Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus hylkäsi NHL:n vetoomuksen – oikeudenkäynti alkanee 2015

Urheilu
 
Bill Streicher / USA Today Sports
NHL ja komissaari Gary Bettman joutuvat puolustamaan tv-lähetyksiä koskevaa toimintaansa oikeudessa.
NHL ja komissaari Gary Bettman joutuvat puolustamaan tv-lähetyksiä koskevaa toimintaansa oikeudessa. Kuva: Bill Streicher / USA Today Sports

Jääkiekkoliiga NHL joutuu käymään oikeustaistoa myös televisiolähetyksistään, päätti oikeus New Yorkissa. Kuusi fania haastoi kaksi vuotta sitten liigan oikeuteen syyttäen sitä kilpailulain vastaisesta toiminnasta.

Kanne koskee sitä, kuinka NHL estää seuroja myymästä lähetysoikeuksia oman paikallisalueensa ulkopuolelle. NHL nimittäin myöntää jokaiselle seuralle yksinoikeuden sen omalla paikallisella markkina-alueella sen omien otteluiden tv-oikeuksien myyntiin.

NHL puolestaan myy faneille lähestyspaketteja, joilla he voivat seurata läpi kauden minkä tahansa NHL-seuran otteluita, kunhan asiakas ei asu kyseisen joukkueen paikallisalueella.

Kanteessa onkin kysymys myös siitä, kuinka NHL:n tarjoamissa kanavapaketeissa kunkin seuran ottelut on pimennetty kyseisen seuran lähialueilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että NHL:n tarjoamissa koko kauden kattavissa internet- ja tv-paketeissa asiakas ei pysty katsomaan oman alueensa joukkueen tai joukkueiden otteluita.

New Yorkissa asuvan asiakkaan ei tällöin ole mahdollista seurata Rangersin tai Islandersin otteluita esimerkiksi nettistriimistä, jota tarjotaan muualla asuville. New Yorkissa asuvat voivat seurata esimerkiksi Rangersin otteluita vain maksullisilta kanavilta, joille lähetysoikeudet on myynyt Rangers.

Kantajien mukaan nämä rajoitukset nostavat urheilua tarjoavien kaapelikanavien hintoja sekä antavat NHL:lle ja sen seuroille monopoliaseman. Oikeudelle aiemmin tänä vuonna toimitetuissa asiakirjoissa sanotaan, että NHL:n harjoittaman toiminnan ainoa syy on "haitata kilpailua".

NHL oli vaatinut syytteen hylkäämistä perusteettomana, mutta oikeus oli eri mieltä. Oikeudenkäynnin odotetaan näillä näkymin alkavan vuonna 2015.

"Olemme pettyneitä, mutta tämä on silti vasta alkua. Pysymme luottavaisina, että lopulta voitamme tosiseikkojen perusteella", NHL:n varakomissaari Bill Daly totesi kanadalaisen tv-kanava TSN:n verkkosivujen mukaan.

Kantajat pyrkivät seuraavaksi saada oikeutta hyväksymään sen, että asiaa voi ajaa ryhmäkanteena. Jos tämä hyväksytään, jokainen NHL:n lähetyspaketin Yhdysvalloissa ostanut asiakas luettaisiin kantajaksi.

Kantajien asianajajat perustavat kanteensa NHL:n entisen puheenjohtajan John Zieglerin asiakirjoihin.

Vuonna 1984 osa NHL-seuroista valitti Zieglerille siitä, kuinka suuremmat kilpailevat seurat myivät lähetysoikeuksia heidän markkinoillaan. Zieglerin vastauksen mukaan tämän kieltäminen olisi kilpailulain vastaista.

Vuotta myöhemmin NHL kuitenkin taipui urheilua näyttävän kaapelitelevisiokanava ESPN:n painostuksesta. ESPN ei suostunut tekemään NHL:n kanssa rahakasta sopimusta, jos myös seurat saisivat myydä tv-oikeuksia.

NHL:n nykyinen käytäntö on ollut voimassa vuodesta 1985 lähtien. Jos NHL häviää oikeudenkäynnin, liigan tv-oikeuksien myynti tullee muuttumaan rajusti.

Lisäksi jos NHL:n todetaan rikkoneen kilpailulakeja, se joutunee useiden asiantuntijoiden mukaan maksamaan korvauksia satojen miljoonien Yhdysvaltain dollarien edestä, kertoo Toronto Star -lehden verkkosivut.

Toledon yliopiston professori Geoffrey Rapp arvioi Toronto Star -lehdelle, että todennäköisesti NHL pyrkii sopimaan jutun.

"NHL on köyhin Pohjois-Amerikan suurista urheilusarjoista. Heillä ei ole yhtä paljon varallisuutta kuin muilla sarjoilla", Rapp sanoo.

"He saattavat haluta välttää julkisuutta ja sopia jutun."

NHL joutuu lähitulevaisuudessa käymään oikeutta myös satoja entisiä pelaajiaan vastaan. Useat ex-pelaajat ovat nostaneet kanteita liigaa vastaan syyttäen sitä päävammojen vähättelystä

lähde: tsn.ca, thestar.com

Korjaus: Sitä, miten NHL estää ja rajoittaa otteluiden tv- ja nettilähetyksiä, on täsmennetty. Juttuun on lisätty myös arvio siitä, kuinka suuren korvauksen NHL joutuu mahdollisesti hävitessään maksamaan, ja Geoffrey Rappin kommentit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!