistä oloaan.

Smulterin teko oli lähes uskomaton. Hänen ennätyksensä ennen MM-kisoja oli 361 kiloa. Maailmanennätys oli 375 kiloa.

Smulter paransi ennätystään 39 kiloa ja ME:tä 25 kiloa.

Yhdysvaltalainen kilpailija oli nostanut 380 kiloa, ja valmentaja Tommi Paavilainen ilmoitti, että "nyt pitää tyrmätä". Valmentaja kertoi viime hetkellä, että tangossa on 400 kiloa ja nyt täytyisi tehdä historiaa. Yleisö huusi kuin rockkonsertissa, kun se kuuli 400 kilosta.

Smulter teki historiaa muttei vieläkään täysin ymmärrä, miten.

"Vittu, se oli kevyt", Smulter ihmetteli ennätyksen jälkeen.

"Se meni täysin vastoin suunnitelmia. Normaali parannus olisi ollut viisi tai ehkä seitsemän ja puoli kiloa. Se tuli ihan puskista. Tuollaista ei paljon tapahdu, että parantaa ennätystä kuusi seitsemän prosenttia. Sama kuin juoksisi satasen yhdeksään sekuntiin tai nostaisi korkeushypyssä riman 260 senttiin ja hyppäisi yli", Smulter tuumii.

Voimamies Fredrik Smulter pelasi lapsena jalkapalloa ja jääkiekkoa.
Voimamies Fredrik Smulter pelasi lapsena jalkapalloa ja jääkiekkoa.

Nyt voimamies Smulter kärsii eräänlaisesta posttraumaattisesta stressireaktiosta.

"Vieläkin on tyhjä olo treeneissä", Smulter kertoo kotisalissaan Pighouse Gymissä. Isä Roy rakensi punttisalin entiseen sikalaan, joka on kätevästi Smulterin kotitalon pihassa.

Salilla treenaa muun muassa jääkiekkoilija Oskar Osala, jonka musta Washington Capitalsin varauspaita vuodelta 2006 roikkuu Pighousen vaatetangossa.

Olen sellainen patukka, hyvä sekoitus lihasta, nestettä ja läskiä

"Siinä on muuten vahva kaveri jääkiekkoilijaksi. Ja mukava, pelottavan mukava mies", Smulter kehuu Osalaa, vaasalaista KHL-liigan mestaria.

Pighouse Gymin lattialla lepäävät muun muassa 106,5 kilon käsipainot. Salihousujen saumojen suoruuden voi tarkastaa kultakehyksestä peilistä, ja juomapullon voi laskea puiselle kaapelikelapöydälle, jonka ääressä Smulter miettii motivaatiotaan.

"Miksi teen tätä, ajattelen. Nyt huilaan ylisuorituksen jälkeen. Mutta miten rikon ennätykseni? Se voi olla mahdotonta. Miten nostan normaalin kisatasoni 350–360 kilosta 380–390 kiloon? Se mietityttää."

Smulter lataa taipuvaan treenitankoon 235 kiloa, joka nousee – tietysti.

Nyt rauta ei kuitenkaan maistu.

"Hyi", Smulter irvistää.

Pojat Felix, 5, ja Viktor, 3, auttavat nostossa. Osaksi poikien ansiosta Smulter on mestari. Isäksi tultuaan hän osaa suhtautua urheiluun rennommin. Vanhemman pojan syntymän jälkeen Smulter on voittanut kaikki MM-kisat, joihin on osallistunut.

Ehkä pojistakin tulee mestaripunnertajia. Ympäristö- ja perintötekijät ovat ainakin kunnossa. Isä on maailman kovin penkkipunnertaja, eikä Vaasan kupeessa sijaitsevassa Maalahdessa taida olla juuri muuta tekemistä kuin urheilu.

"Jos olisin asunut kaupungissa, en olisi saavuttanut tätä", koko ikänsä Maalahdessa asunut Smulter sanoo.

Penkkipunnerrus on kilpaurheiluna marginaalilaji, mutta sadat miljoonat miehet ovat kokeilleet voimiaan punnertamalla kuntosalin penkissä. Penkkituloksessa on tiettyä globaalia taikaa.

"Kyllä penkkipunnerrus on se paras ylävartalon voiman mittapuu. Se on helppo tehdä ja kohdistuu moneen lihakseen, ojentajiin, kyynärvarsiin, rintalihaksiin, olkapäihin ja niskaan."

Smulter on ylpeä asemastaan, lajissaan ja kotikunnassaan. Smulter on Maalahden virallinen lähettiläs, ja hän saa oman nimikkokadun, mikä hävettää ja hykerryttää. Superhurri-nimellä YouTubeen nostovideonsa lataava Smulter haluaa murtaa ennakkoluuloja suomenruotsalaisista, erityisesti heidän suhteestaan purjehdukseen.

"Purjehdus, mitä se on? En tunne yhtään suomenruotsalaista, jolla on purjevene."

Seuraavat MM-kisat ovat Ruotsin Sundsvallissa, jonne pääsisi Maalahdesta helposti purjehtimalla suoraan Pohjanlahden yli.

"Täytyykin ostaa purjevene ja sinne samppanjaa", Smulter naurahtaa.

Ehkä 145-kiloinen Smulter keikuttaisi liikaa purjevenettä. Hänen tyyliinsä sopii paremmin iso laiva, jossa on reilu buffetpöytä. Rakkaus ruokaan ja raakaan treeniin on muovannut Smulterista tymäkän veistoksen, jolla on nytkin nälkä.

"Olen sellainen patukka, hyvä sekoitus lihasta, nestettä ja läskiä. Lapsena olin karkkia rakastava pullero."

Smulter on mainio veikko, jonka seurassa tulee hyvälle tuulelle, mutta alkukantainen vaisto varoittaa, että tiettyinä aikoina Smulterin ja ruokapöydän välissä ei kannata olla. 400 kiloa nousi normaalilla kotiruualla.

"Sitä syön ja jonkin verran rahkaa päälle. Vesi riittää juomaksi. Yritän syödä terveellisesti, mutta vain enemmän kuin muut. Kulutan noin 5 000 kaloria päivässä", Smulter kertoo. Hänen itsehillintänsä melkein pettää, kun hän luettelee lempiruokiaan: "Ruishampurilaiset, lasagne. Lihapullat ja muusi."

Ennen kilpailua Smulter lihottaa itsensä hampurilaisilla 150-kiloiseksi, sillä massasta saa itseluottamusta.

"Isompana tuntuu voimakkaammalta. Ne kilot lähtevät viikossa."

Smulter sanoo, että hänen voimansa on peräisin teinivuosilta, jolloin hän harjoitteli kovaa. "Teininä on kävelevä hormonihirviö, silloin se voima pitää hankkia."

Moni varmasti epäilee, että Smulter on edelleen kävelevä hormonihirviö, joka rouskuttaa dopingaineita murokulhosta. Smulter muistuttaa, että hän on antanut 26 negatiivista dopingtestiä ja kuuluu Suomen eniten dopingtestattaviin urheilijoihin.

"Minun täytyy ilmoittaa joka päivä, missä olen, että testaajat voivat tulla koska vain paikalle. Se tuntuu ehdonalaiselta vankeusrangaistukselta, sillä olen täysin amatööriurheilija. Minulla on kaksi lasta ja kaksivuorotyö. Se on raskasta, mutta kertoo rakkaudestani ja halustani kilpailla", Vaasan poliisilaitoksella putkanvartijana työskentelevä Smulter sanoo.

Miesromanttinen Pighouse Gym on varmasti ensimmäisen numeron kannessa, kun Gloria Punttisali -aikakauslehti joskus perustetaan, mutta Smulterin kotisali ei vaikuta paikalta, jossa pidetään Suomen antidopingtoimikuntaa lääketieteellisesti pilkkanaan.

Kaikkia sääntöjä ei Smulterin pihassa noudateta. Isä Roy ajaa pihaan mopolla, ilman kypärää. Ilman paitaa talonsa edessä seisovaa Fredrikiä naurattaa.

"Moni ei usko, että olen puhdas, mutta minä väitän niin. Minua on testattu 13 vuotta. Joskus yläasteella päätin, että en koske huumeisiin, kun näin jengin polttavan pilveä. Saleilla on aineista keskusteltu, mutta siitä päätökseni on vain vahvistunut."

Penkkipunnerrusta voi harrastaa kilpailussa ja lajiliitoissa, joissa ei tehdä dopingtestejä. Niiden penkkipunnerrusennätys on 500 kiloa eli 100 kiloa enemmän kuin Smulterin tulos.

"Heillä on eri pelisäännöt, paitojakin on erilaisia, muuta en halua sanoa. Kovia miehiä ovat hekin, omalla tavallaan."

Petteri Ala-Kivimäki HS
Maalahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!